
Με σημαίες του Μαρίνου Αντύπα έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνα – βίντεο)
Με σημαίες που φέρουν το πρόσωπο του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπακατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας.
Οι αγρότες κατεβαίνουν, μάλιστα, με είκοσι τρακτέρ, ύστερα από άδεια που έλαβαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παρελάσουν συμβολικά κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου.
Τρακτέρ Μπλόκου Νίκαιας από LAMIASTARGRΠοιός ήταν, όμως, ο Μαρίνος Αντύπας;
Ο Μαρίνος Αντύπας καταγόταν από την Κεφαλλονιά, ωστόσο έμεινε στην ιστορία από την συνεισφορά στους αγροτικούς αγώνες της Θεσσαλίας. \
Ήταν υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου. Αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού, και ιδιαίτερα των αγροτικών και εργατικών τάξεων. Δολοφονήθηκε από άνθρωπο των μεγαλοκτηματιών του θεσσαλικού κάμπου (τσιφλικάδων).
Ο Αντύπας σπούδασε στην Αθήνα, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε αγώνες κατά του παλατιού, για τους οποίους και αντιμετώπισε διώξεις.
Επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά ο Αντύπας εκδίδει την εφημερίδα «Ανάσταση», αλλά συλλαμβάνεται πάλι για την αρθρογραφία του και καταδικάζεται σε τρίμηνη φυλάκιση. Η νέα του περιπέτεια έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας και τη φυγή εντέλει του Αντύπα στη Θεσσαλία.
Εκεί ο Αντύπας μαζί με άλλα προοδευτικά άτομα της εποχής προσπαθεί να ξυπνήσει τους κολίγους και να τους οργανώσει για να ζητήσουν τα δικαιώματά τους.
Οι τσιφλικάδες αντιλαμβάνονται τότε τον «κίνδυνο» που τους απειλεί και αρχίζουν να καταστρώνουν «πλάνα» για την εξόντωση του «ενοχλητικού».
Έτσι, στις 9 Μάρτη του 1907, ο Ιω. Κυριακού, εκτελώντας εντολές των τσιφλικάδων, στήνει καρτέρι στον Αντύπα, στο χωριό Πυργετός και τον πυροβολεί πισώπλατα, με δίκαννο.
Ο Αντύπας εξέπνευσε μια ώρα αργότερα στην αγκαλιά του πρωτοξαδέλφου του Παν. Σκιαδαρέση ψιθυρίζοντας: «Ισότης, αδελφότης, ελευθερία».