skip to Main Content
69903568 2882037435144782 7544759755126865920 N (Copy)

Ξεκίνησε ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 7.μ.μ και τελείωσε 12.00 μ.μ

Δυναμικό «παρών» των κατοίκων του Αργοστολίου στο Δημοτικό Συμβούλιο -Δεν θέλουν το βενζινάδικο [εικόνες]

Γολγοθάς η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου που πραγματοποιείθηκε κατόπιν αιτήματος της παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά”αναφορικά με την κατασκευή βενζινάδικου στην περιοχή του Μαιστρατου.

Δυναμικό παρών έχουν δώσει οι κάτοικοι της περιοχής.

Gepostet von Βουτος Διονυσιος am Donnerstag, 12. September 2019

Gepostet von Βουτος Διονυσιος am Donnerstag, 12. September 2019

Με ευρεία πλειοψηφία το Δ.Σ. Αργοστολίου υπέρ του επανελέγχου της άδειας του πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Παλιά Πλάκα [εικόνες]

Ρεπορτάζ//Ανδρέας Αρβανιτάκης

Σε κοινή απόφαση όλων σχεδόν των δημοτικών παρατάξεων, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου σύμφωνα με την οποία θα επανεξεταστεί η άδεια για ανέγερση και λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή της Παλιάς Πλάκας.

Η Λαϊκή συσπείρωση κατέβασε δική της πρόταση σύμφωνα με την οποία τάχθηκε κατά της λειτουργίας του πρατηρίου, καλώντας όμως το σώμα να πάρει άμεσα απόφαση ανάκλησης της άδειας.

Δεν έλειψαν ωστόσο τα παρατράγουδα καθώς η παράταξη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς”, η οποία και προκάλεσε τη συνεδρίαση κατόπιν σχετικού αιτήματος, διασταύρωσε τα ξίφη της επανειλημμένως με τη Διοίκηση Μιχαλάτου αναφορικά με τις ευθύνες που υπάρχουν και οδήγησαν στην έκδοση της σχετικής άδειας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην, κατάμεστη από πολίτες, αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”.

Πριν την έναρξη της συζήτησης τον λόγο έλαβε ο τέως δήμαρχος Αργοστολίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Μάκης Φόρτε, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος της εν λόγω συνεδρίασης κάτι που δεν προέκυπτε, όπως είπε, από τη σχετική πρόσκληση, χωρίς όμως να πάρει σαφή απάντηση, πλην από το γεγονός ότι ζήτησαν τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” καθώς και σημαντικός αριθμός κατοίκων.

Η εισήγηση

Εκ μέρους της ισχυρής Κεφαλονιάς την εισήγηση του θέματος πραγματοποίησε ο Νικόλαος Ανουσάκης. Ο κ. Ανουσάκης προχώρησε σε μια σύντομη ανασκόπηση της υπόθεσης της κατασκευής του εν λόγω βενζινάδικου, από τις πρώτες αιτήσεις το 2014 μέχρι τη στιγμή που μπήκαν μπουλντόζες και ξεκίνησαν εργασίες στο εν λόγω οικόπεδο επί της οδού Ι. Πυλαρινού, στις 31 Αυγούστου το 2019. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του κάλλους και του χαρακτήρα της πόλης του Αργοστολίου που πλέον αποτελεί μία σύγχρονη νησιωτική πρωτεύουσα.

Επισήμανε στη συνέχεια την ανάγκη εμπλοκής της έναρξης των εργασιών προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ελεγχθεί στο σύνολό της η νομιμότητα της άδειας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται και οι κάτοικοι που θα απαλλαγούν από τον κίνδυνο κατασκευής του πρατηρίου καυσίμων, όπως εκτιμά ότι θα γίνει μετά το πέρας του ελέγχου, αλλά και του επιχειρηματία, ο οποίος θα αποφύγει τον κίνδυνο εργασιών και δαπανών που θα οδηγήσουν σε απώλεια κεφαλαίου μετά από μια ενδεχόμενη ανάκληση της άδειας. 

Οι κάτοικοι

Ακολούθησε η τοποθέτηση εκ μέρους των κατοίκων του μηχανικού κ. Τζούφη. Ο κ. Τζούφης αναφέρθηκε στον τρόπο και τα προβλήματα της νομοθεσίας μέσω των οποίων επετεύχθη η έκδοση της άδειας. Αναφέρθηκε με τεχνικούς όρους στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για ασυμφωνία εισηγήσεων μεταξύ υπηρεσιών που μέσα από ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, αδύνατο να την παρακολουθήσει κανείς λεπτομερώς, οδήγησε στις εξελίξεις αυτές. Κλείνοντας ο κ. Τζούφης τόνισε ότι το μόνο που ζητούν οι κάτοικοι είναι η τήρηση της νομιμότητας.

