skip to Main Content
5166605 (Copy)

Οριστικό λουκέτο σήμερα για το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα

Δεν έπιασαν τόπο οι αγωνιώδεις προσπάθειες των εργαζομένων να διασώσουν την εταιρεία

Οριστικό λουκέτο σήμερα για το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα

Δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι προσπάθειες των εργαζομένων της Pitsos προκειμένου να συνεχιστεί η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα.

Μετά από 156 χρόνια, η γερμανική εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) μεταφέρει οριστικά όπως όλα δείχνουν, την παραγωγή της στη γειτονική Τουρκία.

Μάλιστα είχαν στείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς, κανείς τελικά δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τους την αγωνία των εργαζομένων. «Άφησαν στην τύχη τους τους εργαζόμενους καθώς η μηδενική άσκηση πίεσης από τις κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αφορούσε την Πίτσος», όπως αναφέρουν.

Για να αντιληφθούμε πόσο μακρά είναι η ιστορία της «Πίτσος» αρκεί να αναλογιστούμε ότι δημιουργήθηκε μόλις… 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά έφυγε από τη ζωή το 1843 και η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1865. Η ομώνυμη οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζάκι κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τον σημερινό μητροπολιτικό ιερό ναό Αθηνών. Οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν εκεί και αγόραζαν μεταξύ άλλων ψυγειάκια νερού με βρυσάκι τα οποία κρέμαγαν στον τοίχο, θερμάστρες της εποχής και αργότερα γκαζιέρες τις οποίες η οικογένεια εξήγαγε και σε διάφορες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Εισερχόμενη τα κατοπινά χρόνια δυναμικά στην αγορά των επονομαζόμενων λευκών οικιακών συσκευών, θα έρθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό, αρχικά της Ιζόλα και ακολούθως της Εσκιμό. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Pitsos θα μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία, στην οδό Έσλιν, στους Αμπελόκηπους, περιοχή στην οποία οριακά εκτεινόταν τότε η ελληνική πρωτεύουσα. Από ‘κει και πάνω ήταν εξοχή. Στη δε Κηφισιά πήγαινες μονάχα για εκδρομή, όπως τώρα πας στο Ναύπλιο για Σαββατοκύριακο.

Το ελληνικό οικονομικό θαύματα του ’50 γεννά το εργοστάσιο στου Ρέντη

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949) στη χώρα μας καταγράφεται ένας εντυπωσιακός ρυθμός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Κάθε χρόνο ο δείκτης ανάπτυξης ήταν της τάξης του 7%. Μονάχα η Ιαπωνία έτρεχε με γρηγορότερους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενη το ελληνικό οικονομικό θαύμα της εποχής, η οικογένεια Πίτσου χτίσει το 1959 στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη ένα μεγάλο εργοστάσιο.

Από τη νέα γραμμή παραγωγής θα δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν οι καταψύκτες και οι κουζίνες. Λίγο αργότερα τα προϊόντα θα πολλαπλασιαστούν με την επιχείρηση να πουλάει πλέον ακόμη και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις που βέβαια θεωρούνταν ακόμη για τους περισσότερους είδος πολυτελείας καθώς ήταν ακόμη πανάκριβες.

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι εργοστασιάρχες θα έρθουν αντιμέτωποι όμως με το προσωπικό τους. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 1975, περίπου 1.500 εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις πραγματοποιώντας επτάωρες στάσεις εργασίας. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους της τάξης του 35% και αναπροσαρμογή (προς το ευνοϊκότερο εννοείται) του επιδόματος παραγωγής. Οι ημέρες περνάνε αλλά λύση δεν βρίσκεται. Η επιχείρηση μπροστά στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων κηρύσσει στις 16 του μηνός lock out, δηλαδή προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης ως αντίδραση στην απεργία.

Πώς κλείστηκε το 1977 η συμφωνία με την Bosch

Οι εργαζόμενοι θα ξαναφορέσουν τις φόρμες και θα προσέλθουν στους χώρους δουλειάς τελικά στις 26 Ιανουαρίου 1976 έχοντας πετύχει μια αύξηση στο μεροκάματό τους της τάξης του 20%, αύξηση του μπόνους παραγωγής επίσης κατά 20% και εξομοίωσή του μεταξύ ανδρών και γυναικών και επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί στο μεσοδιάστημα με την υπόσχεση ότι δεν θα απομακρυνθούν εκ νέου. Η λύση μπορεί να βρέθηκε αλλά τα τραύματα που είχε δημιουργήσει η σύγκρουση με την εργοδοσία δεν είχαν επουλωθεί. Το ίδιο έτος ο 58χρονος Απόστολος Πίτσος, ο άνθρωπος που μετασχημάτισε την επιχείρηση αποφασίζει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης στους Γερμανούς εκπρόσωπους της πολυεθνικής εταιρείας Siemens που εκείνο τον καιρό εξαπλωνόταν σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Έτσι κλείστηκε το 1977 η συμφωνία με την Bosch – Siemens Hausgeräte GmbH που εξαγόρασε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 60%. Οι Γερμανοί επιλέγουν να μην αλλάξουν την επωνυμία «Πίτσος Α.Ε.» για λόγους μάρκετινγκ και η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά στην κεντρική μονάδα παραγωγής του Ρέντη, επί της οδού Παρνασσού 8. Μια νέα εποχή για την Πίτσος έχει μόλις ξεκινήσει. Οι πωλήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο. Το 1986 ο όμιλος θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα και το 1989 θα παρουσιάσει θα ξεκινήσει να παράγει τα νέα ψυγεία no frost. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων service της BHS στην Ελλάδα και η έναρξη της παραγωγής σύγχρονων ψυγειοκαταψυκτών και άλλων μοντέλων ψυγείων προηγμένης τεχνολογίας – είμαστε άλλωστε στην εποχή που ακόμη «λεφτά υπάρχουν». Το όνομα «Πίτσος» που αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα αρκετά ισχυρό brand στην αγορά θα μετονομαστεί το 1996 σε BSP ΑΒΕ, από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens και Pitsos), ενώ το 2001 η ταμπέλα θα αλλάξει σε «BSH Οικιακές Συσκευές».

Η οικονομική κρίση έπληξε την εταιρεία

Η οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που ακολούθησαν θα πλήξουν εμφανώς το γόητρο της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας. Θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των εξόδων, η συρρίκνωση ακόμη και αναγκαίων δαπανών και η δυσκολία στην μισθοδοσία των εκατοντάδων εργαζομένων. Το 2017 θα γίνει η τέταρτη εθελούσια έξοδος των απασχολούμενων, που θα επισημοποιηθεί με δύο ανακοινώσεις της εταρείας τον Μάρτιο και τον Ιούλιο. Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) είχε λάβει την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top