skip to Main Content
1 DSC02182

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Σεισμολογίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Σεισμολογίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Σεισμολογίας, ενημερωτικά σεμινάρια αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού, που ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον συμπατριώτη μας καθηγητή, Άκη Τσελέντη, Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ.

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην Κεφαλονιά, και πως το γεγονός αυτό εφόσον μελετηθεί και καταγραφεί μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων και φοιτητών από όλα τα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια ανέλυσε την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός Πολυσεισμικού Κέντρου με έδρα το Ληξούρι, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία των σεισμικών συστοιχιών με την βοήθεια των οποίων θα μπορούμε μελλοντικά να προβλέπουμε πότε και που θα χτυπήσει ο εγκέλαδος.

Ο καθηγητής Τσελέντης στην ομιλία του εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις γεωτρήσεις των πετρελαίων και πως αυτές μπορεί να αποτελέσουν πληγή για την Κεφαλονιά τουριστικά και οικονομικά εάν δεν ληφθεί υπόψη σοβαρά η σεισμικότητα της περιοχής.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δρ. Βασίλειος Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών Γ.Ι. ΕΑΑ ο οποίος αναφέρθηκε στο Ραδόνιο και πως αυτό αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο πρόβλεψης των σεισμών καθώς λίγες μέρες πριν από κάθε μεγάλο σεισμό όπως έδειξαν έρευνες, οι εκπομπές του ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι σημαντικά μεγάλες με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας την οποία εντοπίζουν οι δορυφόροι και καταγράφεται στα εξειδικευμένα μηχανήματα. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν και στην Κεφαλονιά μηχάνημα για την καταγραφή αυτών των φαινομένων που στο μέλλον θα αποτελούν ουσιαστικό παράγοντας στην ενημέρωση και ασφαλή πρόληψη ενάντια στους σεισμούς.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Άγγελος Κωνσταντάκης, ο Αντιδίμαρχος Τουρισμού, Ευάγγελος Κεκάτος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, καθηγητές, μαθητές αλλά και πολύς κόσμος που ήθελε να ενημερωθεί.

Το Συνέδριο συνεχίστηκε με τις ομιλίες των  Καθηγ. Κανάρη Τσίγκανο, καθηγητή Φυσικής ΕΚΠΑ,
Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΕΑΑ, με θέμα την Δορυφορική παρακολούθηση πρόδρομων σεισμικών φαινομένων,  Καθηγ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης
Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ – Πρόεδρος του ΟΑΣΠ – Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Η σεισμική ακολουθία στη κεντρική Ιταλία και Αντιστοιχίσεις με τον ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα με τα Ιόνια νησιά»,  Δρ. Σωτήρης Σμπόρας, Συνεργαζόμενος Ερευνητής Γ.Ι. ΕΑΑ, με θέμα «Σεισμοτεκτονική αναδρομή και εξέλιξη της Κεφαλλονιάς με έμφαση στην ακολουθία του 2014»,  Καθηγ. Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Τομέα Γεωφυσικής & Γεωθερμίας, ΕΚΠΑ, με θέμα  «Σύγχρονες μεθοδολογίες ελαχιστοποίησης Σεισμικού Κινδύνου στο Αστικό Περιβάλλον»,  τον λόγο πήρε και ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, Αρχιπύραρχος, Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων, όπου έκανε εκτενή αναφορά στον «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός πυροσβεστικού σώματος για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top