skip to Main Content
PROSFIGES GENIKO   AFTODIOIKISI (Copy)

Με λουκέτο απειλούνται κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και συσσίτια δήμων (βίντεο)

Με λουκέτο απειλούνται από τις αρχές του 2020 τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και η Παροχή Συσσιτίου, δομές που έχουν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούν χιλιάδες ωφελούμενους, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Πρόκειται για 283 δομές παροχής βασικών αγαθών (150 κοινωνικά παντοπωλεία,90 κοινωνικά φαρμακεία και 43 δομές Συσσιτίου), από τα οποία χιλιάδες άποροι, άστεγοι, άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται μέσω αυτών των Δομών και έχουν ένα ζεστό πιάτο φαΐ, τα φάρμακά τους και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ζήσουν.

»Υπάρχει αγωνία για το μέλλον. Οι συγκεκριμένες δομές υποστηρίζουν περισσότερους από 6.000 ωφελούμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Η κοινωνική πολιτική δεν βασίζεται μόνο σε επιδοματικά χαρακτηριστικά, διότι ένας άνθρωπος χρειάζεται επίσης ψυχο-κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης.

«Διαφαίνεται πως αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο των 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας σε τρόφιμα και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Κνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου όλες οι υπόλοιπες δομές έχουν πάρει τριετή παράταση, μέχρι το 2023, σε αντίθεση με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και την Παροχή Συσσιτίου «δίχως καμία αξιολόγηση ότι δεν λειτουργούν σωστά ή ότι οι δείκτες φτώχειας έχουν μειωθεί αισθητά ώστε να μην είναι πλέον αναγκαία η παροχή από κάποιον δήμο».

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τη νέα υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Για το θέμα των δομών έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το θέσει σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κ. Μιχαηλίδου, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει παράταση αλλά εξετάζουμε αν θα ξεκινήσουμε νέο κύκλο αυτών».

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΑΣύμφωνα με δήλωση της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν θα συνεχιστεί η λειτουργία των 283 δομών παροχής βασικών αγαθών (150 κοινωνικά παντοπωλεία,90 κοινωνικά φαρμακεία και 43 δομές Συσσιτίου), από τα οποία χιλιάδες άποροι, άστεγοι, άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται μέσω αυτών των Δομών και έχουν ένα ζεστό πιάτο φαΐ, τα φάρμακά τους και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ζήσουν.Για ακόμη μια φορά οι αναξιοπαθούντες βρίσκονται στο στόχαστρο του "κοινωνικού κράτους". Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των παλαιότερων κυβερνώντων στα πλαίσια της στρεβλής εικόνας που έχει σχετικά με τις ανάγκες της κοινωνίας και διακόπτει την λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων και φαρμακείων από τις αρχές του 2020.Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν μειωθεί οι δείκτες Φτώχειας στην Ελλάδα και πλέον οι δομές δεν χρειάζονται; Γιατί δεν προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αφού υπάρχουν θετικές εισηγήσεις από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου; Ζητούμε τη διατήρηση και συνέχιση των δομών που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν προσφέρει – και θα προσφέρουν – στο σύνολο της κοινωνίας…

Gepostet von Σκοινδαφ Εργαζόμενοι am Samstag, 5. Oktober 2019
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top