skip to Main Content
Admin Ajax (Copy)

Ο Ιανός είπε…

Κάποιοι τον ονόμασαν Ιανό.

Το όνομα μικρή σημασία έχει.Θα μπορούσε να λέγεται Ερντογαν,Ιωάννης ,COVID, Donald ή όπως αλλιώς θέλετε.

Σημασία έχει ότι πέρασε,αλλά μίλησε και μάλλον θα τον θυμόμαστε.

Αλήθεια ,τι μας είπε; Ένα καταπλακωμένο αυτοκίνητο από λάσπες και πέτρες που βρέθηκε ξαφνικά από τον απάνω δρόμο δίπλα στη θάλασσα άκουσε να του λέει ότι υπάρχει στη φύση ο νόμος της βαρύτητας,καθώς και οι αρχές της ορμής και της αδράνειας.

Αυτοί οι νόμοι λέγονται φυσικοί νόμοι γιατί ισχύουν από γενέσεως κόσμου και διέπουν τη φύση. Οπουδήποτε ,οι όποιες παρεμβάσεις, παραβαίνουν τους νόμους ,η φύση έχει τον τρόπο και τη δύναμη να επαναφέρει κάποια στιγμή την τάξη.Αυτό ειναι η φυσική νομοτέλεια ή ομοιοστασια.

Η φύση το μόνο που ζητά από εμάς είναι ο σεβασμός στους νόμους της και να κρατάμε δικλείδες ασφαλείας.

Μια κολώνα της ΔΕΗ που ένιωσε το κουρασμένο τριαντάχρονο κορμί της να σπάει στα δυο σαν ξυλαράκι άκουσε τον Ιανό να της λέει ότι θα έπρεπε να ειχε διατηρήσει το κορμί της πιο υγιές και δυνατό.

Γιατί ως γνωστόν η πρόληψη όπως και στα θέματα υγείας είναι μισή θεραπεια.

Οι γιατροί της κολώνας θα μπορούσαν να είχαν φροντίσει να είναι γερός ο οργανισμός της πριν την ξαφνική αρρώστια.

Έτσι η αρρώστια έγινε πιο βαρειά και η θεραπεία πιο χρονοβόρα και πολυέξοδη.Ένα πανύψηλο πεύκο που έστεκε για χρόνια περήφανο όταν έπεσε στο χώμα σαν ένα ταπεινό μαρούλι,κατάλαβε πόσο σημασία έχουν οι βαθιές και στέρεες ρίζες.

Οι ρίζες βαθαίνουν στο χώμα και δυναμώνουν από τα πρώτα χρόνια , από το πρώτο φύτεμα στη γη και από το καλό πότισμα και την φροντιδα.

Δέντρα που δείχνουν πελώρια και δυνατά αν δεν έχουν γερές ρίζες θα λυγίσουν και θα πέσουν εύκολα στον ξαφνικό κι απρόσμενο κυκλώνα.

Το καλό ρίζωμα σε κάθε μορφή ζωής είναι σημαντικό.Στον άνθρωπο για παράδειγμα τις ρίζες μας δυναμώνει η οικογένεια με τις αξίες της και η ουσιαστική παιδεία με τις αρχές της.

Ένας φίλος μου που είδε το σπίτι του να χώνεται στη λάσπη και τα υπάρχοντα του να καταστρέφονται σε μια στιγμή ,κατάλαβε πως τα υλικά αγαθά αλλάζουν , έρχονται και παρέρχονται.Ακόμη και το βουνό μπορεί να μας πλακώσει.

Σημασία έχει να έχουμε τη ψυχική δύναμη να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να αντικρίζουμε το πρόβλημα και να μη φοβόμαστε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Η πραγματική σοφία στον άνθρωπο δεν είναι να μην κάνει λάθη αλλά να μην τα επαναλαμβάνει.

Σε εμένα που είδα πρώτη φορά στον τόπο μου τέτοιας μορφής καταστροφές,μου είπε ο Ιανος ότι πρέπει να μην είμαι υπερκαταναλωτικος, να μειώσω τη χρήση ορυκτών καυσίμων,(π.χ ας πάω στο περίπτερο με τα πόδια) να φυτεύω δέντρα και να προστατεύω το πράσινο , γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Έχει πια ονόματα και δεν αστειεύεται.Και δυστυχώς θα μας έρχεται και με άλλο όνομα κάθε φορά.

Αλλά κάθε φορά θα λέει τα ίδια λόγια.Όπως αυτά που είπε ο Ιανος στο αυτοκίνητο , στην κολώνα της ΔΕΗ, στο πεύκο , στο φίλο μου και σε εμένα.

Ελπίζω κάτι να είπε και σε εσάς.

Φώτης Αυγουστατος Μαιευτήρας Γυναικολόγος.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top