Ο λόγος δόθηκε και σε κατοίκους της περιοχής που εξέφρασαν την αγωνία τους για τις δυσμενείς εξελίξεις και τον κίνδυνο της περιοχής τους και της ποιότητας της ζωής τους.

Η πλευρά Γαλιατσάτου

Ο επιχειρηματίας κ. Γαλιατσάτος, τοποθετήθηκε δια του δικηγόρου του Ανδρέα Νικολετάτου. Ο κ. Νικολετάτος αναφέρθηκε στο νομικό ιστορικό της υπόθεσης. Εκτίμησε ότι σε κάθε περίπτωση η νομική υπόσταση του θέματος θα κριθεί στα δικαστήρια. Ωστόσο, δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των πολιτών όταν αναρωτήθηκε κατά πόσο υποβαθμίστηκε η πόλη από την λειτουργία 6 πρατηρίων καυσίμων που ήδη λειτουργούν στην πόλη.

Στη συνέχεια μίλησε η κα Γαβριελάτου, η πολιτική μηχανικός που εξέδωσε την εν λόγω οικοδομική άδεια, η οποία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επανεξετάσουν την υπόθεση και αν βρουν το οτιδήποτε μεμπτό και τεκμηριωμένο να την ανακαλέσουν. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υποβλήθηκαν όλα τα απαραίτητα για την εν λόγω άδεια έγγραφα, που οδήγησαν στις εν λόγω αποφάσεις. Τόνισε ότι κρίνει την υπόθεση ως μηχανικός και όχι ως κάτοικος, των οποίων τη θέση κατανοεί. Εγκάλεσε την πρώην Δημοτική αρχή Παρίση για την ασυμφωνία της τότε τεχνικής υπηρεσίας για το πλάτος πεζοδρομίου. Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152η οποία τελεσιδίκησε καθότι δεν προσέφυγε εναντίον της ο Δήμος και αναρωτιέται γιατί δεν υπήρξε καμία προσφυγή εφόσον υπήρχαν τέτοιες αντιρρήσεις. Κλείνοντας ευχήθηκε να δει έναν Δήμο μοντέρνο που θα παρουσιάσει ένα νέο και ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσης γης ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια θέματα.

Από αριστερά Γαβριελλάτου, Νικολετάτος, Γαλιατσάτος

Ακολούθησε παρέμβαση του κ. Τζούφη ο οποίος παρουσίασε δύο τοπογραφικά διαφορετικά μεταξύ τους πριν και μετά τις παρεμβάσεις στο χώρο με το πρώτο να εμφανίζει το πλάτος του δρόμου περίπου 4 μέτρα και με βάσει το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας ένα νέο που εμφάνιζε το πλάτος 5,03μ.

Η τοποθέτηση της κας Γαβριέλατου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λυκούδη ο οποίος της είπε ότι έχει μπερδέψει τον ρόλο της ως τεχνοκράτη με αυτό της εν δυνάμει δημοτικής συμβούλου. Εν συνεχεία τη ρώτησε αν γνώριζε την ύπαρξη των δύο τοπογραφικών.

Έκρηξη Ανουσάκη

Η κα Γαβριελλάτου αναφέρθηκε εκ νέου στην επιτροπή του άρθρου του 152 προκαλώντας την έκρηξη του Νίκου Ανουσάκη, ο οποίος είπε ότι ουδέποτε μπήκε στην ουσία η εν λόγω επιτροπή και κάλεσε την κα Γαβριέλατου να απαντήσει πώς ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν κατάφερε τρία χρόνια να βγάλει άδεια και την έβγαλε 31 Αυγούστου με το που έπεσε ο Παρίσης.

