Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ
18η Ετήσια Εκδήλωση – Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων, 4 – 6 Αυγούστου 2017
ΘΕΜΑ: H παρουσία του Πανεπιστημίου Simon Fraser στην Κεφαλλονιά – Ιωάννης Φωκάς (Juan de Fuca): Κεφαλλονίτης ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στον Ν.Δ. Καναδά
Χάρτης της Βορείου Αμερικής με τα μυθικά Στενά του Ανιάν που αναζητούσε ο Ιωάννης-Απόστολος Φωκάς ή Βαλεριάνος για λογαριασμό της Ισπανίας. Χάρτης του 1670 (;) σχεδιασμένος από τον Υγκό Αλλάρ (Hugo Allard, 1685). Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας
Ιωάννης Φωκάς (θαλασσοπόρος)
Ιωάννης Φωκάς | |
---|---|
Γέννηση | 1536 |
Θάνατος | 1602 Κεφαλονιά, Επτάνησα, Ελλάδα |
Ιδιότητα | Πλοηγός |
wikidata (π) |
Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, γνωστός με το ισπανικό όνομα Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca, Βαλεριάνο Κεφαλονιάς, 1536 – Κεφαλονιά, 1602) ήταν Έλληνας θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου. Το όνομά του δόθηκε σε στενό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και τις ΗΠΑ, το οποίο οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ.
Ο Φωκάς ή Βαλεριάνος γεννήθηκε στο χωριό Βαλεριάνο της Κεφαλονιάς και ήταν ο τέταρτος γιος του Εμμανουήλ Φωκά ή Φωκά Βαλεριάνου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Πιθανότατα το όνομά του ήταν Ιωάννης-Απόστολος.
Νέος ξενιτεύτηκε και εργάστηκε επί σαράντα χρόνια ως πλοηγός στον στόλο των Δυτικών Ινδιών της Ισπανίας. Σε ένα του ταξίδι στις Φιλιππίνες, τον Νοέμβριο του 1587, το πλοίο στο οποίο επέβαινε, η Αγία Άννα (Santa Anna), το κατέλαβαν Άγγλοι και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος χάνοντας όλες του τις οικονομίες και το φορτίο του πλοίου αξίας 60.000 δουκάτων.
Λίγο καιρό αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και το 1588 πήγε στο Μεξικό, που τότε ονομάζονταν Νέα Ισπανία. Ο Ισπανός αντιβασιλέας του Μεξικού, Λουίς ντε Βελασέο (Luis de Velaseo), τού έδωσε μία μικρή καραβέλα με την εντολή να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής και να βρει τα μυθικά Στενά του Ανιάν (ισπ., Estrecho de Anián) που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το πρώτο του ταξίδι το 1592 έληξε άδοξα, επειδή το πλήρωμά του στασίασε, και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ακαπούλκο. Κατά το δεύτερο ταξίδι του ανέβηκε βόρεια και νόμισε πως πραγματικά είχε βρει το πέρασμα προς τον Ατλαντικό μεταξύ του 47ου και 48ου γεωγραφικού παραλλήλου. Επέστρεψε στο Ακαπούλκο περιμένοντας για δύο χρόνια να λάβει την ανταμοιβή του για τις ανακαλύψεις του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1593 ή 1594, έφυγε για την Ισπανία ελπίζοντας πως θα τον ανταμείψει ο βασιλιάς της Ισπανίας. Τελικά δεν βρήκε καμία ανταπόκριση και από τον ισπανικό θρόνο και, απογοητευμένος, αποφάσισε να αποσυρθεί στην πατρίδα του.
Στην πορεία του προς την Κεφαλονιά, πέρασε και από την Φλωρεντία. Εκεί έτυχε να συναντήσει έναν Άγγλο ονόματι Τζον Ντούγκλας (John Douglass), στον οποίο αφηγήθηκε τις περιπέτειές του. Ο Ντάγκλας τού έδωσε μία συστατική επιστολή και τον έστειλε στον Μάικλ Λοκ (Michael Lok ή Locke), πλούσιο έμπορο και πρόξενο της Αγγλίας, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται τότε στην Βενετία. Ο Φωκάς εξιστόρησε τις εξερευνήσεις του και έπεισε τον τελευταίο να μεσολαβήσει ώστε η Αγγλία να του χορηγήσει δύο πλοία για να συνεχίσει τις εξερευνήσεις του για το πέρασμα ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Φωκάς ήλπιζε ακόμα πως οι Άγγλοι θα τον αποζημίωναν για το όσα έχασε όταν τον αιχμαλώτισαν στις Φιλιππίνες.
Ο Λοκ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας 100 λίρες για να πάει τον Φωκά στην Αγγλία, αλλά η απάντηση καθυστερούσε και ο Φωκάς έφυγε τελικά για την Κεφαλονιά. Το 1602, ο Λοκ έγραψε μία επιστολή στον Φωκά, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Έτσι ο Λοκ υπέθεσε πως ο ηλικιωμένος Φωκάς είχε ήδη πεθάνει.
Η ιστορία του Φωκά, έτσι όπως την μετέφερε στον Λοκ, πρωτοδημοσιεύθηκε το 1625 στο βιβλίο του Άγγλου ταξιδιωτικού συγγραφέα Σάμιουελ Πούρτσας (Samuel Purchas, π. 1575–1626) Hakluytus Posthumus or ‘Purchas His Pilgrimes Contayning a History of the World in Sea Voyages and Lande Travells by Englishmen and others. Το 1787, ο Βρετανός πλοίαρχος Τσαρλς Μπάρκλεϋ (Charles Barkley), αναγνωρίζοντας τον πορθμό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και την Πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ως τα μέρη που εξερεύνησε ο Φωκάς, έδωσε στην περιοχή το όνομα Στενά του Χουάν ντε Φούκα (αγγλ., Strait of Juan de Fuca).
Στις 4 Αυγούστου 2017 θα γίνει η εναρκτήριος τελετή των αποδήμων στο νέο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ι.Ν. στο Αργοστόλι.
Παράλληλα το αμφιθέατρο αυτό θα ονομασθεί «Γεράσιμος Δ. Αρσένης». (Η εκδήλωση αυτή είναι του ΤΕΙ Ι.Ν.)
Στις 5 Αυγούστου 2017, Σαββάτο, το πρωί θα δοθούν διαλέξεις για τον Ιωάννη Φωκά και το απόγευμα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια.
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΦΩΚΑ
Στις 6 Αυγούστου θα γίνουν αγώνες δρόμου στο χωριό του Φωκά, στο Βαλεριάνο, οι οποίοι θα διοργανωθούν από τον σύλλογο «Το Κορώνι» και την ΚΕΔΗΚΕ.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ
Teliki Egkrisi Topothetisis de Fuca Kai Onomatodosias Problitas by Sakis Voutos on Scribd
ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΗΡΩΑ !!!
ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΡΕΤΟΥΣΆΡΙΣΕ Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΏΤΗΣ ΜΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΉ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΦΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΩΧ ΑΔΕΛΦΕ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΆΝΑΒΑΝ ΚΑΤΆΝΤΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ .
ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ;
ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΝΑ ΡΕΤΟΥΣΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΤΡΙΏΤΗ ΜΑΣ