skip to Main Content
Realnews Logo Final (Copy)

Κι όμως κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι… 15 εκατ. ευρώ ……. Ερώτηση Νικολόπουλου για τις αποκαλύψεις της Real News

…μετρητά βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο του κλεφτοπασόκ  

Κι όμως κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι... 15 εκατ. ευρώ μετρητά βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο του κλεφτοπασόκ!

Το γεγονός ότι τα στελέχη του κλεφτοΠασόκ κυκλοφορούν ακόμη ελεύθερα στην ελληνική κοινωνία είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο και πρόκληση για κάθε Έλληνα πολίτη. Τα απομεινάρια της πάλαι ποτέ κραταιάς παράταξης φιλοδοξούν ακόμη να διαδραματίσουν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά δεν έχουν ακόμη κλείσει τις υποθέσεις τους με την Δικαιοσύνη.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της “Real News” σύμφωνα με το οποίο: “η εισαγγελική έρευνα για τη «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να διογκώθηκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτας Φάκου, καταλήγει στην κλήση, ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, του επί σειρά ετών υπευθύνου οικονομικών του κινήματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις καταθέσεις των ελεγκτών που ερεύνησαν τα οικονομικό του κόμματος την περιόδο 2004-2012 προκειμένου να διαπιστώσουν πώς δημιουργήθηκε το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ, τα ερωτήματα που προκύπτουν εστιάζουν κυρίως σε δύο σημεία για τα οποία καλείται ο Σπυρόπουλος να δώσει διευκρινίσεις.

Το πρώτο είναι ότι κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος υπήρχαν 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά! Έτσι, ο Ρ. Σπυρόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί κρατείτο ένα τόσο μεγάλο ποσό στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος και δεν είχε κατατεθεί σε κάποια τράπεζα και το δεύτερο, γιατί για μεγάλο μέρος των δαπανών της επίμαχης περιόδου δεν υπάρχουν παραστατικά. Επίσης διερευνάται η τέλεση αξιόποινων πράξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τυχόν ζημία του κόμματος όπως απιστία και υπεξαίρεση και αναμένεται η κατάθεση του Σπυρόπουλου.”

Ερώτηση Νικολόπουλου για τις αποκαλύψεις της Real News

Ερώτηση Νικολόπουλου για τις αποκαλύψεις της Real News

Ερώτηση Νικολόπουλου για τις αποκαλύψεις της Real News

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Real News για τη “μαύρη τρύπα” στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ .

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ;

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που ανέθεσε ο Ε. Βενιζέλος να κάνουν έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες από τη στιγμή που παρέλαβε, είναι συντριπτικά.

Και δεν είναι μόνον η «τρύπα» των 116.000.000 ευρώ και πλέον, που άφησε όταν έφυγε από πρόεδρος ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ότι ενδέχεται να αποδειχθεί ότι στο πηγάδι αυτό δεν υπάρχει πάτος.

Την πραγματικότητα αποδίδει πολύ χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο του ο Νίκος Χατζηνικολάου στην REAL NEWS της Κυριακής 12-4-2013 ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει:

«Η «μαύρη τρύπα» των 135 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η κραυγαλέα αδιαφάνεια που τη… συνοδεύει δεν συνιστά απλώς και μόνον ένα εσωκομματικό ζήτημα, όπως ορισμένοι θέλουν να εμφανίζουν. Αντίθετα, μάλιστα, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας και εθνικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι κατά βάση κρατικοδίαιτα. Επισήμως επιχορηγούνται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και δευτερευόντως από συνδρομές και εισφορές μελών και φίλων. Και βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι πολύ συχνά και ιδίως σε περιόδους που οι κομματικοί σχηματισμοί ασκούν εξουσία, στα… ανεπίσημα ταμεία τους, στα λεγόμενα «μαύρα» ταμεία, καταλήγουν κονδύλια ύποπτης προέλευσης και ακόμη πιο ύποπτης «στόχευσης» και σκοπιμότητας. Βλέπετε, αυτά τα χρήματα στη συνέχεια οδηγούν συνήθως, αν όχι πάντοτε, σε πολιτικές αντιπαροχές, που κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και στους πολίτες της…»

«Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει στο συρτάρι της την περιβόητη λίστα Χριστοφοράκου. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι παρά την παραδοχή Τσουκάτου πως επί ημερών Σημίτη εισέρρευσαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατ. μάρκα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, δεν άνοιξε ρουθούνι… Ούτε δικαστικός έλεγχος έγινε ποτέ, ούτε καν κατάθεση ζητήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!»

