skip to Main Content
78251079 2592953194084357 5250934317810450432 O (Copy)

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας για το ΤΗΜΟ Δηλώσεις στον Δημοσιογράφο Σάκη Βουτο στην εκπομπή του .

-Τι τους απάντησε ο Διγαλάκης

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Διγαλάκη. Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο βουλευτής του νομού κ. Παναγής Καππάτος, ο δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσίβελης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσης Αραβαντινός. Τους φοιτητές εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κολυδάς Δημήτρης και η αντιπρόεδρος κα Νίκη Σκουμπούρη. Ο Υφυπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που του έθεσαν όλοι οι παριστάμενοι. Επίσης ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση αυτή τη στιγμή Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου.

Μεταφέραμε στον υφυπουργό το αίτημα για την επαναλειτουργία του Τμήματος τεχνολογίας ήχου στο Ληξούρι και παράλληλα εκφράσαμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά στη στάση της πρυτανείας και του Ιονίου πανεπιστημίου.

Ο Υφυπουργός είπε ότι πλέον για την τύχη των τμημάτων θα αποφασίσει Ανεξάρτητη Αρχή η οποία έχει δημιουργηθεί και έδειξε να καταλαβαίνει πλήρως ότι είναι ένα αίτημα δίκαιο το οποίο πρέπει να τύχει ανάλογης μεταχείρισης αφού τα στοιχεία που του καταθέσαμε τόσο με φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του Τμήματος τεχνολογίας ήχου όσο και από τις αξιολογήσεις οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν ήταν αδιάσειστα και έδειξε να τα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ κ ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΜΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η απόφαση της Συγκλήτου για τα Τμήματα Ληξουρίου και Λευκάδας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4559/2018 τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι θα ενεργοποιούνταν ακαδημαϊκά όταν η Σύγκλητος του Ι.Π. θεωρούσε ότι συνέτρεχαν οι κατάλληλες ακαδημαϊκές συνθήκες και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και πάντως όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση των δυο αυτών τμημάτων δε συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν συνταχθεί από την αρμόδια Δι-ιδρυματική Επιτροπή που διερεύνησε την ενσωμάτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε είχε βεβαίως εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αντιθέτως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος είχε εκφράσει – πριν την ψήφιση του Ν.4559/2018 – τους προβληματισμούς της σχετικά την ίδρυσή τους, η οποία, εκτός των άλλων, θα  συνεπαγόταν τη  διάθεση σημαντικών πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού) εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα και η λειτουργία τους εμπίπτει στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του.

Σήμερα, παρόλο πού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης της λειτουργίας όλων των νέων τμημάτων,  ακολουθώντας τις επιταγές του Ν.4559/2018, αλλά και του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για την ανάπτυξη  Τμημάτων του σε όλα τα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο), ο οποίος υλοποιείται  με μεγάλη προσπάθεια λόγω και της υποστελέχωσης σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό,  η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει:

  • Να επιμείνει στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Λευκάδα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί εν τω μεταξύ θέματα, όπως το στεγαστικό και η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.
  • Να μην υποβάλει επί του παρόντος Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών και να επανέλθει σχετικά στο μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί εντωμεταξύ διαφορά προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση της αφομοίωσης του πρώην ΤΕΙ από το Ι.Π.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη.

Παράλληλα, επιμένει στην πάγια θέση της ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης νέων ακαδημαϊκών μονάδων ή τροποποίησης της λειτουργίας υφιστάμενων θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια και εντός των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top