skip to Main Content
600 400 ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΒΑΣΩ

ΟΜΙΛΙΑ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΣΤΗ ΣΎΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Μετά την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της βουλευτού, για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού και των παραιτήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ. Ν . Κεφαλλονιάς, το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων,με εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκάλεσε σύσκεψη ,για να διατυπώσει τις προτάσεις του για άμεση επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων στο νοσοκομείο.

Οι προτάσεις μας είναι οι παρακάτω:

1) Αντιπροτείνουμε την κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, με μόνιμο προσωπικό, ως μόνιμη λύση, επικαλούμενοι την πραγματικότητα, η οποία περιλαμβάνει νησιωτική περιοχή, μεγάλο και περίπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο, εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής, μεγάλη αύξηση της ζήτησης παροχής υγειονομικής φροντίδας από το νοσοκομείο κατά την θερινή περίοδο και βέβαια επικαλούμενοι ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση οι προσλήψεις γίνονται μαζικά και χωρίς κανένα οικονομικό εμπόδιο πχ Νοσοκομείο Λευκάδος για τα εγκαίνια του. Τονίζουμε εδώ ότι σε πρόσφατο αίτημα της η διοίκηση του νοσοκομείου ,ζήτησε 10 μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων, 4 εξ αυτών νοσηλευτριών-των , όταν η έλλειψη αγγίζει τις 100 θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Ζητώντας ο διοικητής ΜΟΝΟ 4 θέσεις νοσηλευτριών-των αναγνωρίζει επίσημα ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο γιατί του λείπουν μόνο …4 νοσηλεύτριες-ες και όχι 60 σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου οπότε …το υπουργείο θα εγκρίνει μια ή …καμία. Αυτό λέει η πρακτική.

  1. Απόδοση των εσόδων της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου Κεφαλλονιάς όπως αυτή προέρχεται από δωρεές των Κεφαλλονιτών,(ως επιθυμίας τους να βελτιώσουν τις παροχές υγείας στον τόπο τους ), για το σκοπό που δόθηκαν και όχι για να κλείνει η διοίκηση τις τρύπες του προϋπολογισμού του νοσοκομείου(πληρωμή προμηθευτών) ,ελλείμματα-τρύπες που προκαλεί η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές από την κυβέρνηση. Σήμερα η απόδοση από την περιουσία του νοσοκομείου ανέρχεται στο πόσο 111.646 ευρώ ετησίως ,το οποίο εάν γίνει ορθολογικότερη αξιοποίηση μπορεί να αυξηθεί . Προτείνουμε αυτό το ποσό να αποδοθεί για την κάλυψη επικουρικών θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού επί του παρόντος, οι οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα και να λύσουν μέρος του προβλήματος.
  2. Το νοσοκομείο διαθέτει πληθώρα ακινήτων όλων των τύπων (οικόπεδα και κτίρια), των οποίων την αξιοποίηση ζητάμε για στέγαση των εργαζόμενων που θα προέρχονται από την άλλη Ελλάδα (νοσηλευτών και γιατρών) ως μέσο διευκόλυνσης στην απόφαση τους να έρθουν και να δουλέψουν στον τόπο μας. Το σωματείο ήρθε σε επαφή με αυτούς που μπορούν να είναι αρωγοί για την ανάπλαση ,ανακαίνιση και διαμόρφωση αυτών των υπαρχόντων οικημάτων, και συγκεκριμένα με την μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα εταιρεία αρωγής ασθενών Κεφαλληνίας και Ιθάκης ,<<Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ>> .Μας ενημέρωσαν επί της πρότασής μας ότι στο παρελθόν κατέθεσαν στην διοίκηση του νοσοκομείου, συγκεκριμένη πρόταση ,άμεσα εφαρμόσιμη ,με αποκλειστικά δική τους την οικονομική επιβάρυνση για τον σκοπό αυτό. Η συγκεκριμένη πρόταση η οποία ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ από την διοίκηση περιελάμβανε τις εξής δράσεις :α-. Διαμόρφωση ξενώνα 8 δωματίων πολυτελούς κατασκευής σε χώρο του παλαιού νοσοκομείου, για εξυπηρέτηση των αναγκών των συνοδών των ασθενών που προέρχονται από Ιθάκη και απομακρυσμένες περιοχές της Κεφαλλονιάς. Η διαχείριση του ξενώνα θα γινόταν από το νοσοκομείο και ιδιαίτερα από τις προϊσταμένες των 2 τμημάτων χειρουργικής και παθολογικής.

β-. Επισκευή και δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων στα υπόλοιπα κτίρια ιδιοκτησίας νοσοκομείου, που θα φιλοξενούσαν γιατρούς και νοσηλευτές από την άλλη Ελλάδα, καθώς και δημιουργία χώρου έκτακτης ανάγκης και μικρο χειρουργείο…

γ) Σχέδιο για πλήρη εξοπλισμό γαστρεντερολογικού ιατρείου (προϋπολογισμού 85.000 ευρώ), με μόνη λογική αξίωση από την μεριά του <<ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ>>,να προκηρυχθεί η θέση του γαστρεντερολόγου (είχε και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτή την θέση). Η ΥΠΕ απάντησε θετικά ,η δε διοίκηση του νοσοκομείου τους απάντησε ότι …μόνο το νοσοκομείο μπορεί να σχεδιάζει τις θέσεις των γιατρών.

Επειδή από τα παραπάνω συνάγεται ότι η παρουσία του διοικητή αποτελεί τροχοπέδη για την αποδοχή της πρότασής μας και την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου, επειδή κάποιοι τον καλύπτουν γιατί είναι <<το παιδί που παρουσιάζει πλεονάσματα>>, και επειδή η Κεφαλλονιά απαιτεί άμεσες λύσεις σε ότι άφορα την υγειά ,και όχι γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις ,κομματικούς τακτικισμούς και παρουσίαση πλεονασμάτων βασισμένα πάνω στον ανθρώπινο πόνο, η μόνη λύση είναι οι προϊστάμενοι του διοικητή να τον ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ από την συγκεκριμένη θέση .Αυτή είναι η πιο σοβαρή υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στους Κεφαλλονίτες.

Εμείς προτείνουμε με βάση την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι ,εργαζόμενοι και ασθενείς, λέγοντας ΜΟΝΟ αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Η πρόεδρος

Βάσω Βουτσινά

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top