skip to Main Content
AFISA ODYSSEIA… (Copy)

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ

Ο Αλέξανδρος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Νομική στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (ULB) απ᾽ όπου απέκτησε Master το 2009.

Την ίδια χρονιά μετακόμισε στη Ρώμη για να σπουδάσει σκηνοθεσία στην Cinecittà, όπου και γύρισε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους.

Ακολούθως επέστρεψε στο Βέλγιο και συνέχισε τις σπουδές του στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου INSAS, στο τμήμα Σενάριο και Θεατρολογία απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2012. Συνέχισε τις θεωρητικές του σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας  του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών όπου απέκτησε Master με διπλωματική εργασία με θέμα την απεικόνιση του μεταναστευτικού σε ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών.

Από το 2010 συνεργάζεται με κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Πέρα από τις μικρού μήκους ταινίες, έχει γυρίσει τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και γράφει σενάρια μεγάλου μήκους. Από το 2010 προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής σποτ που είχε υποβάλλει στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ευαισθητοποίηση για την φτώχεια στην Ευρώπη.

Το 2014 συνεργάστηκε στην Βέλγο−Βραζιλιάνο−Αργεντίνικη παραγωγή « LA TIERRA ROJA », με την οποία ταξίδεψε στην Αργεντινή.

Το προτελευταίο του ντοκιμαντέρ ” Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Κρητο-Επτανησιακή Σχολή “, προβλήθηκε τον Μάιο του 2017 στο Μουσείο Μπενάκη, σε εκδήλωση οργανωμένη από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (MIET) και νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 2016 στο “10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας” (DOCFEST) και στην “10η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας” (ΑΓΩΝ)  στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το 2017 παρουσιάζει νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο : « Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησo Πολιτεία ».

Έχει συγγράψει έναν αριθμό διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Ο “Ασφόδελος” είναι το πρώτο που επιχειρεί να εκδώσει.

Ας Ακούσουμε τι είπε στο φίλο και Συνάδελφο Χαλαβαζη Γιώργο λόγω του ότι έχω Άδεια για τον Αύγουστο για το έργο του που θα προβάλλει στο Θέατρο Αργοστολίου ο Κέφαλος

 

Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 (19:45), θα παρουσιαστεί στον «ΚΕΦΑΛΟ» στο Αργοστόλι, η νέα ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου, με τίτλο: « Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησο Πολιτεία ». 

Την προβολή θα προλογίσουν: o αντιδήμαρχος Αργοστολίου, κ. Κεκάτος, ο Καθ. Παν/μίου Αθηνών Ιωάννης Μεταξάς και ο σκηνοθέτης. 

 

Περιληψη:

Η ταινία, διατρέχοντας τις διαδοχικές κατοχές των Επτανήσων από το Παπικό κράτος, τους Φράγκους και τους Βενετούς, αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών, τα οποία καθ’ όλη την διάρκεια της Ιστορίας, βρέθηκαν στο μεταίχμιο δύο κόσμων, της Ανατολής και της Δύσης.

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα γεγονότα που προκάλεσαν το τέλος της Βυζαντινής κυριαρχίας στην Ιταλία και επέτρεψαν σε Νορμανδούς και Φράγκους να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στα Επτάνησα.
Αναλύει τα χαρακτηριστικά της Βενετικής κατοχής, που επέτρεψε στα Επτάνησα να διατηρήσουν την Ελληνικότητά τους και την Βυζαντινή τους παράδοση.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα Επτάνησα συμμετείχαν στην ιταλική Αναγέννηση και μυήθηκαν στις φιλελεύθερες ιδέες της Δυτικής νεωτερικότητας. Το γεγονός αυτό, βοήθησε ώστε όχι μόνο να αποτελέσουν μια πολιτιστική κιβωτό του Ελληνισμού, αλλά μετά την πτώση της απολυταρχίας στην Ευρώπη και τις επαναστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυση Εθνικών κρατών, να δημιουργήσουν το πρώτο ημι-ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, την «Επτάνησο Πολιτεία».

Παράλληλα συνέβαλαν καθοριστικά στην έμπνευση και προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, ενώ με τον πνευματικό πολιτισμό τους, στήριξαν πολύπλευρα το νέο ελληνικό κράτος και τις προσπάθειες για την εθνική ολοκλήρωση των υπόλοιπων Eλλήνων.

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top