skip to Main Content
DSC 7076 (Copy)

Ο Πέτρος Πετράτος, οι Ριζοσπάστες….

….οι Πολιτικές Λέσχες και το… αντίδοτο στην ασημαντότητα .

[εικόνες – video]

Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους όσους παραβρέθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Πετράτου «Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας – Οι Πολιτικές Λέσχες του νησιού», ίσως δεν ήρθαν μόνο για το ίδιο το βιβλίο. Όχι ότι μια τέτοια δουλειά δεν έχει ενδιαφέρον, τόσο για την ιστορία αυτού του τόπου, όσο και για την κατανόηση της απαρχής του Ριζοσπαστισμού, κάθε άλλο…


Όμως, όπως φάνηκε, η αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Λυκείου Αργοστολίου ήταν γεμάτη από κόσμο που ήρθε και για έναν επιπλέον λόγο: να στηρίξει και να τιμήσει τον ίδιο τον συγγραφέα, έναν άνθρωπο που πότε μέσα από την εκπαιδευτική του δουλειά, πότε μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις που οργανώνει, και πότε μέσα από το επιστημονικό του έργο, αποτελεί ένα κόσμημα για τον πολιτισμό του νησιού, και όχι μόνο.

Φυσικά, ο ίδιος, όντας άνθρωπος σοβαρός και χαμηλών τόνων, αντιδρά έντονα σε κάθε είδος επαίνων και διθυράμβων, απεχθάνεται τα… λιβανίσματα και ζητά να επικεντρωθούμε στη δουλειά του. Αυτό έκανε κι εχθές «μαλώνοντας» σε ορισμένες στιγμές τους ομιλητές. Δεν πειράζει όμως, ας τον παρακούσουμε κι ας «λιβανίσουμε» και μερικούς ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν, που δουλεύουν μεθοδικά και με όραμα, που προωθούν και υποστηρίζουν το σημαντικό, κόντρα σε μια εποχή που έχει για φετίχ της το ασήμαντο.

Αληθής Ριζοσπάστης είναι όποιος πάει κόντρα στο ασήμαντο

Και κάτι ακόμα. Η κατάμεστη αίθουσα που γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας και πολιτικής ή κοινωνικής θέσης ήταν το καλύτερο αντίδοτο στο δηλητήριο που γέμισαν λίγο αργότερα οι τηλεοπτικές οθόνες από τις ντροπιαστικές πολεμικές σκηνές αθλητικού «πολιτισμού» που διαδραματίστηκαν πολλά χιλιόμετρα μακριά και πολλά χιλιόμετρα… κάτω.

Αυθαίρετη φυσικά η αντιπαραβολή δύο φαινομενικά άσχετων γεγονότων. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη γι’ αυτό…

Ζαβιτσιάνος: «Ο Πετράτος αποτελεί παράδειγμα»

Την βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Δημήτρης Ζαβιτσιάνος, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές και μίλησε για την πολύτιμη συνεισφορά του Πέτρου Πετράτου στον Σύνδεσμο Φιλολόγων.

«Ο Πέτρος Πετράτος αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου, συναδέλφου, ερευνητή, ενεργού πολίτη. Εύκολα καταλαβαίνετε ότι η οργάνωση της αποψινής βραδιάς είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με την πορεία και το έργο του Συνδέσμου», είπε ο κ. Ζαβιτσιάνος.

 

Κυπριώτου: «Εκείνος μας άνοιγε τους δρόμους»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η φιλόλογος και υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, Διονυσία Κυπριώτου, που μίλησε για την δράση του συγγραφέα μέσα στο ίδιο το σχολείο.

«Αναμφισβήτητα υπήρξε ένας πετυχημένος δάσκαλος που απολάμβανε την αγάπη και την εμπιστοσύνη των μαθητών του, οι οποίοι ακόμα και σήμερα, που είναι συνταξιούχος, συνεχίζουν να τον αγαπούν και να τον εκτιμούν, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο επίτευγμα», είπε η κ. Κυπριώτου η οποία πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα οι εκπαιδευτικοί καλούν τον κ. Πετράτο να συμπληρώσει το μάθημα Ιστορίας με τις πλούσιες επιστημονικές του γνώσεις, κι εκείνος με προθυμία ξαναμπαίνει στην αίθουσα, όποτε του το ζητούν.

