skip to Main Content
ΙΘΑΚΗΣ (Copy)

«Μπροστά Αετό»και εγκατάλειψη έργων στη Ιθάκη

 Έχουν περάσει σχεδόν τρείς μήνες από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα ΙΑΝΟY από το νησί μας και οι πληγές που άφησε όχι μόνο δεν επουλώθηκαν, αλλά μέρα με τη μέρα οξύνονται.

Αφού έγιναν ελάχιστες εργασίες υποστήριξης του δρόμου  στα «Δεξά» και στον «Μπροστά Αετό», όλο το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο από το Βαθύ μέχρι και το Κιόνι αφέθηκε στην τύχη του , χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση, έστω και μερική , με συνέπεια να έχουν πλέον διογκωθεί  οι ζημιές.

Πιο Συγκεκριμένα:

1.Στην διασταύρωση προς τον «Πίσω Αετό», λόγω της κατάρρευσης των πρανών, ο γκρεμός έχει φτάσει μέχρι τα όρια του οδοστρώματος, το οποίο έχει εμφανώς υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία, βρισκόμενο στην κυριολεξία στον αέρα! Η μόνη εξέλιξη που υπήρξε σε σχέση με το σημείο αυτό μέχρι σήμερα, είναι να «ονοματοδοτηθεί» πολύ χαριτωμένα η «παραλία» που δημιουργήθηκε  από την κατάρρευση αυτή, ως «Παραλία Ιανός» !!!

2.Σε όλο το τμήμα του οδικού δικτύου από την οικία Κτενά μέχρι την οικία Καχρίλα στον «Μπροστά Αετό», υπάρχει κατολίσθηση σε εξέλιξη,  που εντάθηκε λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων. Είναι εμφανείς οι ρηγματώσεις πάνω στο οδόστρωμα, (σε ορισμένα σημεία έχουν αποκτήσει και βλάστηση!), η μετακίνηση των μεταλλικών προστατευτικών στηθαίων προς την θάλασσα, η εξαφάνιση όλου του πρανούς μπροστά στην οικία Καχρίλα, η πτώση αιωνόβιων δέντρων  και  το «μπάζωμα» της θάλασσας από τα φερτά υλικά.

3.Στο σημείο που βρίσκεται η παραλία του «Μπροστά Αετού», δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, με συνέπεια να έχει διαβρωθεί ακόμα περισσότερο το εναπομείναν οδόστρωμα καθώς και το προστατευτικό τοιχίο, η δε διάβρωση έχει φτάσει μέχρι το παλαιό τοιχίο που είχε κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας, δηλαδή περίπου μέχρι την μέση του δρόμου!

4.Στο τμήμα της επαρχιακής οδού από Φρίκες μέχρι Κιόνι, έχει καταρρεύσει το υπόστρωμα (σε πέντε (5) σημεία και φεύγει συνεχώς) και το μόνο που έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι μια ανεπαρκής σήμανση με σιδηροπασσάλους και κορδέλες τις οποίες μάλιστα τις πήρε ο αέρας…!

Όλες αυτές οι εμφανέστατες ζημιές, είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν με μια νέα κακοκαιρία,  που μπορεί να αποκόψει την επαρχιακή οδό σε πολλά σημεία, με ολέθρια αποτελέσματα για το νησί μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή και την Περιφερειακή Αρχή για την προκλητική και επικίνδυνη εγκατάλειψη βασικών υποδομών, εκθέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων της Ιθάκης .

Με τις δικαιολογίες περί επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων τους και τα διάφορα προσκόμματα που προβάλλουν, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ενιαίες ευθύνες τους για την απουσία έστω και ενός στοιχειώδους  προγραμματισμού για την αποκατάσταση των ζημιών. Η καθημερινή σπουδή τους να διαχειριστούν με κάθε τρόπο την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο και να διευκολύνουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στο νησί και στο νομό μας, δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να ασχοληθούν με τα λαϊκά προβλήματα αποπροσανατολίζοντας με τους «χακερ» και με άλλα τέτοια όμορφα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για τις τσακισμένες υποδομές στο οδικό δίκτυο πριν είναι πολύ αργά. Εδώ και τώρα να δρομολογηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, όποιο και αν είναι το κόστος.

Ιθάκη, 13 Δεκεμβρίου 2020.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top