skip to Main Content
FRG 9392  (Copy)

Κοινό μέτωπο κατά της επέκτασης του LIDL

FRG_9386_

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επιτρέψει την επέκταση της γερμανικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Lidl στην Κεφαλονιά, απορρίπτοντας ουσιαστικά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προκαλέσει την εύλογη αντίδραση των εμπόρων και των φορέων του νησιού.

Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από τη μαζική συμμετοχή που υπήρξε στη σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης (27/1) ο Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου «Η Κράνη» προκειμένου να καθοριστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα σε νομικό επίπεδο για να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση. «Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την επέκταση γιατί φαίνεται ότι είναι καθόλα νόμιμη αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης» είπε στην αρχική του τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της «Κράνης», Σταύρος Σπαθής και έδωσε το λόγο στους παριστάμενους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος ανέλυσε το χρονικό της υπόθεσης και υπογράμμισε ότι μόνο ο Δήμος μπορεί να στραφεί ενάντια στην Αποκεντρωμένη και γι αυτό το λόγο θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί ένδικα μέτρα, δίχως να υπάρξει καθυστέρηση. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Ανουσάκης απάντησε ότι ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε ένδικα μέσα και πρόσθεσε: «Πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι πραγματικά μπορούμε να βρούμε νομικές βάσεις και χρειάζεται λίγο παραπάνω έρευνα. Αν δεν υπάρχει μικρομεσαίος επιχειρηματίας, δεν υπάρχει Αργοστόλι, δεν υπάρχει Κεφαλονιά και θα πάμε για φούντο. Ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστά και οι φορείς για να δοθεί μια ευρύτερη νομιμοποίηση στις ενέργειες μας». Παράλληλα, εξέφραξε τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο ισχύει ότι η Περιφέρεια έχει δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση στη γερμανική αλυσίδα, επισημαίνοντας ότι «αυτό το γεγονός πρέπει να μας προβληματίσει».

«Αν γίνει αυτή η επέκταση, τελείωσε η αγορά της Κεφαλονιάς»
Ο Ανδρέας Παντελειός, εκ μέρους του Σωματείου Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων«Ο Αρκείσιος» τόνισε ότι με αυτή την επέκταση «θα γίνει μια φοβερή διατάραξη του κοινωνικού ιστού του νησιού μας. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και θα πρέπει να κλείσουν δρόμοι, λιμάνια και αεροδρόμια». Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτηση του Ιάκωβου Νιφοράτου. «Ελοχεύει κίνδυνος να αλλάξει ο χάρτης. Αν γίνει αυτή η επένδυση θα ανοίξουμε μια διαδρομή και θα δημιουργήσουμε ένα κακό προηγούμενο και σε άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Οι μικρές αγορές θεωρώ ότι γίνονται έρμαια και είναι ζήτημα χρόνου να αφανιστούν. Αν γίνει η επέκταση, τελείωσε η αγορά της Κεφαλονιάς. Πρέπει με όλες τις συμμαχίες που μπορούμε να κάνουμε, να μην επιτευχθεί αυτή η επένδυση στην Κεφαλονιά. Αν αφεθούμε μόνο στην ευχέρεια του κράτους και των πολιτικών, τότε φοβάμαι ότι πολλοί από εμάς την επόμενη χρόνια δεν θα υπάρχουμε. Ζητάω και από τον Δήμο και από την Πολιτεία να είναι δίπλα μας». Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Τζωρτζάτος είπε, από τη μεριά του. «Τέτοιες υπερκατασκευές, είναι ξενόφερτες προς τον τόπο μας. Πρόκειται για πρόχειρες κατασκευές που δεν τηρούν ούτε τον επτανησιακό χαρακτήρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μπορούν όλοι να παίρνουν ένα κομμάτι ψωμί στο σπίτι τους. Πρέπει να δούμε πως οι υπηρεσίες επέτρεψαν να δοθεί αυτή η αδειοδότηση. Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και ο Δήμος θα είναι αρωγός για να μην καταντήσουμε το νησί μας βραχονησίδα. Πρέπει να ξεχάσουμε τις πολιτικές μας θέσεις και να πάμε ομαδικά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Ο κ. Ερτσος αναρωτήθηκε: «Επιτρέπεται με μια Βουλευτή, έναν Περιφερειάρχη και έναν Αντιπεριφερειάρχη από το χώρο της Αριστεράς να συζητάμε αυτό το θέμα; Είναι ντροπή και παράλογο!».

