skip to Main Content
%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82 %ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%86%ce%b1%cf%82 Copy

Μπαλάφας: Θα «σπάσει» ο Δήμος Κεφαλονιάς, θα έρθει ο Τσίπρας…..

…. Τι δήλωσε για τους 4 μαθητές της Σάμης 

 

Δηλώσεις έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, αμέσως μετά τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ.

Ο κ. Μπαλάφας μίλησε για τον Καλλικράτη, το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς, την επίσκεψη Τσίπρα στο νησί (προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει σύντομα), το κτιριακό των σχολείων της Παλικής αλλά και την δίωξη των 4 μαθητών της Σάμης.

Για το κτηριακό

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο υφυπουργός έκανε ένα είδος αυτοκριτικής για λογαριασμό της κυβέρνησης, αφού οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει για την αποκατάσταση των σχολείων της δοκιμαζόμενης Παλικής είναι ήδη πολύ μεγάλες. Τόνισε μάλιστα ότι υπήρχαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
Παρ’ όλα αυτά, αργότερα επιμείναμε και τον ρωτήσαμε για το αν, πέρα από τα ευχολόγια και την αυτοκριτική, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος «οδικός χάρτης» για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων. Οι μαθητές, δυόμιση χρόνια (και βάλε) μετά τους σεισμούς, όχι μόνο κάνουν μάθημα σε προκάτ, αλλά δεν γνωρίζουν πότε και αν θα αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης. Τα σχολεία στο Φαραώ έλυσαν ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος στο Αργοστόλι, όμως το Ληξούρι και η Παλική παραμένουν στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση.
Ο κ. Μπαλάφας απάντησε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι γίνονται προσπάθειες για να λυθούν τα γραφειοκρατικά κολλήματα, επί της ουσίας όμως δεν είχε κάτι άλλο συγκεκριμένο να πει. Παρ’ όλα αυτά άφησε να αιωρείται μία νεφελώδης υποψία ότι ίσως υπάρξει κάποια εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν και όταν έρθει…

Για τον Καλλικράτη

Για το θέμα του Καλλικράτη, μίλησε πάλι με γρίφους αλλά εδώ ήταν μάλλον πιο σαφής.  Είπε δηλαδή ότι μελετώνται κυρίως θεσμικά ζητήματα όπως «σχέσεις μεταξύ των ΟΤΑ, η οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών, οι έλεγχοι, η αναπτυξιακή διάσταση των ΟΤΑ κ.λπ.» ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν μικρές χωροταξικές αλλαγές γιατί, όπως είπε,«η χωροταξική διάσταση του Καλλικράτη δεν έχει δοκιμαστεί». Βέβαια, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε, ότι πριν δοκιμαστεί ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε λάβρος κατά ακριβώς αυτού του ίδιου «χωροταξικού σχεδιασμού» και προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές ακόμα και την επαναφορά στο παλιό σύστημα.
Πάντως, για την Κεφαλονιά ο κ. Μπαλάφας υπονόησε (πάλι) ότι θα «σπάσει» προσθέτοντας στο τέλος: «σίγουρα όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, και κάποιες από αυτές δεν είναι πολύ μακριά από εμάς…(σ.σ. εννοώντας την Κεφαλονιά) θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα».

Για τους 4 μαθητές της Σάμης

Για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Σάμης που δικάζονται σε λίγες ημέρες λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις, ο κ. Μπαλάφας είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα στις λεπτομέρειές του.
Είπε, επίσης, ότι δεν νομίζει «πως χρειάζονται διώξεις μαθητών για τις συμμετοχές τους στις καταλήψεις».
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Μερικές φορές ορισμένοι, παρ’ ότι είναι αυτόνομη, αυτοτελής και ανεξάρτητη η δικαιοσύνη φυσικά, μερικές φορές δείχνουμε έναν ζήλο εκεί που δεν πρέπει να δείχνουμε ίσως», προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος (ως μέλος της κυβέρνησης), δεν επιτρέπεται να σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν θα ήθελε οι δηλώσεις του να εκληφθούν ως κάτι τέτοιο.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top