skip to Main Content
αρχείο λήψης (Copy)

Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου κατέθεσε  ψήφισμα αντιδρώντας με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.  Το προτεινόμενο ψήφισμα  ψηφίστηκε ομόφωνα από τις παρευρισκόμενες παρατάξεις πλην αυτής του κ. Ρουχωτά που αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος.

Το υπερψηφισμένο ψήφισμα είναι το παρακάτω:

H έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους  έχει σήμερα αποκλειστικό στόχο το κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αν προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια (έρευνες και γεωτρήσεις) στο Ιόνιο,

 • Δεν θα εξασφαλίσουν  φθηνά καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια,
 • Θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
 • Δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία των μελλοντικών κερδών,
 • Δεν θα δημιουργήσουν θέσεις καλοπληρωμένης σταθερής εργασίας, με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ τα όποια οικονομικά οφέλη για την τοπική διοίκηση ακόμα κι αν δοθούν, δεν θα ανακόψουν τη φοροληστεία,  σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων
 • θα αντιμετωπιστεί το περιβάλλον ως “χαβούζα”, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στις τοπικές οικονομίες, χτυπώντας ανεπανόρθωτα την τουριστική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, τη βιοποικιλότητα, καθώς και στη σεισμικότητα της περιοχής.
 • Θα ενταχθεί πιο οργανικά η περιοχή μας  στο σκληρό ανταγωνισμό χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής.

 Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που υψώνουν τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζουν με τη φωτιά  βρίσκεται συνολικά στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. Είτε η «βιώσιμη ανάπτυξη » (Ν.Δ.) είτε η “δίκαιη ανάπτυξη” (ΣΥΡΙΖΑ)είναι μια αυταπάτη, αφού η προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων και για την αξιοποίηση και των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν ωφέλησε και δεν θα ωφελήσει το λαό στο μέλλον .

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού μέσα από ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με συνδυασμένη και ισόρροπη αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας και των κλάδων της οικονομίας, με κατοχύρωση το ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση Ενέργειας, τη εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την εξασφάλιση σταθερής εργασίας, την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία, την αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Δημοτικό συμβούλιο απαιτεί από την ελληνική βουλή να μην εγκρίνει τις απαράδεκτες συμβάσεις.

Απαιτεί επίσης:

 • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
 • Όχι στην πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
 • Ένα ζωντανό Ιόνιο. Ο φυσικός πλούτος και οι ακτογραμμές μας είναι στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
 • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
 • Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες  τεχνικές. Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και ΕΕ                                                                           

        1 ΟΚΤΏΒΡΗ  2019

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top