skip to Main Content
C77f31c76d204709b41bb7eda5bea2b6 (Copy)

Ο ΦΠΑ, ο ΥΠΟΙΚ και το στοίχημα της φόρο-πολιτικής

Του Σπύρου Δημητρέλη

Προτάσεις και εισηγήσεις για διπλή μείωση του ΦΠΑ δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι σχετικές προτάσεις φθάνουν στο ίδιο τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, “έχει πάρει πάνω του” το σύνολο της ευθύνης για τη φορολογική πολιτική καθώς σταθμίζει όχι μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις των επιλογών στο συγκεκριμένο πεδίο αλλά και τις πολιτικές. Το τελευταίο διότι πολλοί δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις στο τέλος του καλοκαιριού εφόσον συνεχιστεί η επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα  ο κ. Σταϊκούρας καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για την στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Από την επιτυχία των επιλογών που θα κάνει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και συνολικά η επιτυχία της κυβέρνησης σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, όπως και κατά κύριο λόγο στον κλάδου του τουρισμού. Άλλωστε η φορολογική πολιτική αποτελεί αποδεδειγμένα για κάθε κυβέρνηση ένα αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα οποιοδήποτε κυβερνητικό success story. Λίγο έχουν ξεχάσει το πάθημα της κυβέρνησης Σαμαρά με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ή την πολιτική της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά της αποτελέσματα.

Σύμφωνα πληροφορίες οι εισηγήσεις που έχουν φθάσει στο γραφείο του κ. Σταϊκούρα περιλαμβάνουν:

-Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Οι διανυκτερεύσεις και γενικά η τουριστική διαμονή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και η εισήγηση που εξετάζεται προβλέπει την προσωρινή υπαγωγή για τη φετινή τουριστική σαιζόν στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

-Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση. Ο συντελεστής της εστίασης είναι 13% και οι εισηγήσεις προβλέπουν την προσωρινή υπαγωγή στο συντελεστή 6%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει περιορισμένες πιθανότητες να επιλεγεί καθώς θα έχει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

-Τη μείωση του τέλους διαμονής ειδικά για φέτος. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του καταλύματος.

Το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιχειρεί να διευρύνει το πολιτικό του κεφάλαιο τις τελευταίες εβδομάδες με την ταμειακή, φορολογική και γενικότερα οικονομική  διαχείριση της κρίσης, καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Από αυτές θα κριθούν πολλά τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top