Διονύσης Λυκούδης

Ως ειδικός αγορητής μίλησε ο Διονύσης Λυκούδης, ως ο αντιδήμαρχος που είχε χειριστεί την υπόθεση. Κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η εν λόγω άδεια είχε αντιμετωπίσει δύο προβλήματα, ήτοι τις χρήσεις γης και την απότμηση του πεζοδρομίου. Μετά την σχετική αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών προέκυψε ότι δεν μπορεί να πάρει την σχετική άδεια. Αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι μόλις είδε το πλάτος πεζοδρομίου ο επιχειρηματίας, 90 εκατοστά αρχικά, βάσει του οποίου δεν θα έβγαζε άδεια, επιχείρησε να το βγάλει 17 εκατοστά προκειμένου να εκδοθεί η άδεια. Με βάση την πλάνη αυτή, δηλαδή την παρέμβαση με την οποία βγήκε 5,03 μ ο δρόμος, είχε παρθεί το 2016 η σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 221) και η οποία πάρθηκε λόγω δεσμία αρμοδιότητας του Δήμου. Αμέσως μετά την λήψη της ως άνω απόφασης τότε οι κάτοικοι προσκόμισαν στον κ. Λυκούδη αποδεικτικά της πλάνης με αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης να φέρει εκ νέου το θέμα στο ΔΣ και να ανακαλέσει την 221 απόφαση. Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να δοθεί μια άδεια επειδή κάποια επιτροπή καρεκλοκένταυρων, που συνεδρίασε χωρίς να μπει στην ουσία, δέχτηκε την έκδοσή της.

Συνέχισε αναφερόμενος στην επισφαλή μέθοδο της ηλεκτρονικής κατάθεσης εγγράφων μέσω της οποίας κατατέθηκαν τα έγραφα που βόλευαν με αποτέλεσμα την έκδοση της άδειας.

Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ζητήθηκε να γίνει νέα αυτοψία. Μάλιστα ο ίδιος ως αναπληρωτής δήμαρχος είχε υπογράψει και σχετικό εντέλεσθαι, χωρίς όμως να γίνει ποτέ αυτή η αυτοψία. Κλείνοντας τόνισε ότι στην εν λόγω περιοχή του χρόνου θα περάσουν μισό εκατομμύριο επισκέπτες και θα πρέπει να προσέξουμε τον τουριστικό αυτό πνεύμονα ως κόρη οφθαλμού. Παράλληλα, σε περίπτωση λειτουργίας του πρατηρίου θα υποβαθμιστεί η αξία των περιουσιών των κατοίκων, αλλά και η ποιότητα ζωής τους. Τέλος υπάρχει ευθεία σύγκρουση με την αλήθεια και το νόμο στην εν λόγω υπόθεση και για αυτό το σώμα θα πρέπει να αιτηθεί την αναστολή των εργασιών μέχρι να επαναλειτουργήσει η πολεοδομία και η νομική υπηρεσία του Δήμου να ασκήσει προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο της Πάτρας.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις ευθύνες της τότε διοίκησης, που με τις αντικρουόμενες αποφάσεις της δημιούργησε το πρόβλημα. Ο ίδιος αν και είχε τον επιχειρηματία στην παράταξή του, ουδέποτε συζήτησε το θέμα μαζί του ούτε εκείνος του το ανέφερε. Κάλεσε το σώμα να τιμήσει τον όρκο του και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών και τη νομιμότητα.

Διονύσης Μινετος

Ο αντιδήμαρχος, πλέον, τεχνικών υπηρεσιών Διονύσιος Μινέτος αναφέρθηκε και αυτός από την πλευρά του στο ιστορικό της υπόθεσης. Παρουσίασε τα επανειλημμένα έγγραφα της τεχνικής υπηρεσίας το 2015 με τα οποία αρνήθηκε την έκδοση της άδειας, λόγω της αδυναμίας απότμησης του πεζοδρομίου. Προχώρησε στο Μάρτιο 2016, οπότε επανεμφανίστηκε η αίτηση και η οποία συνέπεσε με διοικητικές μεταβολές εντός του Δήμου, με τις οποίες απομακρύνθηκε η τότε διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας. Ακολούθησε νέα απάντηση της υπηρεσίας με την οποία δέχτηκε την δυνατότητα της απότμησης. Ακολούθησε η θετική απόφαση 221 του Δημοτικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2016. Τον ίδιο μήνα η τεχνική υπηρεσία με έγγραφο ενημέρωσε το Δημοτικό συμβούλιο ότι υπέπεσε σε πλάνη. Εξέφρασε, λοιπόν, ο κ. Μινετος την απορία πώς μέσα σε λίγους μήνες ξέχασε τις προηγούμενες αντιδράσεις και πήρε απόφαση η τότε Διοίκηση. Εν συνεχεία εγκάλεσε την τότε Διοίκηση Παρίση για το γεγονός ότι ουδεμία αντίδραση υπήρξε από πλευράς του Δήμου κατά της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152. Κλείνοντας δεσμεύθηκε ότι ο φάκελος θα ελεγχθεί αμέσως μόλις συσταθεί η νέα τεχνική υπηρεσία και θα αρθεί η ασυμφωνία των δύο μετρήσεων.