Είναι η ώρα του εισαγγελέα!»

Είναι γεγονός ότι όλα τα βιβλία από το 2004 μέχρι το 2007 έχουν εξαφανισθεί! Αναζητήθηκαν σε κάθε μεριά που θα μπορούσαν να είναι, αλλά δεν βρέθηκε ούτε φύλλο!

Και αυτή η εξαφάνιση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι μάλλον.

Αντίθετα, έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα του ελέγχου που έκαναν οι έξι εταιρίες για την μαύρη τρύπα των 116.000.000 ευρώ.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» με απλά χαρτάκια, έδιναν εντολή στον ταμία να δώσει 1.000.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και ούτω καθεξής.

Χωρίς κανένα παραστατικό, υπογραφές και ό,τι απαιτούν οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης, που κάνει και η πιο μικρή επιχείρηση, αλλά και απαιτεί ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, όταν μάλιστα τα χρήματα προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.

Είναι τέτοια η κατάσταση, όπως γράφει η εφημερίδα, που μπορεί στα χαρτιά να εμφανίζεται ότι στο ταμείο υπάρχουν 15.000.000 ευρώ και, αν ανοίξεις το συρτάρι, να μη βρεις μέσα ούτε ένα ευρώ! Και συνεχίζει για έναν από τους στενούς συνεργάτες του Παπανδρέου, έχει γραφεί ότι έχει πάρει 800.000 ευρώ και μέχρι τώρα δεν έχει δώσει κανένα παραστατικό για το που πήγαν αυτά τα λεφτά.

Μετά την ανάληψη του κόμματος από τον Ε. Βενιζέλο, ο υπεύθυνος επί των οικονομικών του ζήτησε στοιχεία για 300.000 ευρώ που είχε πάρει, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση!

Επίσης, γράφει η Κάτια Μακρή στη «Real News» πως «παραστατικά σχεδόν ενάμισι χρόνου λείπουν από το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο της Ιπποκράτους. Τα αρχεία φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί για όλο το 2004 και για τους πρώτους μήνες του 2005».

Τα στοιχεία είναι άφαντα, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει έσοδα-εξοδα και σκοπούς δαπανών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε και πρωτοανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου τα προεδρικά ηνία.

Τα χαμένα παραστατικά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά εκτείνονται σε όλη την διάρκεια του ελέγχου που διενεργούν οι εταιρίες ορκωτών λογιστών από το 2004 έως το 2010.

Μέχρι στιγμής, τα ποσά που έχουν αναληφθεί «με μία πρόχειρη υπογραφή σε μία λευκή σελίδα», όπως περιγράφουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξ’ αυτών, παραστατικά για δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ ζητούνται από τον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος και νυν διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποδείξεις για έξοδα 300.000 ευρώ από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί με την υπογραφή της Κατερίνας Καλογεροπούλου, γραμματέως του πρώην προέδρου, που βρισκόταν στο πλευρό του από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το «ορφανό» ποσό μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκ. ευρώ, αν προστεθούν και 500.000 ευρώ που έχουν αναληφθεί με απ’ ευθείας εντολή και υπογραφή του ίδιου του Γ. Παπανδρέου!!!

Τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο κι ο Ν. Αθανασάκης, φανερά ενοχλημένοι με την τροπή που πήρε το θέμα των οικονομικών, αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις. Συνεργάτες του Ρ. Σπυρόπουλου, ωστόσο, αναφορικά με την συζήτηση και τις διαρροές περί «ορφανών» ποσών δηλώνουν πως «παραστατικά υπάρχουν για όλες τις δαπάνες».

