skip to Main Content
Kleista Ta Sxoleia S Alimoslive 0812 1 (1) (Copy)

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ, ΤΟ 5ο ΓΕΛ & ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ

kke

Με απόφαση του Δήμου τα σχολεία που στεγάζονται στο σχολικό κέντρο στο Μαντούκι έκλεισαν λόγω σεισμού!!! Μετά τον προχθεσινό σεισμό της Λευκάδας έπεσαν σοβάδες και εμφανίστηκαν ρωγμές σε κολώνες.
Επιβεβαιώνεται έτσι η έντονη ανησυχία ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το συγκεκριμένο κτήριο και η αμφιβολία για το αν είναι κατάλληλο για να στεγάζει σχολεία και δομές που φιλοξενούν συνολικά έως και 1300 μαθητές και καθηγητές. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν πρόκειται να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες ούτε καν αυτές για την ασφάλεια της ζωής των παιδιών μας. Μοναδικό κριτήριο του συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε είναι το κέρδος. Οι αντισεισμικοί έλεγχοι και η αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητα καθώς δεν επιφέρουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.
Εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις σε επίπεδό Δήμου και Περιφέρειας (παλιότερα Νομαρχίας) για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η επισκευή ή ενδεχομένως η μετεγκατάσταση των σχολείων στο Μαντούκι αφού οι φθορές και οι διαβρώσεις σε κολώνες και οπλισμό είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Μόλις πέρσι τον Ιούνη ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος δεσμεύτηκε για έλεγχο ενώ η ίδια απαίτηση υπήρξε και κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου στις 2 Νοέμβρη προς τον αντιδήμαρχο κ. Παντελιό. Η παντελής αδιαφορία και απραξία βαραίνει διαχρονικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και τις αρχές της τοπικής διοίκησης.
Αποτελεί πρόκληση η διεξαγωγή φιεστών για την προώθηση της Κέρκυρας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» την ίδια ώρα που σχολεία είναι ακατάλληλα και κλείνουν μετά από ένα μικρό κούνημα.
Στην Ελλάδα από τις 14.500 σχολικές μονάδες της χώρας, οι 8.320 χαρακτηρίζονται ως “γερασμένες”, ποσοστά 57,4%. Από τις υπόλοιπες 6.180, μόνο οι 3.050 έχουν χτιστεί με αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, ποσοστά δηλαδή 21%. Στην Ελλάδα γίνεται ένας μεγάλος σεισμός ανά 1,5 χρόνο.
Ένας στοιχειώδης αντισεισμικός έλεγχος που γινόταν, σταμάτησε το Μάρτη του 2010 λόγω περικοπών. Με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), αυτούς τους προσεισμικούς ελέγχους ανέλαβαν οι δήμοι (βλ. “Καλλικράτης”). Στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας (βλ. “Ξενοκράτης”), οι δήμοι είναι αυτοί που υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), εφόσον έχουν χρήματα. Επίσης, οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι πλέον αυτοί που υποχρεούνται να καθορίζουν κέντρα υποδοχής πληγέντων, να διενεργούν “ασκήσεις σεισμών” κλπ.
Οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως, αλλά ούτε και να αποφευχθούν. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η ανάλογη τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, υπάρχουν δηλαδή τα μέσα πλέον για να ελαχιστοποιηθεί ο σεισμικός κίνδυνος.
Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν με ταξικό προσανατολισμό σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο. Καλούμε τους μαθητές στο πλευρό των γονιών και των καθηγητών τους να οργανώσουν την πάλη τους σε αυτή την κατεύθυνση.
Απαιτούμε:
• Να γίνει άμεσα έλεγχος στο κτηριακό συγκρότημα των σχολείων στο Μαντούκι και ανάλογα με το πόρισμα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων να γίνουν γνωστά και να μην κρυφτούν σύμφωνα με τις συνηθισμένες πρακτικές.
• Να ξεκινήσουν ουσιαστικοί και ενδελεχείς έλεγχοι (κι όχι μόνο εποπτικοί) όλων των σχολικών μονάδων από τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ (ακόμη και των γυμναστηρίων και των πολιτιστικών κέντρων στα οποία τα παιδιά μας περνούν αρκετές ώρες εβδομαδιαία), δηλαδή έλεγχοι για τη στατική επάρκεια των κτιρίων, εάν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια, χώροι συγκέντρωσης, όχι πολυώροφα, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ, σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς του 2003 (Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας). Για όσα κτίρια δεν προκύπτει αντισεισμική επάρκεια να αντικατασταθούν με σύγχρονα αντισεισμικά κτίρια. Να συνταχθεί επικαιροποιημένο μητρώο ελέγχων.
• Ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων 100% δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς εμπλοκή των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και λογής επιχειρηματιών, καθώς ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός τους θα έχει σαν αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους κι όχι το κοινωνικό συμφέρον.
• Τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και ειδικότερα των μικρών μαθητών με Προγράμματα Αντισεισμικής Αγωγής, για γρήγορη εκκένωση και διαφυγή.
• Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, με διάθεση πόρων για την ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών μας αναγκών».
Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
19 Νοεμβρίου 2015

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top