skip to Main Content
Syntagma Plateia 696×402 (Copy)

«Μαύρος» χειμώνας απειλεί εκατομμύρια Έλληνες Προ των πυλών χρέη, έρημες αγορές και… συν-ανεργία

Τα μέτρα-ασπιρίνες και η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. δεν αρκούν – Η νέα πραγματικότητα θα εκδικηθεί την κυβέρνηση των ο-λίγων

Θέμα μερικών εβδομάδων είναι η κατάρρευση της εικονικής πραγματικότητας που καλλιεργεί η Κυβέρνηση στην οικονομία και στην αγορά, καθώς έρχεται «μαύρος» χειμώνας που θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του συνόλου της κοινωνίας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την περιθωριοποίηση χιλιάδων μεσαίων και μικρομεσαίων νοικοκυριών έχει αρχίσει, καθώς μετά τα απανωτά χτυπήματα των πολιτικών απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, έρχεται η νέα πραγματικότητα λόγω κορωνοϊού, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς η σημερινή Κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Η… σωτηρία μας μετατίθεται για το 2021, όταν υπάρχει η προσδοκία αντιστροφής της φετινής ύφεσης, αλλά και των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι τότε, καθημερινά θα καταγράφονται νέοι άνεργοι, υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι, νοικοκυραίοι που δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, φτώχεια και εξαθλίωση.

Από τις 15 Οκτωβρίου και μετά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν στο έλεος του θεού, καθώς από τη μία θα βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται ή να μηδενίζονται λόγω ανεργίας και από την άλλη, να αυξάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις και να βρίσκονται εκτεθειμένοι στους πλειστηριασμούς πάσης φύσεως ακινήτων, τόσο από τις τράπεζες όσο και το Δημόσιο.

Άρχισε το «τσουνάμι» από τουρισμό-εστίαση

Κλειστά ξενοδοχεία και καταλύματα αλλά και καταστήματα εστίασης που βαράνε… μύγες δίνουν την εικόνα μιας κατάστασης που σε λίγους μήνες θα θυμίζει τσουνάμι, το οποίο θα σαρώσει και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Σχεδόν το 60% του ΑΕΠ (δηλαδή περί τα €110 δισ.) εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Μόνο και μόνο από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι μπορούν να σωθούν τα €5 από τα σχεδόν €20 δισ. που περιμέναμε φέτος προ… κορωνοϊού. Οι απώλειες αυτές για ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία θα λειτουργήσουν ως… πυρκαγιά για το λιανικό εμπόριο και πολλούς ακόμη κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 250.000 τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων εστίασης θα βρεθούν προ τους φάσματος του λουκέτου και της έκρηξης των οφειλών. Ουσιαστικά, μέσα στους επόμενους 2,5 μήνες, όσες επιχειρήσεις παραμείνουν ανοικτές, έχουν ως στόχο να καλύψουν ένα πολύ μικρό μέρος της φετινής χασούρας, ενώ δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% από αυτά θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8%.

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου μεσοσταθμικά κατά 56,3%, ενώ το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση 56,1%.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά αποκαλυπτικοί και δείχνουν ότι οι περισσότεροι είναι προετοιμασμένοι για… άγριες καταστάσεις.

Σοκ… μη προσλήψεων και εργασιακός εφιάλτης

Τα… προεόρτια γι’ αυτό που έρχεται, φαίνονται από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση, η οποία συνδέεται με το κραχ στον τουρισμό.

Ακόμη και με τα συγκεκαλυμμένα μέτρα διατήρησης της απασχόλησης μέσω της κρατικής επιδότησης και της απαγόρευσης απολύσεων, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 253.072 θέσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αυτό συμβαίνει λόγω των εποχικών επιχειρήσεων που δεν άνοιξαν ή δεν θα ανοίξουν. Λαμβάνοντας υπόψη το δράμα στον τουρισμό και τις… τραγωδίες που έρχονται στο λιανικό εμπόριο, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί από τον προσεχή χειμώνα μια εφιαλτική κατάσταση.

Και σε όλα αυτά δεν λαμβάνουμε υπόψη το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας, που μπορεί να οδηγήσει σε τοπικά ή εκτεταμένα lock down.

Από την άλλη, η εφαρμογή του προγράμματος “Συν-εργασία” οδηγεί σε μείωση των αποδοχών κατά 20%, κάτι που αλλάζει τις συνήθειες και τις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Και δεν είναι μόνο το σημαντικό εισόδημα που χάνεται κάθε μήνα, ιδίως για ζευγάρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το επίδομα αδείας αλλά και το Δώρο των Χριστουγέννων θα είναι πετσοκομμένα. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα έχουν απώλειες ποσών που θα ισοδυναμούν με την πληρωμή του ετήσιου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος… έρχεται οσονούπω και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημιουργήσει και νέες στρατιές οφειλετών.

Σε λίγες μέρες το μεγάλο crash-test θα είναι η πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος, η οποία φέτος θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες. Για πάρα πολλούς, οι διευκολύνσεις αυτές θα είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του…

Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα, έρχονται χιλιάδες εξώσεις

Τον… θάνατο και όχι τη… μηχανική υποστήριξη από τα μέτρα-ασπιρίνες της κυβέρνησης, προτιμούν πλέον χιλιάδες επαγγελματίες στο εμπόριο.

Τα ενοικιαστήρια σε ξενοίκιαστα καταστήματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς δεν συμφέρει πλέον η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας με… ανύπαρκτη ή υποτυπώδη πελατεία, παρά το γεγονός ότι έχουν μετατεθεί πολλές… βαρβάτες υποχρεώσεις για αρκετούς μήνες αργότερα.

