skip to Main Content
061210490905f71231e5ca152f6c6b7e XL (Copy)

Παράσταση διαμαρτυρίας Αγροκτηνοτρόφων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς & Ιθάκης – Τα αιτήματά τους (εικόνες)

Την πρώτη του κινητοποίησε πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο νεοσύστατος Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Τα αιτήματα όπως παραδόθηκαν από τον πρόεδρο Παναγή Σωτήρα στην Σοφία Γαρμπή (δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, καθώς έχει βρεθεί θετικός στον Κορονοϊό), είναι τα εξής: 

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Αύξηση της τιμής στο γάλα στο 1,50 Ευρώ και κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα μας προστατεύει από τους μεγαλεμπόρους του γάλακτος. Αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στην οικονομία.

Να δοθούν με βάση τις αιτήσεις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στα πλαίσια αυτά να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ,προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μη γίνει καμία μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία.

Να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα χώροι για καρνάγιο σε όλους τους Δήμους στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για να συντηρούμε οι αλιείς τα σκάφη μας απρόσκοπτα.

Εκσυγχρονισμός όλων των αλιευτικών καταφυγίων και υποδομών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη με ευθύνη του κράτους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των αλιέων.

Να καταργηθεί το τέλος ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Απαλλαγή από δόσεις δανείων για τον μικρό παραγωγό. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300 χιλ.Ε . Καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας.

Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Με συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο του Inkefalonia 89,2 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή, ο πρόεδρος Παναγής Σωτήρας αναφέρθηκε στα ζητήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου και γιατί ζητούν την στήριξη της Κυβέρνησης

Εικόνες: Σπύρος Σακαλής 

IMG 9844
IMG 9846
IMG 9847
IMG 9848
IMG 9850
IMG 9853
IMG 9856
IMG 9864
IMG 9867
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top