skip to Main Content
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 696×440 1 (Copy)

ΛΑ.ΣΥ: Μέτρα για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Εισήγηση για την λήψη των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αργοστολίου για την νέα σχολική χρονιά.

Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, τον προσεχή Σεπτέμβριο, υπό συνθήκες Covid19  και μη έχοντας παρθεί τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, προκαλεί εύλογα από τώρα ανησυχίες και προβληματισμούς σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία την νέα σχολική χρονιά, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αργοστολίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που καθιστούν την λειτουργία τους στην συγκεκριμένη συγκυρία δύσκολη έως αδύνατη. Συνθήκη ικανή και αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία έναρξης του νέου σχολικού έτους 2020-2021, είναι η από τώρα ικανοποίηση των παρακάτω κοινών αιτημάτων των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου Αργοστολίου, καθώς και η ικανοποίηση των αιτημάτων του κάθε σχολείου ξεχωριστά, όπως αυτά περιγράφονται από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ( 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου, 2ουΓυμνασίου Αργοστολίου, 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, Βαλλιάνειου Γυμνασίου Κεραμειών, Γυμνασίου Πάστρας, 2ουΛυκείου Αργοστολίου, ΕΠΑΛ Αργοστολίου, Λυκείου Πάστρας κ.α. )

Για να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης και στους παιδικούς σταθμούς  του Δήμου Αργοστολίου, χρειάζεται άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και αλλαγή στο θεσμικό καθεστώς για καθαριότητα κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου.  Επίσης πρέπει να παρέχονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής ( αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, θερμότερα ακριβείας, και άλλα μέσα ατομικής προστασίας ) κ.α. Απαιτείται επίσης να τοποθετηθούν στέγαστρα σε όλα τα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης ειδικά όπου στεγάζονται σε κοντέινερς ( Β’ Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, 4ο Δημοτικό ), αφού οι μαθητές δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τον ήλιο και την βροχή ενώ πρέπει να αερίζονται οι τάξεις στα διαλείμματα. Πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί το κτηριακό πρόβλημα  με τα σχολεία που εκκρεμούν χρόνια τώρα( 2ο Γυμνάσιο, 3οΓυμνάσιο, 4ο Δημοτικό, Νηπιαγωγεία ).

Οι σύλλογοι γονέων με έγγραφά τους και σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει, ζητούν δύο τουλάχιστον καθαρίστριες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων σε καθημερινή βάση, σχολικούς φύλακες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων σε καθημερινή βάση, τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων για την αποφυγή χρήσης των «air condition», κατασκευή υπόστεγων και παγκάκια για τον προαυλισμό των μαθητών ώστε να αερίζονται και να καθαρίζονται οι αίθουσες διδασκαλίας, περισσότερα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων για να μην παραμένουν άσκοπα στο χώρο του σχολείου, επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, προμήθεια οργάνων θερμικής μέτρησης στην είσοδο του σχολείου κ.α. Επίσης πρέπει άμεσα αυτήν την χρονική περίοδο να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων (σπασμένα παράθυρα, φθαρμένα δάπεδα, υγρομόνωση ταρατσών, τουαλέτες κλπ).

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” σας καλούμε ενόψει της  έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς,  να πάρετε ΑΜΕΣΑ όλα τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών.  Ο χρόνος των θερινών διακοπών πρέπει πάραυτα να αξιοποιηθεί για τις παραπάνω επιβαλλόμενες παρεμβάσεις σε:

  • Καθαριότητα-Απολύμανση: Άμεση πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα  σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στο Δήμο μας.
  • Ασφάλεια σχολείων : Διορισμός φυλάκων, συντηρητών. Πραγματοποίηση  απαραίτητων επισκευών.
  • Ασφαλείς Μεταφορές μαθητών: εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού δρομολογίων (διπλασιασμός) στα περιφερειακά και αστικά δρομολόγια, άμεση επίλυση προβλημάτων κυκλοφορίας (πχ Φαραώ).
  • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές.Άμεση, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων για τα : 2ο  και 3ο γυμνάσια Αργοστολίου, Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας,  που εκκρεμούν εδώ  και χρόνια.  Με διαδικασίες “fast track”, να παραδοθούν μέχρι 15/8/2020 όλα τα υπό επισκευή σεισμόπληκτα  σχολεία  και να  νοικιαστούν κατάλληλοι χώροι για όπου χρειαστεί.
  • Αναγκαίες παρεμβάσεις στις υλικοτεχνικές υποδομές (παράθυρα και λειτουργία τους, αεριζόμενες αίθουσες, τουαλέτες, στέγαστρα κ.λ.π.)
  • Εξασφάλιση καθαριστικών και μέσων προστασίας και ατομικής υγιεινής.

Αργοστόλι, 20-7-2020.

Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αργοστολίου. 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top