skip to Main Content
Unnamed (Copy)

Ναπολέων Μαραβέγιας: «Χωρίς βαρβάρους…»

«…είναι ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η διάδοση της αντίληψης ανάμεσα στους νέους ότι δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες αναζητώντας εργασία ανάλογη με τα συνήθως υψηλά προσόντα τους σε άλλες χώρες. Η ζημιά αυτή είναι μακροχρονίως τεράστια, καθώς η χώρα χάνει το πιο δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο που κατόρθωσε να αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με οικογενειακές και ατομικές προσπάθειες», επισημαίνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας συνεχίζοντας: «Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου οι γονείς ακόμα και σε περίοδο κρίσης δεν δαπανούν τόσα πολλά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, από το επίπεδο του δημοτικού μέχρι την απόκτηση του διδακτορικού, αλλά και σε καμιά άλλη χώρα δεν σπουδάζουν τα παιδιά σε τόσο άσχετες και άχρηστες ειδικότητες, που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης».

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, που έχει χρηματίσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012, ανησυχεί και για την κατάσταση στην ύπαιθρο της χώρας, που ερημώνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελλάδας σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ταλανίζεται από σημαντικά προβλήματα και στο εσωτερικό της αναπτύσσονται συμμαχίες που τορπιλίζουν κάθε συντονισμένη προσπάθεια, προάγοντας είτε τα συμφέροντα των χωρών που ανήκαν μέχρι πρόσφατα στην κομμουνιστική σφαίρα (χώρες του Βίζεγκραντ), είτε τις επιδιώξεις των πλούσιων χωρών του βορρά (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, μαζί με τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες – Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία). Οι χώρες αυτές υπονομεύουν πεισματικά κάθε προσπάθεια διεύρυνσης και οικονομικής ολοκλήρωσης, μένοντας μυωπικά προσκολλημένες στην απόλυτη υλική ευημερία τους, αδιαφορώντας για κάθε προσπάθεια κοινής πολιτικής, ειδικά στον οικονομικό και νομισματικό τομέα, που θα έδινε άλλες προοπτικές στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που διατυπώνει στο βιβλίο αυτό αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας, τώρα που είμαστε λίγο σοφότεροι.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση που γίνεται στο Χωρίς βαρβάρους… αφορά τις συνθήκες της ελληνικής κρίσης που, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχουν συναντηθεί σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι βαθιές και απαιτούν πολύ κόπο προκειμένου να χαραχτεί μια πορεία ανάταξης, κι αν αυτή την περίοδο αναδείχτηκαν συμπεριφορές καθ’ όλα αξιοθαύμαστες, ταυτόχρονα οι Έλληνες έχουν επιδείξει και στιγμές άφατου εγωισμού, εστιασμένοι αποκλειστικά στην ατομική τους επιβίωση και ευμάρεια με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ελπίδα, υποστηρίζει, κι αυτή βρίσκεται στην εργατικότητα και στην υιοθέτηση σωστών πολιτικών δράσεων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να συμβαδίσει με εκείνες τις δυνάμεις, όπως η Γαλλία του προέδρου Μακρόν, που μοιάζουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τις νησίδες που δημιουργούν χαρισματικοί νέοι γεωπόνοι και παραγωγοί, οι οποίοι φτιάχνουν σε όλη την έκταση της Ελλάδας αξιοζήλευτα αγροκτήματα, όπου παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας για να εξαχθούν στις καλύτερες αγορές του πλανήτη. Η παιδεία, από την άλλη μεριά, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης ελκύοντας χιλιάδες φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου που επιθυμούν να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλοί από τους νέους που άφησαν την Ελλάδα θα μπορούσαν να επιστρέψουν, εφόσον η χώρα μας αποκτήσει εξωστρεφή νοοτροπία και προσαρμοστεί στις διεθνείς απαιτήσεις.

nmaravgss

Έπειτα από μια δεκαετία, η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την κρίση, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο, οι δυνάμεις συντήρησης και αδράνειας έχουν τρομερή αντοχή κρατώντας την καθηλωμένη και το εγχείρημα της ανάπτυξης εξακολουθεί να μην πατά γερά στα πόδια του. Ο Ναπολέων Μαραβέγιας ανήκει σ’ εκείνη την εξαιρετική ομάδα των ελαχίστων οι οποίοι, κόντρα στον πανίσχυρο ρεύμα του λαϊκισμού, διατύπωσαν θέσεις που φαίνονταν αλλόκοτες, όμως οι εξελίξεις που σάρωσαν τα πάντα γύρω μας τους δικαίωσαν. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που διατυπώνει στο βιβλίο αυτό αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας, τώρα που είμαστε λίγο σοφότεροι.

001 patakis eshop

Χωρίς βαρβάρους…
Ναπολέων Μαραβέγιας
ISBN 978-960-586-292-3
Τιμή €13,00

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top