skip to Main Content
Imagehandler Copy

Κυριάκος: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% σε δύο χρόνια – Κατάργηση του νόμου Παππά

 %ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο – «Αν δεν μπορεί ο Τσίπρας να κλείσει τη 2η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, να σηκωθεί να φύγει» – Κατήγγειλε ότι «465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους, για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων» – «Να γίνουν πλειστηριασμοί σε εξοχικά σπίτια επιχειρηματιών που λήστεψαν τις εταιρείες τους»

«Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα» ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Επέμεινε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «το κόστος παραμονής της αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης».

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα μπει τέλος στην υπερφορολόγηση, και συγκεκριμένα ότι θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια, καθώς επίσης ότι θα μειώσει το κόστος του δημοσίου τομέα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα κάνει απολύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και της ιδιοκτησίας επιχειρηματιών που «λήστεψαν» τις εταιρείες τους και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αναφορικά με την υποχρέωση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ότι «η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα».

«Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα και τις υποσχέσεις του, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση), οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι δεν θα επαναλάβει «το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», ωστόσο, όπως είπε, «θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών».

Κατάργηση του νόμου Παππά

Για το θέμα των ημερών, δηλαδή τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

«Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντέκρουσε, δε, τα περί διαπλοκής, για τα οποία εγκαλεί η κυβέρνηση τη ΝΔ, υποστηρίζοντας: «Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους, για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;».

Παράλληλα, δίχως να αναφέρει το όνομά του, «φωτογράφισε» τον κ. Καλογρίτσα και τις συγγενικές σχέσεις του με υπουργό της κυβέρνησης (σ.σ. επίσης «φωτογράφισε» τον κ. Σπίρτζη), ο οποίος, όπως είπε, «του δίνει δημόσια έργα». Επικαλέστηκε, δε, τις καταγγελίες Καμμένου για «μαύρο χρήμα» κατά του κ. Καλογρίτσα, για να αναφέρει ότι υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες και σκιές διαπλοκής στη διαδικασία αδειοδότησης των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι τέσσερις υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων.

«Είναι πολλά τα λεφτά, πράγματι, και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – Όχι στη μονιμοποίηση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από την πίσω πόρτα»

Κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο, μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο, από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

Ο κ . Μητσοτάκης είπε ότι θα κάνει ανανέωση στη ΝΔ και εξήγησε: «Είναι χρέος μου να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα, όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε. Και επειδή προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες, όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα».

Απάντησε, δε, στις αιτιάσεις περί εσωκομματικών προβλημάτων, με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την στάση των «καραμανλικών», λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».

Όσον αφορά στο έλλειμμα του 2009, ανέφερε: «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, σε μια εποχή που, εν πάση περιπτώσει, οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι “λεφτά υπάρχουν” και, επτά μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο, το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».

Επέμεινε για πρόωρες εκλογές

Επέμεινε, δε, στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα… Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα… Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα… Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κράτος, ανέφερε: «Δεν θέλω ένα αδύναμο κράτος. Θέλω ένα μικρότερο, αλλά ισχυρότερο κράτος», ενώ για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει, σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από την πολιτική».

Ήταν, δε, κατηγορηματικός: «Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα, η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό».

«Μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα»

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος».

Για το χρέος σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από τον Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο- πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικές παραμέτρους: το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία».

«Αν δεν μπορεί ο Τσίπρας να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, να σηκωθεί να φύγει»

Όσο για την επικείμενη διαπραγμάτευση, είπε: «Κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι, κάποια στιγμή στις αρχές του 2017, τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει, να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι, αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε, είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται, την ώρα που η χώρα βουλιάζει».

«Πλειστηριασμοί σε εξοχικά σπίτια επιχειρηματιών που λήστεψαν τις εταιρείες τους»

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά και σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών, οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρείες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ό,τι παραπάνω μπορούν. Να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top