skip to Main Content
Blog 23 1400×786 (Copy)

Οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν την Κυβέρνηση

1) Δημοσιοποιήσατε μια λίστα με σειρά από έργα που η Κυβέρνηση ζήτησε να αναθεωρηθούν ή να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν σε κρίσιμες υποδομές, πέρα από αντιπλημμυρικά έργα, τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον, τη φοροδιαφυγή, κοινωνικά προγράμματα κ.α. Η Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ για όλα αυτά. Τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε σε σχέση με αυτό;  

Θα βομβαρδίσουμε την Κυβέρνηση με ερωτήσεις και θα εξηγήσω γιατί. Για να βρεθούν όλα τα στοιχεία που δώσαμε στην δημοσιότητα, έπρεπε να ακολουθήσουμε μία εξαιρετικά περίπλοκη και επίπονη διαδικασία, ψάχνοντας κυρίως στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην Ελλάδα η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ήταν αποσπασματική και ελλειματική. Μια διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη, για έναν πολίτη που θέλει να μάθει τι συμβαίνει.  Ήταν συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να κρατήσει τις πληροφορίες απένταξης και τροποποίησης σημαντικών έργων (όπως η ασφάλεια των σιδηροδρόμων, οι υποδομές για την διαχείριση κρίσεων, αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικοί οδικοί άξονες, επίσπευση της δικαιοσύνης, η επιμόρφωση ανέργων) στην αφάνεια, παρόλο που είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να τις δημοσιοποιήσει, ως όφειλε. Άρα, το επόμενο βήμα είναι να εξαντλήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε, ως Αντιπολίτευση, ώστε οι συμπολίτες μας να μάθουν την αλήθεια. Να γνωρίζουν τι έχει απενταχθεί ή τροποποιηθεί στον προγραμματισμό των έργων, γιατί απεντάσσονται και τροποποιούνται, τι μας κοστίζει η κάθε αλλαγή κοινωνικά και οικονομικά και ποιοι ευθύνονται.  Η Κυβέρνηση ξέρει να διαφημίζει, όταν εντάσσει ένα έργο, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τις αποτυχίες της, που συχνά έρχονται με σημαντικό κόστος για όλους μας. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τότε που την ξεμπροστιάσαμε, ανέβασε το κείμενο που τόσο καιρό ζητούσαμε στην Ελληνική ιστοσελίδα.

2) Γιατί κατηγορείτε τον Κωστή Χατζηδάκη ότι «καλύπτει τις τράπεζες»; Τελικά, «ξεμπερδεύτηκε» ο υπουργός Οικονομικών; Χρεώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το IRIS;

Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε σύγχυση σε ό,τι αφορά τη δουλειά του. Ο ρόλος του Υπουργού Οικονομικών είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όχι να κάνει τον συνήγορο των τραπεζών. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ανοίξαμε τη συζήτηση για τις χρεώσεις των τραπεζών στους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των POS. Η απάντηση που λάβαμε, τότε, ήταν πως για να αντισταθμιστούν οι χρεώσεις, υπάρχει το IRIS το οποίο είναι ένα σύστημα πληρωμών που για τα πρώτα 500 ευρώ δεν έχει χρέωση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, είχε επισημάνει πως το IRIS δεν επιβάλλει χρεώσεις. Ακολούθησε ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής και πολλοί άλλοι Βουλευτές της ΝΔ. Και έτσι ήταν τότε. Μόλις, όμως, έκανε η Κυβέρνηση το IRIS υποχρεωτικό για τους επαγγελματίες, ξέρετε τι έκαναν οι τράπεζες; Τους έβαλαν προμήθεια. Τελικά, έλεγε ψέματα η Κυβέρνηση ή ζει στον κόσμο της; Είτε έτσι είτε αλλιώς, αντί να τα βάλει με τις τράπεζες που τον έβγαλαν ψεύτη, ο κ. Χατζηδάκης τα έβαλε με εμάς. Και μετά, για να καλυφθεί, έτρεχε να τις παρακαλεί τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι τράπεζες κάνουν την Κυβέρνηση ό,τι θέλουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι και τον Νόμο για τα κόκκινα δάνεια, πάλι τράπεζες τον έγραψαν.

3) Είπατε στη Βουλή ότι «πολιτικός που ψήφισε απέναντι στην συνείδησή του, από φόβο να μην εκλεγεί ξανά, δεν σταμάτησε ποτέ να το μετανιώνει». Αποδείχτηκε στην ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ότι η ΝΔ έχει μείζον πρόβλημα. Όμως και από το κόμμα σας απείχαν 11 βουλευτές. Η αναφορά σας ακουμπά μόνο τη ΝΔ;  

Είναι κάτι το οποίο πιστεύω και προσπαθώ πάντα να ακολουθώ στην πολιτική μου ζωή, διότι το να μένεις πιστός στις αρχές και τις αξίες σου χτίζει εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Γι’ αυτό, απευθυνόμουν σε κάθε Βουλευτή ή Βουλεύτρια που πήγαινε κόντρα σε αυτό που πίστευε.  Όσο ψηφίζεις αυτά που πιστεύεις, ακόμη και αν ο άλλος διαφωνεί μαζί σου, τότε θα ξέρει ότι θα υπερασπίζεσαι τις αρχές και τις αξίες σου σε κάθε θέμα.  Αν δει ότι κάνεις εκπτώσεις, σε αρχές και αξίες, δεν θα σε εμπιστευτεί ποτέ.

4) Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Το ποσοστό που θα λάβετε δεν είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, παράμετρος για τις εξελίξεις μετά την κάλπη του Ιουνίου; Όσο πιο δυνατό το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, τόσο πιο δυνατή η συσπείρωση του προοδευτικού χώρου, τόσο περισσότερο θα απειληθεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; Διότι μόνο το ΠΑΣΟΚ από τις εθνικές εκλογές και ύστερα δείχνει ποιος ασκεί πραγματική, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Προσπαθούμε, με τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να κινούμαστε, δηλαδή χωρίς κραυγές, να προβάλλουμε συνεχώς τη δική μας πρόταση για λύσεις στα προβλήματα όλων μας. Η κάλπη του Ιουνίου θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο. Είναι το πρώτο βήμα ώστε να δείξουμε ότι αποτελούμε την εναλλακτική λύση απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που επιμένει σε μια αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Ο Πρόεδρος έχει θέσει τους στόχους, εμείς οφείλουμε να τρέξουμε σε όλη τη χώρα ώστε να μάθει ο κόσμος ότι είμαστε αυτή η εναλλακτική.

5) Σας ανησυχεί άνοδος των ελληνικών ακροδεξιών κομμάτων στην ευρωκάλπη;

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι μονάχα ελληνικό ζήτημα. Είναι παγκόσμιο. Και σε αυτό, πρώτοι εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να δούμε τι κάνουμε λάθος ώστε να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος στρέφεται στα άκρα. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να μιλήσουμε στην καρδιά των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους ώστε να τους αποτρέψουμε να στραφούν σε «αλλοπρόσαλλους» ηγέτες που χρησιμοποιούν φιλολαϊκή γλώσσα για να στηρίξουν αντιλαϊκά συμφέροντα.

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα «Αυγή», στον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top