skip to Main Content
Ktimatologio (Copy)

Κτηματολόγιο: Λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα

σε 35 δήμους της χώρας

Μαρία Λιλιοπούλου

Μαρία Λιλιοπούλου”Ξεκλειδώνει” η λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε περιοχές στις οποίες οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης σε 35 δήμους της Ελλάδας προτίθεται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές, στις οποίες οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει και έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί τόσο από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη νομοθέτηση της παρούσας κυβέρνηση, η οποία είχε στηριχθεί σε αυτήν. Πρόκειται για περιπτώσεις, στις οποίες οι σχετικές προθεσμίες είχαν λήξει πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2018 και είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση.

Την πρόθεσή του να επιλύσει το ζήτημα υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για ζητήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο, τονίζοντας ότι «διαπιστώσαμε το πρόβλημα κατόπιν εορτής. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί».

«Δεν γίνεται να προχωρήσει το Κτηματολόγιο ερήμην των ιδιοκτητών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τις επτά προτάσεις της Ομοσπονδίας για την καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν είναι οι προθεσμίες δήλωσης των δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση ζητημάτων για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, η κατοχύρωση δικαιωμάτων επί μέρους κατηγοριών ιδιοκτητών κλπ. «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να προχωρήσει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, για να προσθέσει ότι η ύπαρξη Κτηματολογίου θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και οι επενδύσεις. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι ανήκει στους ιδιώτες και τι στο Δημόσιο», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης και ο Γενικός Διευθυντής Στέφανος Κοτσώλης.

Οι παρατάσεις για το Κτηματολόγιο

Μέχρις στιγμής, πάντως, μεγάλο αριθμός ιδιοκτητών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αδιαφορία την κατάρτιση του Κτηματολογίου, καθώς, ενώ έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες από την έναρξη της τρέχουσας φάσης κτηματογράφησης, δεν έχουν υποβάλει ακόμα δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους.  

Βάσει των παρατάσεων που έχουν δοθεί, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης για την υποβολή δηλώσεων:

 • Εως τις 12 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Μαγνησίας-Σποράδων.
 • Εως τις 16 Σεπτεμβρίου στις περιοχές Κορινθίας (Λουτράκι-Κόρινθος), Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
 • Εως τις 18 Σεπτεμβρίου για την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.
 • Εως τις 27 Σεπτεμβρίου στο νομό Μεσσηνίας.
 • Εως τις 30 Σεπτεμβρίου στους νομούς Λακωνίας, Ηρακλείου 1, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας και Φωκίδας.
 • Εως την 1η Οκτωβρίου για τη Λήμνο και τη Λέσβο.
 • Εως τις 4 Οκτωβρίου για την περιοχή Δυτικής Αττικής και Νήσων.
 • Εως τις 7 Οκτωβρίου στον νομό Λασιθίου.

Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς επίσης και του υπόλοιπου νομού Ηρακλείου δεν έχουν ανατεθεί ακόμα οι μελέτες κτηματογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι η συλλογή δηλώσεων μετατίθεται πλέον για το 2020.

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ από πέρυσι για το Κτηματολόγιο συγκαταλέγονται:

 • Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
  Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης ώστε να καλυφθούν όχι μόνον οι κάτοικοι εσωτερικού, αλλά και οι απόδημοι ιδιοκτήτες, κάτοικοι εξωτερικού καθώς είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς ολιγοήμερες παρατάσεις ανά περιοχή.
 • Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο.
 • Άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, θεσμοθετώντας και για τα ακίνητα αυτά ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επί εκτός σχεδίου ακινήτων που οι ιδιώτες νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
 • Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
 • Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, για την αξιοποίησή των αστικών ακινήτων για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και των αγροτικών για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο.

Οι δήμοι στους οποίους οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ
ΑΣΤΡΟΥΣΑΣΤΡΟΥΣ
ΑΤΑΛΑΝΤΗΣΜΑΡΤΙΝΟΥ
ΔΡΑΜΑΣΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ
ΔΡΑΜΑΣΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΒΕΡΟΙΑΣΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΣΤΡΟΥΣΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝΓΛΙΝΟΥ
ΞΑΝΘΗΣΑΒΑΤΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΠΑΓΓΑΙΟΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗΑΙΓΕΙΡΟΣ
ΞΑΝΘΗΣΕΡΑΣΜΙΟ
ΚΟΛΙΝΔΡΟΣΜΕΘΩΝΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣΑΓΙΑΣΜΑ
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣΜΕΣΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΛΑΙΪΚΑ
ΑΡΤΑΣΦΙΛΟΘΕΗ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣΠΗΓΕΣ
ΕΟΡΔΑΙΑΣΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝΠΑΤΟΥΛΙΑΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΦΙΛΙΑΤΩΝΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΑΜΑΛΙΑΔΟΣΑΡΕΤΗΣ
ΠΑΓΓΑΙΟΥΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
ΤΥΡΝΑΒΟΥΦΑΛΑΝΝΗΣ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣΕΛΕΥΣΙΝΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝΣΕΡΒΩΤΩΝ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΕΩΣΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥΑΣΠΡΟΥ
ΒΕΡΟΙΑΣΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΩΝΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥΒΡΙΛΗΣΙΩΝ
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top