
ΜΕΛΟΜΑΚΆΡΟΝΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 0: 20 ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 00: 25 ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Eύκολο
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ: Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝΥΛΙΚΑΓια τα μελομακάρονα
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 γρ. σπορέλαιο
- 240 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κονιάκ
- 160 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 2 κ.γ. κανέλα
- –ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- –αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
ΣΚΕΥΉ μπολ, κατσαρολάκι, λαμαρίνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται η ζύμη, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά τα μελομακάρονα.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ᵒC.
- Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά.
- Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
- Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.
- Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά
- Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια.
Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρούμε μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνουμε σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