Η παράδοση της επιστολής έγινε σε κλίμα συγκίνησης αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρόντος, τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Η κίνηση αυτή του Σάκη Βούτου (voutospress.gr), κουβαλάει ένα έντονο συμβολικό ενδιαφέρον φιλίας και συναδέλφωσης των λαών από έναν άνθρωπο που έχασε 4 μέλη της οικογένειάς του στους σεισμούς που ισοπέδωσαν το νησί πριν από 64 χρόνια.
Έτσι, σχολιάστηκε θετικά απ’ όλους τους παρευρισκόμενους ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τρεις φορές τον Κεφαλονίτη δημοσιογράφο για την πράξη του αυτή.Φωτογραφίες από την παράδοση της επιστολής ανέβασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο twitter.
Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων της χώρας μας (Καθημερινή, Πρώτο Θέμα κ.α.) αλλά και του Αθηναϊκού Πρακτορείου που αναφέρει τα εξής:
Μια ευχαριστήρια επιστολή της Κεφαλλονιάς προς το Ισραήλ από το …1953
Ένα ιδιαίτερο περιστατικό έρχεται να δώσει άλλη «νότα» στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας το παρελθόν: μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταθέτει για λίγο τη συζήτηση στο χρόνο και τον τόπο, μεταφέροντάς την στο μακρινό 1953 και την Κεφαλλονιά.
Συγκεκριμένα, ο Κεφαλλονίτης δημοσιογράφος Διονύσης Βούτος ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσει ιδιοχείρως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ευχαριστήρια επιστολή προς το ισραηλινό ναυτικό και τον ισραηλινό λαό για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάσωση και περίθαλψη κατοίκων του νησιού στις 12 Αυγούστου του 1953, όταν σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κεφαλλονιά.
Τις ημέρες εκείνες, τέσσερα πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 450 ανδρών ολοκλήρωναν ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όταν στη λήξη τους άκουσαν στους ασυρμάτους για το μεγάλο σεισμό. Άμεσα ενημέρωσαν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και αλλάζοντας ρότα κατευθύνθηκαν προς το νησί, που -όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- είχε μόλις βιώσει τον καταστροφικότερο σεισμό στην ιστορία του, με μετασεισμούς που ξεπέρασαν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς το λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, διότι το Αύγουστο του 1953 στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, με το οποίο τη μετέφεραν στην Πάτρα. Στη συνέχεια, πάλι μαζί με τους ναύτες, επιστρέψαμε στα ερείπια του σπιτιού μας κι εκείνοι έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, τον παππού και τη γιαγιά», υπογραμμίζεται στην επιστολή, που θα παραδοθεί στον Ισραηλινό ηγέτη αργότερα σήμερα.
Η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση ευγνωμοσύνης ενός απογόνου ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό, ενώ η επίσημη έκφραση ευχαριστίας από το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί: στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια πλατεία φέρει εδώ και χρόνια το όνομα «Ισραήλ».
πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
ΠΗΓΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ και τον ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!
ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ www.portoni.gr
ΜΕ “ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ” ΤΟ ΣΑΚΗ ΒΟΥΤΟ-Ενα «ευχαριστώ» προς το Ισραήλ από την Κεφαλονιά που… εκκρεμούσε από το 1953! [εικόνες]
Ενώ στη Θεσσαλονίκη τρεις ηγέτες κρατών -Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ- συζητούν από το πρωί θέματα, που πιθανότατα θα βρίσκονται στην κορυφή της «ατζέντας» για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο επί δεκαετίες, καθορίζοντας το μέλλον της περιοχής, ένα ιδιαίτερο περιστατικό έρχεται να δώσει άλλη «νότα» στην τριμερή.
Πρόκειται για το εξής περιστατικό που ταξίδεψε στο μακρινό παρελθόν: μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταθέτει για λίγο τη συζήτηση στον χρόνο και στον τόπο, μεταφέροντας την στο μακρινό 1953 και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα, ο Κεφαλονίτης δημοσιογράφος Διονύσης Βούτος ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ευχαριστήρια επιστολή προς το ισραηλινό ναυτικό και τον ισραηλινό λαό, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάσωση και περίθαλψη κατοίκων του νησιού στις 12 Αυγούστου του 1953, όταν σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κεφαλονιά.
Τις ημέρες εκείνες, τέσσερα πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 450 ανδρών, ολοκλήρωναν ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όταν στη λήξη τους άκουσαν στους ασυρμάτους για τον μεγάλο σεισμό. Άμεσα ενημέρωσαν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και αλλάζοντας ρότα κατευθύνθηκαν προς το νησί, που -όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- είχε μόλις βιώσει τον καταστροφικότερο σεισμό στην ιστορία του, με μετασεισμούς που ξεπέρασαν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, διότι το Αύγουστο του 1953 στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, με το οποίο τη μετέφεραν στην Πάτρα. Στη συνέχεια, πάλι μαζί με τους ναύτες, επιστρέψαμε στα ερείπια του σπιτιού μας κι εκείνοι έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, τον παππού και τη γιαγιά» υπογραμμίζεται στην ευχαριστήρια επιστολή, που θα παραδοθεί στον Ισραηλινό ηγέτη αργότερα σήμερα.
Αν και η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση ευγνωμοσύνης ενός απογόνου ανθρώπων που χάθηκαν στον σεισμό, η επίσημη έκφραση ευχαριστίας από το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί: στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια πλατεία φέρει εδώ και χρόνια το όνομα «Ισραήλ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Πηγή Φώτο: Eurokinissi !!!
ΠΗΓΗ inkefalonia.gr και την ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!
ΠΗΓΗ www.portoni.gr και την ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!
ΠΗΓΗ anexarttitosblog.gr και την ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!
ΠΗΓΗ ekefalonia.gr και την ευχαριστώ πολλή για την δημοσίευση !!!