Επιπροσθέτως, οι «μαύρες τρύπες» ενδέχεται να διογκωθούν καθώς ο έλεγχος δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ οι εταιρίες ανακαλύπτουν καθημερινά «γκρίζες ζώνες», κάποιες εκ των οποίων ψευτοκαλύπτονται από τα παραστατικά που βρίσκονται στο λογιστήριο της Ιπποκράτους και άλλες μένουν σε εκκρεμότητα. Απομένει να γίνει η τελική «σούμα» και το άθροισμα των εσόδων-εξόδων με βάση τα τιμολόγια που ζητούνται από κομματικά στελέχη, ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρίες παραγωγής εκδηλώσεων, διαφημιστικές αλλά και κάθε είδους προμηθευτές.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο (Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche, PWC Greece) εγκαταστάθηκαν για ένα δίμηνο εντός του κόμματος και από τον Δεκέμβριο και ύστερα, οπότε και ολοκλήρωσαν την πρώτη συλλογή στοιχείων παίρνοντας αντίγραφα από τους κομματικούς φωριαμούς, επέστρεψαν στα γραφεία τους για την επεξεργασία, ζητώντας διαρκώς συμπληρωματικά στοιχεία.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως οι πρώτες επιστολές στους στενούς συνεργάτες του Παπανδρέου που φέρονται να έχουν υπογράψει τις δαπάνες χωρίς παραστατικά εστάλησαν προ διμήνου, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, χωρίς στο ενδιάμεσο να υπάρξει η απάντηση τους και γι’ αυτό καθυστερεί η ολοκλήρωση του κοινού πορίσματος, το οποίο τώρα χρονολογείται για το τέλος Μαΐου.

Ο πρώην υπουργός, Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι πρέπει να τελειώσει πρώτα ο έλεγχος και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, το θέμα να πάει στον εισαγγελέα.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με χρεοκοπημένη επιχείρηση, που απλώς ακόμη δεν το έχει ανακοινώσει.

Επειδή τα περισσότερα κόμματα είναι κρατικά, εκτός από το ΚΚΕ, που λειτουργεί και με συνδρομές μελών.

Επειδή μπορεί και πρέπει να επισείσει και εισαγγελική παρέμβαση σε περίπτωση που τα ποσά δεν δικαιολογηθούν ή δεν τεκμηριωθούν επαρκώς από τις ελεγκτικές εταιρίες

Επειδή σε κανένα εγχώριο κόμμα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ταμείο που να λειτουργεί με βάση τα «διεθνή λογιστικά πρότυπα» αλλά, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες το ζήτημα, είναι διαφορετικό να υπάρχουν αποδείξεις που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας από το να μην υπάρχουν καθόλου.

Επειδή όπως γράφει η Κάτια Μακρή στη Real News στις 4-5-2013 «Η οργισμένη αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη και πολλών ακόμη βουλευτών –όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θάνος Μωραίτης- στην απόφαση Βενιζέλου να υπερψηφίσει την τροπολογία που απαλλάσσει από ευθύνες για τα κομματικά θαλασσοδάνεια τραπεζικά στελέχη.

«Θέλετε να στείλω τους πρώην προέδρους και γενικούς διευθυντές του ΠΑΣΟΚ  στη φυλακή; Αν θέλετε, το κάνω», είπε. Όπως επίσης ότι οι συνεργάτες του με τους οποίους το συζήτησε –του είπαν πως αν δεν το κάνει τώρα, θα αρχίσει πια να είναι συμμέτοχος- «συνένοχος».

Επειδή πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θέλει ο Ε. Βενιζέλος ήθελε να φτάσει την υπόθεση μέχρι τους εισαγγελείς αλλά να το κλείσει μ’ έναν πολιτικό συμβιβασμό και να το «κουκουλώσει» μετά.

