skip to Main Content
ΒΕΡΟΥΤΗΣ Α InPixio

Οικονομία και αποτρεπτική ισχύς

Για σήμερα είχα αποφασίσει να γράψω για την οικονομία.  Για το πώς θα μπορούσαμε να βγούμε από την υφεσιακή και κατόπιν στασιμο-πληθωριστική τροχιά που μπήκαμε προ δεκαετίας χρησιμοποιώντας τις αρχές της δόκιμης  εταιρικής διαχείρισης, των εταιρειών γιγάντων που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία. 

Θα έλεγα πώς η Mitsubishi την δεκαετία του 1990 είχε φτιάξει 500 Year Plan, και πώς διαχειρίστηκε ο Ρέηγκαν την βαθιά ύφεση που του άφησε κληρονομιά ο Κάρτερ το 1980, με διψήφιο πληθωρισμό και διψήφια ανεργία, πράγματα ανήκουστα για τις ΗΠΑ. Θα έλεγα για το πώς η Kodak έχασε το τρένο αψηφώντας την ταπεινή ψηφιακή κάμερα με τη χαμηλή ανάλυση και μετά όταν κατάλαβε που πήγαινε η τεχνολογία δεν προλάβαινε να ξανασταθεί στα πόδια της. 

Μετά θα έγραφα για το πώς ο φαύλος κύκλος των αδύναμων τραπεζών με τους υπερχρεωμένους από την υπερφορολόγηση πολίτες και επιχειρήσεις αποτελεί τοξικό περιβάλλον για νέες προσπάθειες, και θα έκλεινα με την προσδοκία να διαγραφούν οι παράλογες οφειλές προς το κράτος που δεν βασίζονται σε πραγματικότητα του δικού μας σύμπαντος (πχ εταιρειών που έκλεισαν πριν δεκαετίες και εκδικητικών προστίμων προς απλούς φορολογούμενους που μοναδικό σκοπό έχουν να κάνουν αδύνατη την πληρωμή τους από αυτούς και να τους καταδικάσουν σε οικονομικό θάνατο). 

Όμως δυστυχώς χθες έσκασε η βόμβα της επικύρωσης της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Δηλαδή δυο γείτονες με ιδιοκτησία στις γωνιές ενός οικοδομικού τετραγώνου υπογράψανε συμφωνία για το πώς θα μοιράζονται τους κήπους των οικοπέδων όσων έχουν ιδιοκτησίες ανάμεσά τους.

Αν οι ευρισκόμενοι ανάμεσα τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την καταπάτηση των κήπων τους, τότε πιθανόν να δυσκολευτούν να την αποφύγουν. 

Ο Μεταξάς πριν 80 χρόνια έχτισε τη γραμμή Μεταξά στα βόρεια σύνορα της χώρας και αύξησε το αξιόμαχο της Ελλάδας σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο της πενταετίας. Γι’ αυτό και καθυστέρησε τον άξονα επαρκώς για να καταλήξει στη συντριβή του στον Β’ Π Π. 

Δυστυχώς η τεχνολογία πλέον έχει εξελιχθεί τόσο που δεν αρκεί να χτίσουμε οχυρωματικά έργα ενώ δεν είναι φρόνιμο να βασιζόμαστε στην καλή διάθεση των ισχυρών συμμάχων να εμπλακούν σε μια τοπικής (για εκείνους) φύσεως δυνητική διαμάχη. Χρειαζόμαστε δικές μας τεχνολογίες.

Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η φορολογία δεν θα μειωθεί με τους ρυθμούς που θα ήθελαν όσοι βαρυγκωμάνε σήμερα από αυτήν. Διαφορετικά θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει τρόπος να ανεβάσουμε την οικονομία μας χτίζοντας μια ισχυρή άμυνα για τη χώρα. Όπως έκαναν οι Ισραηλινοί στις προηγούμενες δεκαετίες. 

Τα εθνικά αμυντικά θέματα πάντα θα υπερισχύουν των οικονομικών. Ας ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο να τα προχωρήσουμε μαζί και όχι διαζευκτικά. 

www.facebook.com/a.veroutis,
www.twitter.com/agissilaosagissilaos@gmail.com
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top