Οι παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου «16 χρόνια αισθητικές υποθήκες» ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (16/9) στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη με την αφιερωματική έκθεση ανέκθετων έργων της σημαντικής Μεσολογγίτισσας ζωγράφου, Ιφιγένειας Λαγάνα (1915-2004). Πρόκειται για 20 ακουαρέλλες, 3 πρώιμα χαρακτικά της περιόδου 1935-1959, καθώς και 5 εξπρεσσιονιστικά έργα της με λάδι σε καμβά, της περιόδου 1989-1992, τα οποία δώρισε η ζωγράφος στον Κώστα Ευαγγελάτο και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιων των φιλότεχνων. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Σάββατο (8:30 μ.μ.-10:30 μ.μ.).
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ
Παρουσίαση ανέκθετων έργων της Ι. Λαγάνα και performance του Τάκη Λουκάτου.
Στο περιθώριο της έκθεσης και με φόντο την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε στη «Μωβ Σκηνή» του κήπου της Villa Ροδόπη μια θεατρικο-εικαστική performance του Κεφαλλονίτη καλλιτέχνη, Τάκη Λουκάτου βασισμένη στον μονόλογο του ιδιοφυούς Γάλλου δραματουργού, ποιητή, σκηνοθέτη και εικαστικού Ζαν Κοκτώ (1889-1963). Αυθεντικός τίτλος του ιδιότυπου και ευαίσθητου έργου είναι «Je l’ ai perdue», αλλά στο Ελληνικό θέατρο έχει ανέβει με τον τίτλο «Το Πανηγύρι». Το σκηνικό-εικαστικό περιβάλλον περιλάμβανε ακόμη και μια σειρά από κούκλες-γλυπτικές κατασκευές- του Τάκη Λουκάτου ενώ η μουσική ήταν του Δ.Θεοδοσίου.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΛΑΓΑΝΑ
Η Ιφιγένεια Λαγάνα γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1915 και απεβίωσε το 2004 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1931-37), με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό στη ζωγραφική και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική). Συμφοιτητές της στη Σχολή οι διάσημοι φίλοι Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Καπράλος και Νίκος Νικολάου, με τον οποίο παντρεύτηκε για σύντομο διάστημα. Συμμετείχε σε δεκατρείς Πανελλήνιες εκθέσεις (1938-1987). Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Γκαλερί Ζυγός 1960, 61, 62, 63, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών «Χίλτον»1965, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 1976, στη Γκαλερί dada 1989, 91, 92. Επίσης στη Γκαλερί’ Ροτόντα», θεσσαλονίκη 1975, 77, στη Γκαλερί Κ. Σταυρακάκη, Κρήτη 1977, 78, και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την γυναικεία καλλιτεχνική «Διεθνή Ομοσπονδία».
Αρχικά η ζωγράφος ασχολήθηκε κυρίως με την υδατογραφία. Το θεματολόγιό της περιλάμβανε τοπία, σκηνές της καθημερινής ζωής με πρόσωπα και ζώα καθώς και νεκρές φύσεις. Υφολογικά στη νεότητα της προσέγγισε επιδέξια τον υπαιθριστικό ιμπρεσιονισμό με «αέρινες ακουαρέλλες». Μετά τη θεραπεία της πολύχρονης ψυχικής νόσου που την ταλάνισε καθοριστικά και ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ύφος της εξελίχθηκε σε εξπρεσιονιστικό ιδίωμα σε πολύπλοκες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων με τέμπερες καθώς και λάδια σε καμβά με έντονα ψυχογραφικά σχήματα και χρώματα.
Κορυφαίες προσωπικότητες έχουν γράψει και εκφραστεί επαινετικά για τα έργα της. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μαρίνος Καλλιγάς, η Μαρία Κοτζαμάνη, ο Χρύσανθος Χρήστου, ο Μανώλης Χατζιδάκης, ο Γιώργος Φωκάς, ο Στέλιος Λυδάκης, ο Γιώργος Μαυροίδης κ.α. Η Ελένη Βακαλό ανέφερε μεταξύ άλλων σε κριτική της : Στις υδατογραφίες της Λαγάνα βλέπομε να συλλαμβάνεται η στιγμή όχι μόνον σαν εντύπωσις (χρώμα, φως), όχι μόνον σαν πλαστικό γεγονός (αρχιτεκτονική, σύνθεσις), μα με το βαθύ τρεμούλιασμα ενός μυστικού και σκοτεινού παλμού ζωής που κρύβεται μέσα της. Η μορφή, η αποτύπωση, βγαίνει άνετα σαν την αναπνοή , γιαυτό και η φυσική έκφραση της Λαγάνα είναι η ακουαρέλλα.
Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΟΥΚΑΤΟΥ
Ο Τάκης Λουκάτος, ηθοποιός, χορευτής, καθηγητής θεατρικής αγωγής και εικαστικός κατάγεται από την Κεφαλονιά. Έχει λάβει μέρος με επιτυχία στις πρώτες performance και body art του Κώστα Ευαγγελάτου στην Ελλάδα, gallery DADA1987, British Council, Γκαλερί » Εγγονόπουλος» 1988, gallery DADA 1990 και εξέθεσε πρώτη φορά τις γλυπτικές κούκλες του, με μορφές διάσημων ηθοποιών, στη gallery DADA στην Αθήνα καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις του Art Studio EST.
Από το 1988 έως το 1996 ανήκε στο θίασο του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις της εποχής. Σταθμός στην καριέρα του η ερμηνεία στο ρόλο του Πυροσβέστη της παράστασης «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, που ανέβηκε με σκηνοθεσία της Βέρας Ζαβιτσιάνου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού. Με την γνωστή χοροθεατρική του ομάδα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ έχει παρουσιάσει σε πολλά θέατρα και μουσικές σκηνές πολυσύνθετες παραστάσεις έργων με σκηνοθεσία-διδασκαλία του. Παράλληλα έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα 30 ατομικές εκθέσεις με τις γλυπτές κούκλες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.