Οι μικροί ηρωισμοί των Εσπερινών Σχολείων του Αργοστολίου
[εικόνες – video]
Αν κάποιος θέλει να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον ενός τόπου, δεν χρειάζεται να πάει σε αστρολόγους, ούτε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες· αρκεί να μπει σε μία σχολική τάξη.
Κάθε σχολείο, με τα μικρά θαύματα ή τις ήττες του, προοιωνίζεται και τους μελλοντικούς θριάμβους ή τις καταστροφές μας.
Το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Αργοστολίου είναι ένα από τα σχολεία που συντελούνται μικρά θαύματα. Και μάλιστα σε προκάτ αίθουσες, χωρίς ιδιαίτερους πόρους και μέσα, μόνο χάρη στον ηρωισμό των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών του.
Κι αν ήταν να προβλέψουμε το μέλλον μας, μόνο απ’ αυτό, τότε ασφαλώς θα περιμέναμε το καλύτερο.
Στην προχθεσινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για το τέλος της σχολικής χρονιάς οι καθηγητές και μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και του Εσπερινού Λυκείου είχαν τη δυνατότητα να δείξουν έναν μεγάλο αριθμό από αυτά ακριβώς τα μικρά θαύματα, αποδεικνύοντας ότι η δουλειά που γίνεται μέσα στο χρόνο, πέρα από το τυπικό κομμάτι του μαθημάτων, είναι μεγάλη και κυρίως πολυποίκιλη.
Όλοι ξέρουμε ότι οι σχολικές γιορτές είναι συνήθως βαρετές, μέχρις αποπληξίας! Όμως αυτή η γιορτή ήταν ουσιαστική αφού είχε στο κέντρο της την ίδια τη γνώση, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, χωρίς μάλιστα η γιορτή να χάσει τον χαρούμενο τόνο και τον πανηγυρικό της χαρακτήρα. Άλλωστε είδαμε μέχρι και ιερείς να τραγουδούν Ζαμπέτα!
«Να μάθεις και να μάθεις…»
Εργασίες, εφαρμογές, εκπαιδευτικές εκδρομές, εργαστήρια, περιβαλλοντικές δράσεις, διαδικασίες που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλα σχολεία του εξωτερικού. Όλα αυτά έγιναν έγιναν μέσα σε μία χρονιά, έστω κι αν τα μέσα που διαθέτουν, εκπαιδευτικοί και μαθητές, είναι ελάχιστα. Εκεί άλλωστε ξεκινούν οι ηρωισμοί…
Κι όλα αυτά με μαθητές, πολλοί από τους οποίους πηγαίνουν στην τάξη με τα ρούχα της δουλειάς, άλλοι έχουν οικογένειες, υποχρεώσεις, παιδιά να μεγαλώσουν… Εκεί οι ηρωισμοί γίνονται μεγαλύτεροι…
Από την άλλη πλευρά καθηγητές που γίνονται εισηγητές σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από την αιώνια παθογένεια του ελληνικού σχολείου: την παντοκρατορία του εντύπου. Χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια της ύλης και χωρίς ν’ αρνούνται τα βιβλία οι καθηγητές έσπρωξαν τους μαθητές να φτιάξουν εφαρμογές πληροφορικής, ανάγλυφα μοντέλα βιολογίας, να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της χημείας μέσα σε πραγματικό εργαστήριο, να περιεργαστούν την χλωρίδα της περιοχής επί τόπου και να φτιάξουν φαγητά από τα φυτά που μελετούσαν. Γιατί, αλήθεια, τι είναι προτιμότερο; Να παπαγαλίσεις τα χαρακτηριστικά της άγριας χλωρίδας της Κεφαλονιάς ή να δεις και να πιάσεις τα φυτά πάνω στον Αίνο; Να καταπιείς αμάσητη τη γνώση της βοτανολογίας ή να γευτείς και ντολμαδάκια μολόχας απ’ τη δασκάλα σου;
Η Γεωργία Μπαλαρά, η Ασημίνα Θεοφιλάτου, ο Δημήτρης Μπουρδούνης, η Παρασκευή Κρούσσου, η Δήμητρα Πατρικίου, η Κίκα Σπυρίλου κ.α. αξιοποίησαν στο έπακρο τις δύο πρακτικές που εισήγαγε το υπουργείο Πολιτισμού στη μαθησιακή διαδικασία. Τις Δημιουργικές Εργασίες στο Λύκειο και τη Θεματική Εβδομάδα στο Γυμνάσιο.
«Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά ερευνώντας, παρατηρώντας, συνθέτοντας και δημιουργώντας», είπε η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Μπαλαρά. «Οι τάξεις μετατράπηκαν σε εργαστήρια, οι καθηγητές άφησαν την έδρα, οι μαθητές πήραν την σκυτάλη έγιναν για λίγο ερευνητές, καλλιτέχνες επιστήμονες»…
Μαθητές ερεύνησαν το δίκτυο των μεταφορικών μέσων της Βρετανίας, για το μάθημα των Αγγλικών. Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου μετέτρεψε την προκάτ αίθουσα, σε εργαστήριο χημείας και επιδόθηκαν σε πειράματα ακόμη και με υλικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας (έφτιαξαν μέχρι και τσίπουρο…).
Άλλοι πάλι προσπάθησαν να δώσουν φιλοσοφικές απαντήσεις στο θέμα της κλωνοποίησης, ένας μαθητής κατασκεύασε μία τριήρη για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, δυο μαθήτριες κατασκεύασαν το μοντέλο ενός ζωικού κυττάρου από πηλό και τσιμέντο, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε τα χνάρια του Απόστολου Παύλου, ύστερα από το ναυάγιο που είχε στην Κεφαλονιά, και όχι στη Μάλτα, όπως ισχυρίζονται.
Τέλος, μία ακόμη ομάδα μαθητών δημιούργησε μία εφαρμογή για κινητά, με 22 είδη της άγριας, αλλά βρώσιμης χλωρίδας της Κεφαλονιάς, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών του ΜΙΤ.
Στη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας οι μαθητές του Γυμνασίου ήρθαν σε επαφή με θέματα όπως η διατροφή, η οικολογία, οι εξαρτήσεις, οι εθισμοί, η ενδοοικογενειακή βία κ.α.
Κι όλα αυτά αξιοποιώντας άλλες δομές, εκπαιδευτικές ή μη που βρίσκονται στην Κεφαλονιά όπως: το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κεφαλονιάς κ.α.
Οι πιο καλοί… οι μαθητές
Ήδη πολλοί από τους παλιούς αποφοίτους του Εσπερινού έχουν αποφοιτήσει και από πανεπιστήμια. 5 μαθητές έδωσαν φέτος Πανελλαδικές διεκδικώντας το δικό τους όνειρο. Το σχολείο συνεχίζει σε έναν πετυχημένο δρόμο που χάραξαν με πραγματικό ιδρώτα οι καθηγητές, αλλά ειδικά σ’ αυτό το σχολείο, και οι μαθητές του.
Γι’ αυτό και είναι πραγματικά… οι πιο καλοί οι μαθητές