skip to Main Content
Melomakarona 720×400 (Copy)

ΜΕΛΟΜΑΚΆΡΟΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 0: 20 ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 00: 25 ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Eύκολο

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ: Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝΥΛΙΚΑΓια τα μελομακάρονα

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)

ΣΚΕΥΉ μπολ, κατσαρολάκι, λαμαρίνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται η ζύμη, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά τα μελομακάρονα.
  5. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ᵒC.
  7. Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά.
  8. Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
  9. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.
  10. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά
  11. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια.

Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρούμε μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνουμε σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top