skip to Main Content
Pita4

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε το νέο έτος κόβοντας και φέτος την καθιερωμένη πίτα μας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

pita1 pita2 pita3 pita4 pita5 pita6 pita7 pita8 pita9 pita10 pita11 pita14 pita15

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε το νέο έτος κόβοντας και φέτος την καθιερωμένη πίτα μας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου πλημμύρισε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα νησιά μας.

Την εκδήλωση παρουσίασε εκ μέρους του ΔΣ η κα Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, υπεύθυνη Νεολαίας η οποία επιμελήθηκε και τα κείμενα της εκδήλωσης. Όσοι βρέθηκαν μαζί μας είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών από το Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου που επιμελήθηκε η κα Χρύσα Κοκκόση αλλά και με τραγούδια των νησιών μας από τα μουσικά τμήματα της αδελφότητας τη νεανική χορωδία και τη μαντολινάτα. Την εποπτεία της διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και των μουσικοχορευτικών τμημάτων της Αδελφότητας είχε η έφορος, κα Δήμητρα Βαλλιανάτου, σε συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων κα Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνο), κ. Διονύση Μπάλα (χορός) και κ. Αλέξανδρο Ζέρβα (κιθάρα).

Μετά την παρουσίαση των εθίμων του Δωδεκαημέρου, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος, κα Μαριολένη Νεοφύτου, η οποία επεσήμανε τη σπουδαιότητα της Αδελφότητας ως πυρήνα πολιτισμού αλλά και υπερασπιστή των συμφερόντων των νησιών μας και κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τους πολιτιστικούς συλλόγους και την προσπάθεια που καταβάλλουν να προστατεύουν και να μεταλαμπαδεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Η Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία της για το μέλλον της Αδελφότητας, γιατί τα μέλη του ΔΣ συνεργάζονται με κέφι και ομοψυχία, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση αυτή, γιατί τα παιδιά που συμμετέχουν στα πολιτιστικά τμήματα ενδιαφέρονται για την παράδοση και την ιστορία των νησιών μας και κυρίως γιατί οι γονείς των παιδιών αυτών είναι στυλοβάτες του έργου της Αδελφότητας. Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΔΣ για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς και τους δασκάλους των μουσικοχορευτικών τμημάτων και την ειδική γραμματέα της Αδελφότητας κα Μάχη Αντύπα. Στη συνέχεια ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα ο συμπατριώτης μας Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος συνοδευόμενος από ιερείς της Μητρόπολης Πειραιώς καθώς και τον συμπατριώτη μας και μέλος της Αδελφότητας αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Χαρτουλιάρη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τα χορευτικά της Αδελφότητας, με καντρίλιες από το μεγάλο χορευτικό και κεφαλλονίτικους χορούς από τα χορευτικά τμήματα αναβίωσε το έθιμο του παραδοσιακού γάμου. Μέλη των μουσικοχορευτικών τμημάτων μας τραγούδησαν τα τραγούδια των χορών και έπαιζαν κιθάρα και μαντολίνο, ενώ συνόδευσε με βιολί ο συμπατριώτης μας Μάκης Ευαγγελάτος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας , οι αντιδήμαρχοι Πειραιά κα Αθηνά Χαρβαλάκου, ο κ. Ιώαννης Μελλάς, ο κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης και ο κ. Κυριάκος Σιγαλάκος , η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, οι π. βουλευτές κ. Παναγής Μπενετάτος και ο π. Νομάρχης Κεφαλλονιάς κ. Διονύσης Λευκαδίτης, οι πολιτευτές κ. Χαράλαμπος Λυκούδης και κ. Δημ Καρύδης,ο Αντ/ρχος Πειραιά κ. Καλαμιώτης, η εντεταλμένη Δ.Σ. Κορυδαλλού κ. Μαρία Διακάτου, η Διαμερισματική Σύμβουλος Πειραιά κα Κατερίνα Ταφλαμπά, ο αντιπρόεδρος και η έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Δικαιάκου-Δανηλάτου Αγγελίνα,. Τίμησαν με την παρουσία τους την λαμπρή εκδήλωσή, εκπρόσωποι συντοπίτικων Συλλόγων, οι τ. Πρόεδροι της ΑΚΙΠ κ. Βαγγέλης Σπαθής και ο κ. Διονύσης Κουγιανός, άνθρωποι των γραμμάτων και κυρίως πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Επίσης, η εταιρεία Kefalonian Lines εκπροσωπούμενη από τον Εμπορικό Διευθυντή κ. Γιώργος Βασιλαράς, στηρίζοντας τις δράσεις της Αδελφότητας, προσέφερε ως ευγενική χορηγία το δώρο για τους τυχερούς της βραδιάς, δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τα νησιά μας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top