skip to Main Content
Lefta 696×348 Copy

Κόλαση στην Βουλή για τον μυστικό χρηματοδότη…

….της «Αυγής» – Ποιός κρύβεται πίσω από την offshore;

Η μεγάλη ένταση χαρακτήρισε την κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής του διευθύνοντος συμβούλου της Αυγής Δημητρίου Στούμπου κυρίως λόγω της άρνησης του μάρτυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την οφσόρ εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία έχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας.

Ο κ. Στούμπος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων τόσο από τον κ. Τζαβάρα της Ν.Δ όσο και από τους κ.κ Κασιδιάρη της Χ.Α και Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ για να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονται πίσω από την οφσόρ αρνήθηκε ωστόσο να τους αποκαλύψει υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που ορίζει ότι οι μετοχές εκδοτικών εγχειρημάτων πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες αφορά μόνο στα εκδοτικά σχήματα που λαμβάνουν δημόσια έργα.

Ο κ. Στούμπος υποστήριξε ότι η κυπριακή εταιρεία αγόρασε μετοχές με δημόσια εγγραφή κατά την ανοικτή διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά την οποία η εφημερίδα δεν μπορούσε να αποκλείσει κανέναν.

Αρνήθηκε μάλιστα να απαντήσει κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εξομοιώσει την Αυγή με άλλους.

epitropi

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η επιβεβαιώση του κ. Στούμπου σε αναφορά του Κώστα Τζαβάρα της Νέας Δημοκρατίας ότι η Αυγή πήρε δάνειο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επί της ουσίας εγγυήθηκε πως αν η Αυγή δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο θα το έκανε το κόμμα. “Αυτό στη νομική ονομάζεται επιστολή πατρωνίας. Είναι αδύνατον μια ελληνική εταιρεία με αυτά τα στοιχεία που είχε η Αυγή να έπαιρνε δάνειο αν δεν την είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τριγωνικό μοντέλο “κόμμα-ΜΜΕ-τράπεζα το καθοριστικό ήταν η δήλωση πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ σας” είπε ο κ. Τζαβάρας. “ Ο ισχυρός μέτοχος της εταιρείας μας εγγυήθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα θα παρενέβαινε. Η τράπεζα γνωρίζοντας τη μετοχική σύνθεση ζήτησε την εγγύηση του ισχυρού μετόχου” απάντησε ο κ. Στούμπος.

Η απάντηση ωστόσο του κ. Στούμπου στην ερώτηση για τις εγγυήσεις πως αφ’ενός η εφημερίδα έβαλε ως εγγύηση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία της εφημερίδας (1.500 φύλλα το καθημερινό και περίπου 5.000 ευρώ το κυριακάτικο) και ο ΣΥΡΙΖΑ δια της τεθλασμένης την κρατική επιχορήγηση προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Προκύπτει μείζον ζήτημα” είπε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε πως η κρατική επιχορήγηση έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις δηλαδή λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν μπορεί να διατεθεί για άλλους σκοπούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι άλλοι βουλευτές ερωτώντας τον κ. Στούμπο αν θεωρεί ότι αυτό είναι νόμιμο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αυγής να απαντά πως αυτό είναι αποδεκτό και νόμιμο προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει γενικώς σημαντικά ποσά στην Αυγή και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα συζήτηση έχει γίνει και για τη διαφημιστική δαπάνη της Αυγής η οποία το 2015 επί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

tsipras-avgi-660x300

Διάλογοι – «φωτιά» στην Εξεταστική

Κ. Τζαβάρας: Πόση κυκλοφορία έχετε;
Δ. Στουμπος: Σήμερα 1.500-1.600 φύλλα

Τζαβάρας: Το δάνειο πόσο ήταν;
Στούμπος: 1,2 εκατ. και μετά 1,5 εκατ. ευρώ

Τζαβάρας: Από τα εισηγητικά σημειώματα προκύπτει ότι η πρόταση που γινόταν για την δανειοδότηση ήταν αρνητική. Ο υπάλληλος της τράπεζας έλεγε ότι η Αυγή έχει αρνητικό πιστωτικό παρελθόν. Το 1993 είχατε κάνει στάση πληρωμών και επανήλθατε το 1996 με διαγραφή κάποιων ποσών. Όταν είναι δεδομένο το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις δεν ξεπέρναγαν τα 1.600 φύλλα σε τι στηρίχθηκε η τράπεζα για να σας δανείσει;
Δ. Στούμπος: Δόθηκε και μια επιστολή τότε από τον επικεφαλής του τότε Συνασπισμού ότι ως ισχυρός μέτοχος εγγυάται για το δάνειο.