Η διατήρηση ενός επαγγελματικού χώρου ακόμη και με μειωμένο ενοίκιο, αλλά και τα μέτρα διευκόλυνσης της κυβέρνησης, αφήνουν πλέον αδιάφορους πάρα πολλούς επιτηδευματίες στην αγορά, οι οποίοι προτιμούν να κατεβάσουν ρολά.

Ο φόβος ενός “μαύρου” χειμώνα ωθεί κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες στην οδυνηρή απόφαση να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση τους. Και όταν μια επιχείρηση κλείνει, τότε μένουν απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμοί και αυξάνονται τα “φέσια” προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές ή και τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, νομικοί εκτιμούν ότι μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει ένα τσουνάμι εξώσεων που θα αφορά τόσο την επαγγελματική στέγη όσο και την κατοικία, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν θα είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα “φέσια” από… ημιθανείς επιχειρήσεις ή νοικάρηδες χωρίς εισοδήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δική τους δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση που βιώνουν πολλοί επαγγελματίες είναι ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά και πρόσβαση στον
τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις από τις οποίες ξέρουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πράγμα δουλεύει… ρολόι! Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, απλά κάνουν τον… σταυρό τους, μήπως αργότερα γυρίσει έστω και λίγο το κλίμα, αν και κατά βάθος ένα μεγάλο μέρος αυτών, πιστεύει ότι δεν υπάρχει… σωτηρία.

Στο έλεος των… χρεών

Λουκέτα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και ψυχολογικά δράματα θα γίνουν πιο αισθητά σε 90-100 ημέρες από σήμερα, όταν θα έχει τελειώσει η περίοδος του… μέλιτος και των κρατικών επιδομάτων. Ήδη, τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικά.

Μόνο μέσα στο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχαμε αύξηση των νέων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ κατά 932 εκατομμύρια ευρώ που εν μέρει οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα για τη μετάθεση ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας, να καλύψουν τις νέες “μαύρες τρύπες” στο Ασφαλιστικό.

Κάθε μήνα, ο κρατικός προϋπολογισμός καταβάλλει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τους συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να κάνει… κουμάντο και για επιπλέον 550-600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα αναδρομικά του ενδεκαμήνου πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου. Και όλα αυτά, ενώ τα έσοδα της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειώνονται συνεχώς…

Οι υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας) θα έρθουν σε μια στιγμή, όπου χιλιάδες μεσαίοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες θα αφήνουν κάθε μήνα περισσότερα “φέσια” στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ.

Σήμερα στην Εφορία είναι “λερωμένοι” περίπου 4.000.000 ΑΦΜ και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται νέα έκρηξη.

Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι 2.000.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων χρωστούν περί τα 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το 90% εξ αυτών (δηλαδή 1.800.000) είναι μεσαίοι και μικρομεσαίοι, οι οποίοι χρωστάνε έως 30.000 ευρώ.

Και σε αυτούς να προσθέσουμε και πολλούς μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι λόγω της ύφεσης θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και θα… γράψουν τα χρέη τους στην… άμμο!

Κατασχέσεις με ρυθμούς… πολυβόλου

Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα ότι δεν θα μπορεί να βγει η… εξίσωση στον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον δεν πρέπει να έχουν… αυταπάτες ότι θα εισπράξουν €8 δισ. από τους 2.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει ένα ανελέητο… κυνηγητό στους μικρομεσαίους με χρέη έως €30.000, οι οποίοι θα έχουν βάλει λουκέτο ή θα βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και προφανώς δεν θα έχουν… σάλιο.

Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες αγρότες που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Έτσι, σε επόμενο στάδιο αναμένεται έκρηξη κατασχέσεων, ενώ στη συνέχεια οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με ρυθμούς… πολυβόλου! Ειδικά για τις τράπεζες, η απόκτηση ρευστότητας μέσω των πλειστηριασμών, αποτελεί μονόδρομο, ώστε να πέσουν λεφτά στην οικονομία.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να βγουν στο “σφυρί” πάνω από 200.000 σπίτια και 450.000 επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία θα αλλάξουν χέρια με συνοπτικές διαδικασίες, κυρίως μέσω των ξένων funds.

Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει μια ωρολογιακή “βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνίας, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση. Ακόμα και τα πρόσφατα μέτρα για μηδενισμό ή μείωση της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς και την πληρωμή εισφορών, απλά θα μεταθέσουν για μικρό διάστημα τον επικείμενο… Αρμαγεδδών!

Αίμα, δάκρυα και… μπαρούτι!

Η εκτίναξη της ανεργίας, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα φέρουν την καταστροφή για χιλιάδες νοικοκυραίους της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης, οδηγώντας αναπόφευκτα σε ακραίες καταστάσεις μέσα στην κοινωνία.

Ήδη, οι άστεγοι και οι ζητιάνοι έχουν αρχίσει να φαίνονται… περισσότεροι στους δρόμους, ενώ η εγκληματικότητα έχει αρχίσει να παίρνει και πάλι ανησυχητικές διαστάσεις. Η ψυχολογική πίεση λόγω της καραντίνας σε συνδυασμό με την απογοήτευση για τα οικονομικά των πολιτών, θα οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις από τον χειμώνα με συσσίτια, εγκληματικότητα και… επιθετικές συμπεριφορές.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν νωρίς νωρίς από τον Σεπτέμβριο.

Με χιλιάδες διαδηλωτές κάθε μέρα στον δρόμο και τη φτωχοποίηση της ελληνικής οικογένειας να χτυπάει… κόκκινο, θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία ξέρει τι την περιμένει. Μιλάμε για σκηνικό που θα μυρίζει… μπαρούτι!

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top