skip to Main Content
Kefalonia (Copy)

Κορωνοϊός: Αυτά τα 2 ελληνικά νησιά θα γίνουν πόλος έλξης φέτος το καλοκαίρι

Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς για το φετινό καλοκαίρι και τα μπάνια των Ελλήνων στα νησιά μας

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι παντελώς διαφορετικό, καθώς ο κορωνοϊός αλλάζει τις ζωές μας, ωστόσο, οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν πως τα μπάνια μας δεν θα τα χάσουμε, ενώ εξαιρετικά πιθανός είναι και ο εσωτερικός τουρισμός στα νησιά μας, με όρους που μένει να αποφασιστούν οριστικά από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα αποφασιστεί – τόσο από την χώρα μας, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες – τι θα ισχύσει με τον τουρισμό από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι σημαντικές αποφάσεις αφορούν το πως θα γίνονται οι μετακινήσεις και η είσοδος των τουριστών. Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα έχει το «υγειονομικό προνόμιο» να κουβαλάει λίγα κρούσματα του κορωνοϊού και ήδη έχει καταγραφεί αυτό στο διεθνή Τύπο, με παράδειγμα την γερμανική Bild η οποία ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεχτεί τουρίστες οι Γερμανοί πρέπει να έρθουν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το menshouse.gr το δεύτερο μεγάλο προνόμιο της Ελλάδας είναι τα νησιά της. «Και τα νησιά αφενός στην πλειονότητά τους έχουν ελάχιστα κρούσματα, αφετέρου είναι τόποι που μπορούν εύκολα να ελεγχθούν μέσα από τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους.

Αν η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές μπουν σε μια διαδικασία να καταφέρουν να ελέγξουν τις εισροές των τουριστών προκειμένου να εμποδίσουν την διασπορά του ιού, αυτόματα θα δημιουργηθεί κίνητρο σε (υγιείς) τουρίστες να τα επισκέπτονται. Θα μιλάμε για περιζήτητους covid-free προορισμούς. Και κάπως έτσι θα έχει γίνει κάτι που πριν την πανδημία θα έμοιαζε παράδοξο: μπορούν ακόμα και να αυξηθούν οι τιμές χωρίς να πέσει η επισκεψιμότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς δυο νησιά που έχουν σχεδόν μηδενικά κρούσματα του ιού, η Κεφαλονιά (1 κρούσμα) και η Κέρκυρα (3), αναμένεται να γίνουν πόλος έλξης φέτος και για τον εσωτερικό αλλά και για τον εξωτερικό τουρισμό.

Ποιος δεν θα θέλει άλλωστε να βρεθεί σε ένα νησί, έναν τόπο δηλαδή δύσκολα προσβάσιμο και με δυνατότητα ελέγχου των όσων έρχονται σε αυτόν, ο οποίος θα έχει να περηφανεύεται πως είναι μια τοπογραφική παρένθεση στη μάστιγα του κορωνοϊού;

Όσο όσο θα πλήρωναν οι Ευρωπαίοι τουρίστες για να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές σε αυτά, χωρίς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους διαρκώς τον φόβο ότι θα νοσήσουν (όσο αυτό είναι εφικτό ασφαλώς).

Τα δυο νησιά του Ιουνίου φέτος έχουν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που είναι γι’ αυτά ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των καλοκαιρινών διακοπών τόσο των Ελλήνων, όσο και των αλλοδαπών και κατάρα επειδή η κοσμοσυρροή αυτή μπορεί να πυροδοτήσει έξαρση των κρουσμάτων του covid-19.

Αν όμως κατορθώσουν να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης με συνεχείς ελέγχους και τεστ στις πύλες εισόδου των νησιών, τότε είναι πολύ πιθανόν η φετινή χρονιά, (στην πιο δύσκολη τουριστική περίοδο της 20ετίας), να είναι για αυτά τα 2 νησιά η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Οι 5 άξονες για την επόμενη μέρα του τουρισμού

Στο μεταξύ ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο για τη στήριξη και τη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, βασισμένο σε πέντε άξονες.

«Το σχέδιο αυτό έχει έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει όραμα, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτήν την κρίση τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνικού τουρισμού. Γιατί θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα ανακάμψουν, οι πρώτοι που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε όσους επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας, οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν το προσωρινό κενό χάριν της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορέσουμε να ξανασυστηθούμε και μέσα από τον τουρισμό ως χώρα. Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο  θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού.

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του ο υπουργός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, υπήρχε ενημέρωση, συνεργασία, δράση για την προσαρμογή της αγοράς και για τη στήριξή  της σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.

Τέθηκε σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός που απαντάει στις ερωτήσεις του Έλληνα ξενοδόχου, του Έλληνα επιχειρηματία, του Έλληνα εργαζόμενου και οποιουδήποτε έχει μια απορία που έχει σχέση με τον τουρισμό. Μετά από έναν μαραθώνιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έμειναν ξενοδοχεία ανοιχτά για να καλύψουν  κοινωνικές ανάγκες αλλά και για να μπορέσουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές.

Με  μέτρα στήριξης προς όλους τους εργαζομένους, όπως οι ξεναγοί, οι εποχικοί, οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις μέχρι και 20 άτομα- αλλά με ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων, η κυβέρνηση στάθηκε αρωγός σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Με το «Greece From Home», μια παγκόσμιας εμβέλειας κίνηση, με παγκόσμια αναγνώριση και μιμητές σε άλλες χώρες η  Ελλάδα προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Θεοχάρης  αναφέρθηκε και στις διεθνείς πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο. Στην συμβολή στην αλλαγή στάσης της Κομισιόν, στη θεσμοθέτηση του voucher, ώστε να στηριχθούν οι  Έλληνες επιχειρηματίες αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευστότητας για να γυρίσουν στο εξωτερικό όλες αυτές οι προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί, στο χτίσιμο συμμαχιών μέσω την συνυπογραφής κειμένων με άλλες χώρες. «Συμμαχίες που θα είναι πολύτιμες την επόμενη ημέρα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να ανοίξουμε τα σύνορα όπως πρέπει να γίνει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ και  στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, στην οποία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εργάζονται για την  ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον Τουρισμού.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τους 5 άξονες για την επόμενη μέρα του Τουρισμού.

1) Υγειονομικός άξονας. Ο Υπουργός ανακοίνωσε προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις  8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα  θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικού εταίρους.

2)  Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας..

3)  Διπλωματικό άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Υπουργός.

4) Προβολή της χώρας.  Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.

5) Πέμπτος άξονας. Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης,  ο CEO της TUI μιλώντας στο Dier Spiegel δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να δουλέψουμε με χώρες, οι οποίες κάνουν κάτι για να ξαναφέρουν  τουρίστες πίσω και για να ενεργοποιήσουν τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος».

«Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο  θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς μπρος-πίσω, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Φυσικά  θα περιμένουμε να μας δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς και θα δώσουμε τη σκυτάλη στους υγειονομικούς. Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει μπροστά τον άνθρωπο, τις αξίες και τηρεί αυτά που έχει πει από την αρχή. Πρώτα, η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

Πηγές: menshouse.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top