Μάκης Φόρτες

Κατά γνώμη του κ. Φόρτε το πρόβλημα εδράζεται ως επί τω πλείστον στις χρήσεις γης. Το Αργοστόλι και το Ληξούρι είχαν την τύχη να έχουν ένα πρόγραμμα για τις χρήσεις γης με βάση το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1986. Έκανε έκκληση στον ιδιοκτήτη να αποσύρει το ενδιαφέρον του εκτιμώντας τη ζημιά που θα γίνει αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εν τέλει οι κάτοικοι θα δικαιωθούν όσο χρόνο και να πάρει. Ζήτησε να σταματήσει να γίνεται μπαλάκι η ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης και να εστιάσει το σώμα στην ουσία του θέματος ήτοι ότι δεν επιτρέπεται εκεί, σε μια περιοχή αμιγής κατοικίας, η λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων. Επιπλέον, εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συσταθεί τεχνική υπηρεσία, ενώ την ίδια ώρα έχει συσταθεί και λειτουργεί κανονικά η οικονομική υπηρεσία. Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι κινείται με βάσει το νόμο και μόνο και αν πιστεύει κάτι διαφορετικό ο κ. Φόρτε μπορεί να ρωτήσει τις σχετικές υπηρεσίες.

Αλέξανδρος Παντελειός

Ο κ. Παντελειος ζήτησε με τη σειρά του να σταματήσει η διαδικασία ανταλλαγής βολών της διοίκησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εστιάσουν στην ουσία. Αυτή είναι ότι η επικείμενη λειτουργία του πρατηρίου αποτελεί ένα είδος “επίθεσης” στην γειτονιά αυτών των ανθρώπων. Τάχθηκε υπέρ του επανελέγχου της οικοδομικής άδειας. Κάλεσε τέλος επί τη ευκαιρία τη διοίκηση να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου.

Γιάννης Κουρούκλης

Ενάντια στην λειτουργία του πρατηρίου τάχθηκε και η Λαϊκή συσπείρωση δια του επικεφαλής της Γιάννη Κουρούκλη. Εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα. Την αντίθεση αυτή επιβάλλει το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών, το δίκαιο και η διαφύλαξη της περιοχής. Δήλωσε βέβαια πως η νομιμότητα είναι κάτι σχετικό, που χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε διοικήσεις κατά το δοκούν. Επιτέθηκε στη σημερινή και την προηγούμενη διοίκηση χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας τη στάση τους υποκριτική και αν το θέμα έφτασε στο Δημοτικό συμβούλιο αυτό οφείλεται στη δράση και κινητοποίηση των κατοίκων και μόνο. Καταλόγισε ευθύνες στην Νέα δημοτική αρχή και για το γεγονός ότι ένα στέλεχος του επιχείρησε να φτιάξει ένα πρατήριο υγρών καυσίμων εντός του ιστού της πόλης και για το γεγονός ότι δεν φρόντισε να έχει συνέχεια το κράτος και με το νέο Δήμο Αργοστολίου δεν υπάρχει ακόμα ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του.

Γιώργος Τσιλιμιδος

Ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών αναφέρθηκε στις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δεν έπραξε τα δέοντα, ώστε να μην φτάσει η υπόθεση στην έκδοση της επίμαχης άδειας. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδιασμού ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Σπύρος Σαμούρης

Υπέρ του ελέγχου σε βάθος για τη νομιμότητα αλλά και την απόδοση τυχόν ευθυνών τάχθηκε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και ο ίδιος από την πλευρά του στις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Παρέμβαση Μιχαλάτου

Θέλοντας να κλείσει το θέμα ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος δεσμεύθηκε ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η νομιμότητα και ότι αμέσως μόλις συσταθούν οι τεχνικές υπηρεσίες και η πολεοδομία θα προχωρήσουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Δευτερολογίες

Λίγο έλειψε να εκτροχιαστεί τελείως η συνεδρίαση κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών, καθώς κάτι τα νεύρα από τα υπονοούμενα που έδιναν και έπαιρναν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι η κούραση λόγω της περασμένης ώρας, τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και μετά βίας ο πρόεδρος του σώματος Νίκος Βαλλιανάτος διατηρούσε μια τάξη.

Τελικά ο κ. Μιχαλάτος δεσμεύθηκε για την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, χωρίς να πάρει θέση υπέρ ή κατά της λειτουργίας του πρατηρίου.

Εν τέλει ο κ. Τσιλιμιδος διάβασε ένα κείμενο με το οποίο στις προτάσεις της Ισχυρής Κεφαλονιάς πρόσθεσε τις δικές της πινελιές η διοικούσα παράταξη και κατέληξαν στο κοινό σχέδιο απόφασης το οποίο εν τέλει έλαβε και ευρεία πλειοψηφία.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top