Τζαβάρας: Το περιεχόμενο της επιστολής το έχετε διαβάσει;
Στουμπος: Οτι εγγυάται λέει

Τζαβάρας: Αυτό λέγεται letter of comfort. Δηλαδή «δήλωση πατρωνίας». Σημαίνει δηλαδή δήλωση που κάνει η Μητρική εταιρεία προς το πιστωτικό ίδρυμα για να επηρεάσει την βούλησή του ώστε να χορηγήσει δάνειο στην θυγατρική του. Δεν είναι εγγύηση. Δεν είναι εγγυητική η σχέση. Εχει δώσει δήλωση πατρωνίας που όπως προκύπτει επηρέασε την απόφαση της τράπεζας για να σας δώσει δάνειο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο επηρεασμός δεν υπήρχε δυνατότητα να πάρει η Αυγή δάνειο. Ήταν καθοριστικής σημασίας το γράμμα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρετε το δάνειο;
Στούμπος: Γνωρίζω ότι έγιναν συναντήσεις με διοίκηση τράπεζας και δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Υπήρξαν συνδυαστικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι η εταιρία ποια εγγύηση δίνουν οι πωλήσεις και ποια δέσμευση δίνει η εταιρία για αποπληρωμή δανείου. Είστε έμπειρος πολιτικός και αυτά είναι γνωστά. Οι διοικήσεις της ΕτΕ αξιολογούν συνδυαστικά τα δεδομένα . Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματία που θέλει να βγάλει τα κεφάλαιά του στην Ελβετία.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι δεδομένο και προκύπτει από τα έγγραφα ότι αν δεν υπήρχε η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε η Αυγή το δάνειο. Αυτό προκύπτει απο το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν σας. Τα περιουσιακά σας στοιχεία ποια είναι;
Στούμπος: Εγώ είπα τις εγγυήσεις: πωλήσεις και άυλα στοιχεία που είναι η παρουσία της

Τζαβάρας: Αυτή η ανώνυμη εταιρεία έχει διαχρονικά αρνητική θέση. Εχει αρνητική σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια. Οι ορκωτοί ελεγκτές πρότειναν την λύση της εταιρείας από την στιγμή που τα αρνητικά κεφάλαια ξεπερνούν το 70%. Το ίδιο και με την ρευστότητα που είναι αρνητική. Αρα είναι αδύνατο να πάρει αυτή η εταιρεία δάνειο αν δεν την στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τριγωνικό μοντέλο που λέγετε: κόμμα – ΜΜΕ και τράπεζα, για το δάνειο καθοριστική ήταν η δήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Στούμπας: Κατά την δική σας εκτίμηση. Να απευθυνθείτε στην τότε διοίκηση της τράπεζας.
Το 1993 ήταν προσωπική επιχείρηση. Για το 2009 και μετά είναι προφανές ότι εμείς δεν πήγαμε να κρύψουμε κάτι. Δεν είμαστε μια εφημερίδα ουρανοκατέβατη ή ενός επιχειρηματία αλλά θέλαμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η επιχείρηση.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή η δήλωση δεν είναι εγγύηση αλλά δήλωση ότι συμβαλλόμενοι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταβάλει τις δόσεις αλλά ενισχύει οικονομικά την επιχείρηση. Εχει στηρίξει οικονομικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχείρηση;
Στούμπος: Βεβαίως. Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει σημαντικά. Επιχειρούσαμε να υπάρχει αναλογία στις μετοχές: 12,5% στον Συνασπισμό, 12,5% στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο πολυδιασπορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια που πρέπει να ξεπερνά τα 800 χιλ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε το ποσοστό του στην εφημερίδα κατά 40%

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί το κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος και αυτά τα χρήματα μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό. Λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή ιδρύματα μελετών. Η χρηματοδότηση προς την Αυγή δεν προβλέπεται και παραβιάζει την νομοθεσία. Τίθεται θέμα. Τα χρήματα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο σκοπό τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί μια ανώνυμη εταιρεία. Εσείς τι λέτε; Είναι νόμιμο

Στούμπας: Το βλέπω αποδεκτό και νόμιμο. Δεν έγινε για να παραβιάσει την λειτουργία μιας εταιρίας αλλά για στήριξη της έκδοσης μιας ιστορικής εφημερίδας.

