ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
ΜΠ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, είναι μεγάλη μας χαρά που σας υποδεχόμαστε στην Ιερουσαλήμ. Είναι η πρώτη σας επίσκεψη και σίγουρα όχι η τελευταία.
Έχουμε ανάμεσα στις χώρες μας μία πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι χώρες με μεγάλες ρίζες, βαθιές ρίζες, που έχουν φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό στη Δύση και η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ. Και ως αρχαίοι λαοί δίνουμε τα φώτα και αγκαλιάζουμε το μέλλον.
Και οι δύο λαοί είμαστε δύο Δημοκρατίες στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας έναν κόσμο ευκαιρίας, έναν κόσμο τεχνολογικής ανάπτυξης, προόδου, την οποία θα αδράξουμε και με την οποία θα προχωρήσουμε με καλύτερο τρόπο προς το μέλλον.
Βεβαίως, οι προκλήσεις είναι πολλές μπροστά μας. Ιδίως έχουμε να κάνουμε με πάρα πολύ βίαιες φονταμενταλιστικές δυνάμεις, οι οποίες δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Αφρικής, της Ευρώπης.
Έχουμε κοινά συμφέροντα προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και ταυτόχρονα προσπαθώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους. Αυτό είναι μεγάλο εστιακό σημείο στο πλαίσιο των συζητήσεών μας. Οι συζητήσεις μας ήταν πολύ βαθιές και πολύ παραγωγικές, όπως άλλωστε ελπίζουμε να είναι η συνεργασία που θα έχουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην ενέργεια, στον πολιτισμό, στην ανταλλαγή των νεολαιών μας ανάμεσα στις δύο χώρες και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία.
Νιώθω προσωπική ευχαρίστηση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εδώ, διότι υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των Ισραηλινών τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, 50.000, οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν στους 350.000. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα και υπάρχει και μεγάλη σύμπνοια ανάμεσα στο πνεύμα των δύο πολιτισμών.
Μόλις τελειώσαμε μια συζήτηση. Από τη μια πλευρά ήταν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, από την άλλη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες παίρνουν εναλλάξ τον λόγο. Εδώ παίρνουμε όλοι μαζί τον λόγο. Και οι δύο πλευρές του τραπεζιού μιλούν μαζί. Γι’ αυτό και ομιλώ για σύμπνοια πνεύματος, για μία φυσική εγγύτητα πολιτισμών. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε και να αναπτύξετε την ελληνική οικονομία.
Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε πολύ δύσκολα βήματα μπροστά σας. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος, αλλά και εγώ προσωπικά, τα αναγνωρίζουμε όλα αυτά. Και θεωρώ και το λέω από εδώ ότι οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ μεγάλες και βλέπω ότι με συνέπεια μπορείτε ως χώρα να προχωράτε και πιστεύουμε ότι θα πετύχετε τους στόχους που θέλετε.
Θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει. Θεωρούμε ότι όλοι εμείς ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα να επενδύσουν στους τομείς που αναφέραμε. Θεωρούμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα είναι καλές και για την Ελλάδα, αλλά και για το Ισραήλ και διεθνώς.
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, άλλη μια φορά με τη φιλία μου, με την καλύτερή μου φιλία και σας προσφέρω την ευκαιρία να αυξήσουμε περισσότερο τη φιλία μας. Άλλωστε, έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, θα συνεχίσουν να έχουν τις φιλικές αυτές σχέσεις. Και θεωρώ ότι η πρακτική των επισκέψεων είναι πολύ καλή.
Αλέξη, ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό, κύριο Νετανιάχου, για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και τα καλά λόγια που είπε για την Ελλάδα και για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική τροχιά στρατηγικής συνεργασίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάντοτε τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να εστιάσουμε και να ενισχύσουμε, τόσο τη φιλία μεταξύ των λαών μας, όσο και τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Αλλά και να ανοίξουμε τη συζήτηση σε κρίσιμους τομείς όπως στην οικονομία, την ενέργεια, την έρευνα και την τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώσαμε ότι, εκτός από τον πολύ υψηλό αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, θα μπορούσαμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και της δυνατότητας να προχωρήσουμε με πιο συγκεκριμένα και στέρεα βήματα στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την ευκαιρία αξιοποίησης του μεγάλου – και υψηλής στάθμης – επιστημονικού προσωπικού των χωρών μας και ιδίως των νέων επιστημόνων.
Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να επικεντρώσουμε τις συνομιλίες μας στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορες μορφές ενέργειας, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στις υδάτινες τεχνολογίες, όπου η τεχνογνωσία του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα υψηλή, στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενίσχυση της συνεργασίας μας – όπως είπα πιο πριν – στον τουρισμό.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε, ήταν και οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουμε στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών σε όλους αυτούς τους τομείς, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σειρά των «G2G», των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας-Ισραήλ τον Γενάρη του 2016, πιθανά εδώ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και, την αμέσως επόμενη ημέρα, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πιθανότατα στην Κύπρο, μετά από συνεννόηση που θα έχουμε και με τον Κύπριο πρόεδρο, κύριο Αναστασιάδη, προκειμένου να δούμε επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εντοπίζοντας πεδία συνεργασίας και παρέμβασης, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά βήματα και να μην μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου.
Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την εντατικοποίηση των συνομιλιών της Βιέννης, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ.
Παράλληλα, είχαμε και την ευκαιρία να έχουμε μία εξαιρετικά ειλικρινή συζήτηση για το παλαιστινιακό πρόβλημα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό. Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου και θέλουμε να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο. Τονίσαμε, ως φίλος και εταίρος του Ισραήλ, πόσο μας προβληματίζει ιδιαίτερα το σημερινό αδιέξοδο και πόσο μας ανησυχεί βαθειά η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης.
Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, από τη μια, αλλά και στη βία κατά αμάχων, από την άλλη. Εκφράσαμε την πεποίθηση ότι μόνο μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο και την αλληλοκατανόηση μπορεί να λύνονται τα προβλήματα. Εμείς ως μια χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη χώρα προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό, θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο εποικοδομητικό, προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου σ’ αυτό το κρίσιμο πρόβλημα που για χρόνια μένει άλυτο.
Τέλος, θέλω να πω ότι για μένα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο, σε έναν τόπο όπου συναντιέται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών θρησκειών και εθνών. Σε έναν τόπο όπου πάντοτε ήταν ο τόπος συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα της Μέσης Ανατολής, αλλά και την ειρηνική συμβίωση των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Με αυτή τη έννοια θα ήθελα να ευχαριστήσω για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μας δίνεται να κουβεντιάσουμε, αλλά και να διαδραματίσουμε έναν θετικό ρόλο, επισημαίνοντας την ανάγκη, ιδίως στις μέρες μας, να πρυτανεύσει η λογική, ο διάλογος, η ειρήνη. Να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας, αντί του φόβου και της επιθετικότητας απέναντι στο διαφορετικό.