«Πιέσεις για να σταματήσουμε τη λαίλαπα, που λέγεται Lidl»
Ο Σταύρος Γρηγορόπουλος, εκ μέρους του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, έδωσε πολιτική διάσταση στο ζήτημα, λέγοντας ότι «μιλάμε ουσιαστικά για μονοπώληση της αγοράς. Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβληθεί εξυπηρετεί αυτή την ανάπτυξη. Βολεύει την επέλαση αυτών των επιχειρήσεων και με το ασφαλιστικό έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή. Όλα ισοπεδώνονται στην λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι πολιτικό το ζήτημα και καλούμε τους συναδέλφους να βάλουν πλάτη στο ξεκλήρισμα τους». Την πεποίθηση του ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι σε νομικό επίπεδο, προτείνοντας το δικό του plan b, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Πρέντζας. «Δεν πιστεύω ότι νομικά μπορούμε να εμποδίσουμε την επέκταση αλλά μπορούμε ως εναλλακτικό σχέδιο να περάσουμε την κουλτούρα στον κόσμο για ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Με τη βοήθεια του ΤΕΙ μπορούμε να κάνουμε μια καμπάνια και να ενημερωθεί και ο κόσμος και οι επιχειρηματίες για το ποιο θα είναι το όφελος τους αν στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα». Αυτό, που τελικά αποφασίστηκε είναι να ξεκινήσει σειρά επαφών με τον Δήμο, την Περιφέρεια και τη Βουλευτή και μαζί με όλους τους άλλους φορείς να ασκηθούν πιέσεις ενάντια στην επέκταση του Lidl. «Πρέπει να πιέσουμε όσο γίνεται πιο δυνατά και να πάμε από κοινού να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα, που λέγεται Lidl γιατί θα κλείσει και τους αρτοποιούς και τους εστιάτορες, τα πάντα” κατέληξε ο κ. Σπαθής.

Η απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και οι απευθείας αναθέσεις
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση αφορούσε τη συμμετοχή όλων των τοπικών επιχειρήσεων στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που έχει προγραμματιστεί στις 4 Φεβρουαρίου. Όλοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της συμμετοχής στην κινητοποίηση και ζητήθηκε και από τις καφετέριες να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τη 1 το μεσημέρι, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πορεία. «Είναι καλό για την εικόνα της Κεφαλονιάς γιατί θα περάσει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της συμπαράστασης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νιφοράτος, αν και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η απόφαση από όλους. Στο περιθώριο αυτών των δύο θεμάτων, ο κ. Νιφοράτος ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δήμου να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με τους επαγγελματίες του νησιού, θίγοντας το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων. «Εκφράζοντας την αγωνία των επαγγελματιών και βλέποντας ότι αυτή τη στιγμή η αγορά έχει στραγγίξει, θα ήθελα να συναντηθούμε και να σας καταθέσουμε μια πρόταση έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της συνεργασίας» μετέφερε προς τον κ. Τζωρτζάτο, ο οποίος του απάντησε: «Εμείς θέλουμε να υπάρχει ισονομία. Δεν έχουμε με κανέναν τίποτα. Θέλουμε μόνο καλής ποιότητας προϊόντα και καλές τιμές. Είμαι στη διάθεση σας και να γνωρίζετε ότι μέλημα μας είναι η ισονομία προς όλες τις κατευθύνσεις». Το λόγο ζήτησε ακόμα και ο Νίκος Ανουσάκης, σχολιάζοντας ότι «κατά καιρούς έχει παιχθεί ένα είδος προπαγάνδας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Το 80-90% των απευθείας αναθέσεων που γίνονται είναι σε Κεφαλλονίτες αλλά έχει μειωθεί αρκετά, πλέον, ο αριθμός των απευθείας αναθέσεων. Μπορούμε, φυσικά και περισσότερο».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top