Μίλησε ακόμη για την ίδια τη σχολική βιβλιοθήκη που δημιούργησε πολύ πριν υπάρξουν τα αντίστοιχα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Κατάφερε να συγκεντρώσει  περίπου 7.000 βιβλία τα οποία ο ίδιος κατέγραψε και ταξινόμησε με «οργάνωση που θα ζήλευε κάθε επαγγελματίας βιβλιοθηκονόμος, δανείζοντας στη συνέχεια βιβλία, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά σε οποιονδήποτε ήθελε να διαβάσει», πρόσθεσε η κ. Κυπριώτου.

Μίλησε επίσης για το σχολικό περιοδικό «Πολύτροπο» που κυκλοφορούσε για πολλά χρόνια στο σχολείο και το οποίο ήταν δική του ιδέα, για την αξιοποίηση των καλλιτεχνικών δράσεων των μαθητών, μέσα από ποικίλες δράσεις αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων.

«Για την πραγματοποίηση των δράσεων αυτών βοηθούσαμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του. Αυτός όμως ήταν εκείνος που μας άνοιγε τους δρόμους, μας παρότρυνε, μας παρακινούσε, με την ευφυΐα του, τις πρωτοποριακές του απόψεις, το πείσμα, την εργατικότητα, τον ενθουσιασμό, το χαμόγελο και τις φωνές του, όταν αυτό χρειαζόταν».

Ζαφειράτου: «Ένα έργο πλούσιο με σπάνιο υλικό»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν: η Θεοδώρα Γαρμπή-Ζαφειράτου και η Αγγελική Γιαννάτου που μίλησαν για το ίδιο το βιβλίο, για το ριζοσπαστικό κίνημα στην Κεφαλονιά αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι πολιτικές λέσχες στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος της εποχής.

Η Δρ της Ιστορίας και προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Κεφαλονιά, Θεοδώρα Ζαφειράτου μίλησε για το ίδιο το Ριζοσπαστικό Κίνημα που εμφανίστηκε και «ανδρώθηκε» στο νησί στη δεκαετία του 1840 αλλά και για την εμφάνιση και δράση στα Επτάνησα «πάγιων πολιτικών ομαδοποιήσεων», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας τις «Φατρίες των Καταχθονίων», τις «Πολιτικές Συσπειρώσεις ή Πολιτικούς Πηρήνες», των Μεταρρυθμιστών, τους Ριζοσπάστες και τους Ενωτιστές.

«Η ίδρυση και η δράση των Πολιτικών Λεσχών σχετίζεται άμεσα με όλες αυτές τις πολιτικές ομαδοποιήσεις», αναφέρει η κ. Ζαφειράτου.

«Η εμπλοκή των λεσχών στους εκλογικούς αγώνες ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο τον πολιτικό τους χαρακτήρα. Ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της εμπλοκής, που αναδεικνύονται και σημειώνονται ιδιαίτερα από τον συγγραφέα, αποτελούν η λεπτομερής περιγραφή της δράσης συγκεκριμένων μελών τους, πρωτεργατών του ριζοσπαστικού κινήματος, και η ανάπτυξη ή όχι συνωμοτικού μηχανισμού από τις ριζοσπαστικές λέσχες κατά την προεκλογική διαδικασία, με στόχο την προώθηση των πολιτικών θέσεών τους και την ψήφιση των ριζοσπαστών υποψηφίων».

Η κ. Ζαφειράτου αναφέρθηκε επίσης στα έγγραφα αλλά και στις εικόνες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο βιβλίο, όπως αυτή που φέρεται να εικονίζει κρεμασμένους σ’ έναν πλάτανο τους αρχηγούς της εξέγερσης της Σκάλας Θεόδωρο Βλάχο και Παπά Γρηγόριο Ζαπάντη Νοδάρο αλλά κι εκείνη που παρουσιάζει γελοιογραφία της εποχής σχετική με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του αρμοστή Σίτον.

