skip to Main Content
σδσσφσφσφσ 1 (Copy)

Ο Χρυσοχοΐδης στην Κέρκυρα – Ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Στο επίκεντρο η διαχείριση της πανδημίας

Την έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Κέρκυρας, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 5 Μαρτίου 2021 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον οποίο υποδέχθηκε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Περιφερειάρχη θέματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά του Ιονίου, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως και στον ρόλο και τα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Π.Ι.Ν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο αυτό, είχε σύντομη συζήτηση και με τους Αντιπεριφερειάρχες, Δημόσιας Υγείας, Κώστα Ζορμπά και Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Μηλιώτη, όπως και με τον νέο Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Αντώνη Σουρβίνο.

Εν συνεχεία ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, την οποία είχε συγκαλέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, των δύο αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειακού Συντονιστή Π.Π., της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπης Υδραίου, του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργου Μαχειμάρη, του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση, του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Χάρη Γιώτη, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, του Αστυνομικού Δ/ντη Ιονίων Νήσων, ταξίαρχου Θεόδωρου Αθανασόπουλου, του Αστυνομικού Δ/ντη Κέρκυρας, Μάνθου Γιαννούλη και της Δ/ντριας της Δ/νσης Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κυριακής Παυλοπούλου. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), Γιάννης Καρβέλης, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος και οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μελίτα Ανδριώτη (Κέρκυρας), Σταύρος Τραυλός (Κεφαλονιάς), Ανδρέας Κτενάς (Λευκάδας) και Γιώργος Στασινόπουλος (Ζακύνθου).

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αποτύπωση των τελευταίων δεδομένων της πανδημίας και ο καλύτερος συντονισμός υπηρεσιών, θεσμικών οργάνων και κυβέρνησης, τόσο προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όσο και προς την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και η συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εξέθεσαν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τις απόψεις τους, παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόληψη, τα rapid test, τους εμβολιασμούς, ενώ επισήμαναν τα θέματα εκείνα, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από το Υπουργείο.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού. Έθεσε ακόμα στο τραπέζι την ενίσχυση των νοσοκομείων στα νησιά του Ιονίου και ιδιαιτέρως του Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς, τη καλύτερη παρουσία του ΕΟΔΥ στα νησιά της Περιφέρειας, την ανάγκη για διενέργεια περισσότερων rapid test, όπως βέβαια και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, με τη δημιουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Όπως επεσήμαναν, εξάλλου και οι Δήμαρχοι, προτεραιότητα θα πρέπει ν’ αποτελέσει η θωράκιση της εκπαιδευτικής κοινότητας με όσο το δυνατόν περισσότερους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία όλων των βαθμίδων και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, αλλά και ο έλεγχος εκείνων που εισέρχονται στη χώρα, είτε από τα χερσαία σύνορά της, είτε ταξιδεύουν με πλοία, στα οποία θα πρέπει να καθιερωθεί η εν πλω διενέργεια rapid test στους επιβάτες.

Η Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα ότι απαιτείται ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις προσπάθειες της Περιφέρειας, σε επίπεδο προστασίας τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της. Για τον λόγο αυτό, η προετοιμασία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια και παράλληλα να υπάρξει η κατάλληλη προβολή, προς πάσα κατεύθυνση, εντός κι εκτός Ελλάδας, όλων των ενεργειών που έχουν γίνει και αποτελούν εγγύηση υγειονομικής ασφάλειας των νησιών μας.

Από τη δική του πλευρά, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού κατέγραψε τις επισημάνσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ενημέρωσε πως η Κέρκυρα θα ενισχυθεί άμεσα με 50 μόνιμους αστυνομικούς, οι οποίοι θα συνδράμουν στην προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Ανάλογη ενίσχυση θα υπάρξει, όπως είπε ο Υπουργός, και στη Ζάκυνθο.

Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών στα νησιά του Ιονίου, ενώ από τα μέσα Μαρτίου και μετά θα λειτουργήσει νέο εμβολιαστικό κέντρο στη Ζάκυνθο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης για πρόγραμμα διενέργειας rapid test εντός των σχολικών μονάδων (σε μαθητές και εκπαιδευτικούς), όπως επίσης και εντός των καραβιών. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα και τα δύο θέματα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Εν κατακλείδι, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα αισιόδοξο μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και οι επισκέπτες της θα μπορούν να περάσουν και πάλι όμορφες στιγμές σε ένα υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, ο Υπουργός επισήμανε ότι στο επόμενο διάστημα, όταν θα υπάρξει μαζικότερος εμβολιασμός, θα έχουν προτεραιότητα συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες είναι σχετιζόμενες με τον τουρισμό.

Ειδικότερα για τα νησιά του Ιονίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι εξακολουθούν ν’ αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα για αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει, όταν ανοίξει ξανά η τουριστική περίοδος, να είναι έτοιμα από πλευράς δυνατοτήτων των νοσοκομείων τους. Θα πρέπει, δηλαδή, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανότητα νοσηλείας ασθενών -όχι μόνο για τις περιπτώσεις Covid19- καλύπτοντας όλο το φάσμα υγειονομικής επάρκειας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top