skip to Main Content
Si 07 600×330 (Copy)

Οι μηχανικοί της ΠΑ φωνάζουν

si_07

Για ισονομία που δεν τη προβλέπει ούτε το νομοσχέδιο Καμμένου

 Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ έχει ανάψει φωτιές στο χώρο των στρατιωτικών.Πολλοί ανέμεναν πολλά για λύσεις σε θέματα που απασχολούν πολλά χρόνια. Μια κατηγορία στρατιωτικών που έχει λόγους να εκφράζει παράπονα είναι Μηχανικοί της Σχολής Ικάρων. Ο υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού Γιώργος Τσιτσιλιάνος σε επιστοκή που έστειλε σε πολλούς βουλευτές μεταξύ των οποίων και στους Καμμένο ,Βίτσα ,Μητσοτάκη,κάνει λόγο για την “άρση αδικίας του Τμήματος Μηχανικών της Σχολής Ικάρων”.Η αδικία έχει να κάνει με τους βαθμούς αρχαιότητας των προερχόμενων από τη ΣΜΑ.

Το κείμενο έχει ως εξής: 

Tα όσα σας αναφέρω παρακάτω αποτελούν προσωπική μου εμπειρία και στόχο έχω να σας μεταφέρω ρεαλιστικά ,  το κλίμα που επικρατεί στην Πολεμική Αεροπορία λόγω του θέματος που θα σας αναπτύξω, που  ελπίζω να κατανοηθεί για να γίνουν στην συνέχεια οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες .

 Με αφορμή την κατάθεση του  σχεδίου  νόμου ‘ Ρύθμισης  Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ‘ αισθάνομαι την υποχρέωση να προβάλλω  το θέμα της εξέλιξης/αρχαιότητας  των μηχανικών αξιωματικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων ( Σ Μ Α ) , που στο παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η άρση της κατά την γνώμη μου διαχρονικής αδικίας που υφίστανται τα εν λόγω στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων   ( Ε Δ ).

Συγκεκριμένα στον ισχύοντα υπό αναθεώρηση νόμο Ν.3833/2010 ( άρθρο 36, παραγρ.12&13) καθορίζεται μεταξύ των άλλων ότι η αρχαιότητα των ομοίου βαθμού  αξιωματικών όπλων του Στρατού Ξηράς ( Σ Ξ ) , μάχιμων και μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού ( Π Ν ) και ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ ) που προέρχονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών του ομοίου βαθμού   αξιωματικών και των τριών κλάδων των Ε Δ και των κοινών Σωμάτων.

Ζητώ την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου σύμφωνα με την πρόταση  του  3ου ατά σειρά συνημμένου του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας       (Ε Σ Μ Α) για τους ακόλουθους λόγους:

> 1) Πολιτική εφαρμογή της ισονομίας  για τους Μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας προέλευσης Σχολής Ικάρων ( Σ Ι ) με αυτά που ισχύουν στους μηχανικούς   του Πολεμικού Ναυτικού προέλευσης Σχολής Ναυτικών  Δοκίμων      (Σ Ν Δ ) .

> Δεν είναι σωστό ένας πλοίαρχος μηχανικός ή σμήναρχος ιπτάμενος μίας ημέρας να είναι αρχαιότερος από ένα σμήναρχο μηχανικό πέντε χρόνων  .Ληφθεί υπόψη ότι η αρχαιότητα των μαθητών   στην Σχολή Ικάρων   είναι αντίστοιχη με την τάξη τους και ανεξάρτητα της ειδικότητας ( Ιπτάμενος ή Μηχανικός )  και όταν αποφοιτήσουν και γίνουν αξιωματικοί τότε  συμβαίνουν κατά την γνώμη μου ‘ τα ευτράπελα ‘

> 2) Η εν λόγω ανισότητα μεταχείρισης την μηχανικών της ΠΑ ,  προσκρούει στους κανονισμούς και τις διατάξεις λειτουργίας των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ , στους οποίους η μεταξύ των αξιωματικών ισχύουσα αρχαιότητα καθορίζεται απλά από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού.