Τζαβάρας: Είπατε ότι αναλαμβάνετε ένα φόρτο διαφήμισης που έχει αυξηθεί. Κάνατε συμφωνία και με κρατικούς φορείς. Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Στούμπος: Μέχρι τώρα είναι ελάχιστες οι καταχωρήσεις. Διαχρονικά υπάρχουν. Είχαμε στην την Alpha bank το μισθολόγιό μας και δεν είχαμε διαφήμιση. Πριν από 4 χρόνια είπαμε στην τράπεζα πως ή θα μας δώσει διαφήμιση ή θα πάμε σε άλλη τράπεζα και μας έδωσε διαφήμιση.

Τζαβάρας: Από την στιγμή που απευθύνεται η εταιρεία και σε παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών σε κρατικούς φορείς είναι πρόβλημα να είναι στο μετοχολόγιο της 2 υπουργοί, οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φίλης. Επίσης, υπάρχει νόμος από το 2005 για ονομαστικοποίηση των μετοχών. Αυτή η offshore εταιρεία με την επωνυμία Ατλας έχει το 2,93% δηλαδή άνω του 1% και δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο φυσικό πρόσωπο ανήκει. Στην Κύπρο και Παναμα δεν την βρήκαμε πουθενά. Είτε είναι μαϊμού ή το φυσικό πρόσωπο έχει χαρακτηριστικά που δεν μπορείτε να αποκαλύψετε. Σας καλώ να μα το πείτε.

ΣΤΟΥΜΠΟΣ: Αυγή δεν είναι όργανο ενός κόμματος. Δεν είναι κομματικό όργανο. Δεν πατά κάποιος ένα κουμπί και βγαίνει ένα πρωτοσέλιδο Ο νόμος που αναφέρεστε αναφέρετε για εκδοτικές επιχειρήσεις που παράλληλα συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις – εκτός αν μου πείτε ότι παίρνοντας διαφήμιση 4.000 χιλιάδες από την ΕτΕ έχουμε και σύμβαση. Η νομολογία λέει άλλο. Ο ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά επιχειρήσεις που έχουν δημόσιες συμβάσεις. Η Αυγή απέρριψε με κόστος εξοπλιστικές ή αμυντικές διαφημίσεις. Αρα δεν είμαστε αμιγώς ανώνυμη εταιρεία. Επισης offshore από την Κύπρο δεν υφίσταται. Από την στιγμή που λέει τραστ μάλλον είναι καταπιστευματική. Συνεχίστε το ψάξιμο.

Παρέμβαση Λοβέρδου

Αν. Λοβέρδος: Ζητήσατε πολιτικές παρεμβάσεις για το δάνειο;
Στούμπος: Ζητήσαμε την στήριξη του αιτήματός μας από την τότε ηγεσία του Συνασπισμού εξηγώντας ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Η τράπεζα ζήτησε μια διασφάλιση από τον βασικό μέτοχο που ήταν το κόμμα.

Λοβέρδος: Ποιες εξασφαλίσεις παρείχατε;
Στούμπος: Δέσμευση εσόδων από την πανελλαδική κυκλοφορία

Λοβέρδος: Όμως αν εσείς με 1500 φύλλα παίρνεται δάνειο 1 εκατ. τι πρέπει να πάρει κάποιος που πουλά 30.000 φύλλα; Τέλος πάντων. Για την εταιρεία σας υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών; Σας προβληματίζουν;
Στούμπος: Τα 2 τελευταία χρόνια οι εκθέσεις προκαλούν προβληματισμό. Σχεδιάζουμε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ανοικτή πρόσκληση. Το μισθολόγιο της Αυγής είναι το 75% των δαπανών της.

Λοβέρδος: Ρωτούν ορισμένοι για την offshore
Στούμπος: Είναι λάθος να μιλάμε για offshore για μια κυπριακή καταπιστευματική εταιρεία που από όσο ξέρω λειτουργεί 15 χρόνια. Επιχειρείται επικοινωνιακή χρήση. Αποπροσανατολίζεται η συζήτηση.

Λοβέρδος : Την μια μας επικαλείστε το νόμο, την άλλη την διαφάνεια και τώρα ότι δεν θέλετε να μας πείτε το όνομα του προσώπου πίσω από την offshore
Στούμπος: Δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας

Σε άλλο σημείο για το ίδιο θέμα ο κ. Στούμπος απάντησε «αυτή η εταιρεία έχει το 2,5% της Αυγής. Ως εταιρεία κατέθεσε το ποσό και δεν έχω υποχρέωση να σας πω το όνομα. Ηταν νόμιμη κατάθεση και με αυτό τον τρόπο επέλεξε το πρόσωπο αυτό να κάνει την κατάθεση. Επίσης, με το που έγιναν βουλευτές οι Σκουρλέτης και Φίλης μεταβίβασαν τις μετοχές τους.
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή του κ. Στουμπου ότι για την χορήγηση του δανείου απαιτήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top