skip to Main Content
9727405d2e3fec1b69c512028bdd9aff XL (Copy)

Μεταλλάξεις κορονοϊού: «Συναγερμός» από το ECDC – Θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα

«Μαύρα μαντάτα» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Το ευρωπαϊκό CDC αυξάνει το επίπεδο επαγρύπνησης, ζητά την προετοιμασία των κυβερνήσεων για νέα μέτρα αλλά και ετοιμότητα των συστημάτων υγείας που ενδέχεται να «δουν» αύξηση εισαγωγών.

Η αρμόδια για τις επιδημίες και τα λοιμώδη νοσήματα ευρωπαϊκή υπηρεσία κάλεσε σήμερα, Πέμπτη, τα μέλη της σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων», με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των μεταλλάεξεων του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων κατά του κορονοϊού εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακόμη, ακολουθώντας το «παράδειγμα» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως, τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες «βρετανικές», «νοτιοαφρικανικές» ή «βραζιλιάνικες» παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

Επίσης, με δεδομένο «ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων.

«Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν», συνεχίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προτρέποντας τις αρχές να προετοιμαστούν και για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.

Αξίζει να αναφερθεί πως:

  • Για τη λεγόμενη «βρετανική» παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), το ECDC κατέγραφε την Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.
  • Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ECDC, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.

Ορατή η ανησυχία στη Γαλλία

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποίησε: «Εάν η κατανομή αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. της “βρετανικής”) αυξηθεί σημαντικά και ακολουθήσουμε μια πορεία όπως εκείνη της Αγγλίας, η καραντίνα θα γίνει πιθανόν απόλυτη ανάγκη».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

«Η εξάπλωση της “βρετανικής” μετάλλαξης στη γαλλική επικράτεια είναι ίσως ένα καθοριστικό στοιχείο στις στρατηγικές της μάχης κατά της επιδημίας, τις οποίες θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ακόμη ο Βεράν, ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής της Γερουσίας.

Σημειώνεται πως στη Γαλλία, η «βρετανική» μετάλλαξη αντιπροσωπεύει, σε αυτή τη φάση, περίπου το 1,4% του συνόλου των ημερήσιων μολύνσεων κορονοϊού, όπως κατέδειξε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο σύνολο των θετικών PCR τεστ.

Στην Ελλάδα

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης, με δύο εξ αυτών να θεωρούνται «ορφανά» γεγονός που σήμανε συναγερμό και στις εγχώριες υγειονομικές αρχές.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top