> 3) Η Πολεμική Αεροπορία είναι κατ’ εξοχή ένα τεχνικό όπλο  λόγω της φύσης του αντικειμένου της  ‘ το αεροπλάνο ‘ και ένας από τους κύριους στόχους της   είναι η  διαθεσιμότητα του αεροσκάφους για να μπορέσει στην συνέχεια να επιχειρήσει. Πως είναι λοιπόν δυνατό να αγνοούνται οι μηχανικοί στις αποφάσεις , αφού δεν μπορούν να αναλάβουν οργανικές θέσεις με την ισχύουσα κατάσταση σε επίπεδο Γ Ε Α , Γ Ε Ε Θ Α και Ν Α Τ Ο ;

> 4) Η Πολεμική Αεροπορία  χρειάζεται αναδιοργάνωση  στην δομική της λειτουργία για να γίνει ποιο αποτελεσματική . Ως παράδειγμα αναφέρω  ότι  η Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού (Δ Α Υ) που είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη/συντήρηση  και την διαθεσιμότητα όλων των αεροσκαφών της ΠΑ έχει Ιπτάμενο Αξιωματικό Διοικητή . Είναι σωστό ;Ο Πόλεμος του κόλπου  είχε επιτυχία  χάρις στον Στρατηγό ( Μηχανικό ) , που ήταν ο υπεύθυνος για την χρηστή μέριμνα/υποστήριξη των επιχειρησιακών δυνάμεων.

> 5) Ο βαθμός εισαγωγής στην Σ Μ Α είναι αποδεδειγμένα   διαχρονικά   ( και όχι λόγω της οικονομικής κρίσης ) ένας από ‘τις   υψηλότερες   βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων ‘για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

> Γιατί αυτό το υλικό δεν αξιοποιείται κατάλληλα από την ΠΑ;

> Αλλά   ‘ στοχευμένα’  διαχρονικά πρέπει  να αδικείται ;  Γιατί πρέπει να συνεχίζεται η αδικία; Ποιοι κρύβονται ; Tι φοβούνται ; 

> Το αποτέλεσμα για την Πολεμική Αεροπορία   και γενικότερα για την Χώρα είναι ότι  έχει χάσει πολύτιμο υλικό γνώσης και  δημιουργίας διαχρονικά από τις τάξεις της ,που έχει ήδη πληρώσει αδρά , χωρίς να το έχει αξιοποιήσει κατάλληλα , αφού οι περισσότεροι λόγω της υπάρχουσας κατάστασης είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν  πολύ νωρίς από  τις τάξεις της ΠΑ  για  λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας.

> Αν πάλι νομίζει η ΠΑ , ότι δεν χρειάζεται το εν λόγω υλικό για διάφορους  λόγους , μπορεί να προσλάβει  από την ελεύθερη αγορά εξειδικευμένους επιστήμονες με ειδικές συμβάσεις εργασίας   ή να προσλαμβάνει μηχανικούς σε νεαρά ηλικία όλων των ειδικοτήτων  με εξετάσεις , που είναι απόφοιτοι  των ανωτάτων  εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για το έργο της, που θα της κοστίσει πολύ φθηνότερα.

> Αν όμως η Πολιτεία/ΠΑ επιθυμεί να διαθέτει τεχνικούς αξιωματικούς υψηλού επιπέδου που να διαθέτουν την στρατιωτική νοοτροπία,  επιβάλλεται να τους δώσει το κύρος και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από την φύση της ειδικότητάς τους για να έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν το ανάλογο έργο.

 > ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Το ζητούμενο στην περίπτωσή μας είναι να αποδοθεί τουλάχιστον η’Ισονομία‘ για τους μηχανικούς της Π Α προέλευσης ΣΙ με αυτά που ισχύουν   για τους μηχανικούς του ΠΝ προέλευσης ΣΝΔ , σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΣΜΑ ( 3ο κατά σειρά συνημμένο ) επ’ ωφελείας της Πολιτείας ,    αφού  γνωρίζω προκαταβολικά ότι οι συντεχνίες στην χώρα δεν επιτρέπουν την άρση των αδικιών ενώ  η αριστεία αποτελεί αμάρτημα που πρέπει να τιμωρηθεί !  που  είναι  ένας από τους κύριους   λόγους  που η χώρα δεν μπορεί να αναπνεύσει.! 

> Τα ανωτέρω δεν θεωρούνται ‘ παράκληση για διευκόλυνση ‘ αφού αυτό  δεν αρμόζει στο κύρος και στον χαρακτήρα  μου ,  αλλά το θεωρώ αναγκαία λύση  αποκατάστασης  της δικαιοσύνης για τους εν λόγω αξιωματικούς της ΠΑ , όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα της Χώρας .

 Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση.

 Με εκτίμηση 

 Γιώργος  Σπ. Τσιτσιλιάνος

Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας Στο Ποτάμι  

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top