 

 

Αγγελική Γιαννάτου:«Ένα απολαυστικό βιβλίο, τόσο για τον ερευνητή όσο και για τον απλό αναγνώστη»

Η Αγγελική Γιαννάτου, υποψήφια μεταδιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης αναφέρθηκε στην ικανότητα του συγγραφέα να παρουσιάζει μία σοβαρή επιστημονική δουλειά με τρόπο που η ανάγνωσή της να είναι απολαυστική, ακόμη και στον απλό αναγνώστη.

«Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί προϊόν πολύχρονης και επίμονης μελέτης, εξαντλητικής καταγραφής και παράθεσης των γεγονότων, καθώς και σοβαρής πρωτογενούς έρευνας. Ο συγγραφέας μετέτρεψε μια σοβαρή ακαδημαϊκή μελέτη που έχει την απαιτούμενη τεκμηρίωση, μία διδακτορική διατριβή δηλαδή, σε ένα βιβλίο ζωντανό και ευανάγνωστο, τόσο για τους ειδικούς επιστήμονες, όσο και για κάθε αναγνώστη ή αναγνώστρια», σημείωσε η κ. Γιαννάτου.

«Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να ανταποκριθεί σε τουλάχιστον τρία επίπεδα ανάγνωσης: α) στις απαιτήσεις του αναγνώστη που θα θελήσει να βρει γρήγορα και εύκολα την απλή παράθεση των ιστορικών γεγονότων, β) στον αναγνώστη που θα βυθιστεί στην αφήγηση και θα τον συνεπάρει η σχεδόν ζωντανή παράθεση των ιστορικών πληροφοριών, γ) στον ερευνητή που θα βρει το επιπλέον, που ανέφερα και στην αρχή, θα προσθέσει στη δική του δουλειά, αλλά και θα προβληματιστεί και θ’ αντλήσει ανοιχτά ερωτήματα που θα κλιθεί ν’ απατήσει σε μία επόμενη δική του εργασία».

 

Πέτρος Πετράτος: «Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ριζοσπαστικό αγώνα χωρίς τις λέσχες»

Ο κ. Πετράτος είπε ότι είναι ένα βιβλίο συλλογικής προσπάθειας γι’ αυτό ακριβώς και το αφιέρωσε σε μελετητές που έχουν φύγει από τη ζωή (Πεντόγαλος, Σπύρο Λουκάτος, Τζουγανάτος, Χρήστος Θεοδωράτος,  Τσιτσέλης, κ.α.) αλλά και σε άλλους σύγχρονους μελετητές  όπως ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος κ.α.

«Οι Πολιτικές Λέσχες μέχρι σήμερα δεν είχαν δουλευτεί ιδιαίτερα», είπε, ο κ. Πετράτος. «Υπήρχαν σκόρπιες πληροφορίες και έπρεπε να ταξινομήσουμε ό,τι υλικό υπήρχε και να δώσουμε μία συνθετική εργασία γι’ αυτό το θέμα. Πιστεύω πως συγκεντρώθηκε όλο το υλικό που υπήρχε σε βιβλιοθήκες, αρχεία, συλλογές, εφημερίδες κ.λπ., συγκεντρώθηκε από την πλευρά μου και δόθηκε μέσα από αυτό το βιβλίο.

Σίγουρα θα λανθάνει κι άλλο υλικό. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι μία βάση για παραπέρα μελέτη, γιατί το θέμα δεν κλείνει. Όμως πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ενωτικό αγώνα, για ριζοσπαστικό αγώνα, χωρίς να αναφερόμαστε στις Πολιτικές Λέσχες της Κεφαλονιάς».

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του Π. Πετράτου αλλά και το συγκινητικό στιγμιότυπο με την μαθήτριά του που έσπευσε να τον αγκαλιάσει και συγχαρεί.

Λ. Αθανασίου

για τα Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top