Επειδή όταν πλησίαζε η ώρα της άσκησης διώξεων στα κομματικά στελέχη στο πλαίσιο έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, φρόντισαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, να διασφαλίσουν με τροπολογία στη Βουλή ότι οι διοικήσεις εκείνων των τραπεζικών ιδρυμάτων, που χορήγησαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα, χωρίς ικανές εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές και οικονομικές συνέπειες. Όλα θα θεωρηθούν κανονικά και με το νόμο… και «τα σκυλιά δεμένα»…

Επειδή τα ποσοστά του καταρρέουν, η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη, τα δάνεια τρέχουν και η «τρύπα» στα οικονομικά μοιάζει απίθανο να καλυφθεί.

Επειδή χρωστάει σε τράπεζες πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Επειδή οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε πως πρέπει να επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων και από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ κατά δήλωση του Θ. Τσουκάτου μάζευε και μαύρο πολιτικό χρήμα και όμως καμία δίωξη ακόμα δεν έχει ασκηθεί.

Ερωτώνται, ο Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Υπουργοί:

 • Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον Ε. Βενιζέλο να στείλει απ’ ευθείας στον εισαγγελέα το πόρισμα των έξι διεθνών οίκων, που διενεργούν εδώ και ένα χρόνο τον έλεγχο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ;
 • Η κυβέρνηση με δεδομένο ότι με χρήματα του ελληνικού λαού έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι στα Δ.Σ. αυτών συμμετέχουν ως εκπρόσωποι του κράτους κυβερνητικοί εκπρόσωποι –ως μέλη- πως θα προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον, από την απάτη που επιχειρείται εις βάρος του κρατικού κορβανά με τα ανεγγύητα δάνεια των κομμάτων;
 • Συγκεκριμένα πως θα προφυλάξει τα χρήματα του ελληνικού λαού από την δημοσιευθείσα πονηρή και αξιόποινη μεθόδευση του Ε. Βενιζέλου («Ελευθεροτυπία» 5-5-2013) που αποβλέπει στην απαλλαγή του κόμματος από χρέη που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που σκέπτεται την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αν όμως προηγουμένως διασφαλιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα χρέη του κόμματος θα διαγραφούν. Οι κινήσεις αυτές όπως ξεδιάντροπα δηλώνουν και χωρίς κανένα φόβο για ποινικό κολάσιμα, τα έχουν συζητήσει και τα έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό στο επιτελείο του Βενιζέλου;

Αυτό δεν θεωρείται προμελετημένο έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και των κρατικών τραπεζών;

 • Πως απαντάτε στους Έλληνες που με θυμό και οργή θέτουν το ερώτημα πως γίνεται την ώρα που το κράτος «κυνηγά» και απειλεί με κατασχέσεις τον κάθε ταλαίπωρο μικροοφειλέτη, την ίδια στιγμή να κάνει τα «στραβά μάτια» στα κόμματα, που σε συνεργασία με τους τραπεζίτες συνεχίζουν να παίρνουν και άλλα δάνεια, στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξακολουθούν να χρωστούν;
 • Επίσης οι Έλληνες φορολογούμενοι ερωτούν πως γίνεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας –ως κύριος εκφραστής της ακολουθούμενης σκληρής πολιτικής – να παραμένει σε ρόλο απλού θεατή, όταν  το… πάρτι συνεχίζεται σαν να μη τρέχει τίποτα, την ώρα που το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα κυρίως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δανειστών, ουσιαστικά όμως με τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων;
 • Πως γίνεται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να μην εμφανίζονται να καταβάλλουν τις απαιτούμενες δόσεις, αλλά να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2012;
 • Συμφωνούν και δίνουν θετική ψήφο οι παράγοντες των ελεγκτικών οίκων, που έχουν διοριστεί επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων από τα κόμματα να περνά είτε σε λογαριασμούς προβλέψεων είτε να καλύπτεται μέσω διαδοχικών ρυθμίσεων;
 • Συμφωνούν που με διάφορους τρόπους, τα δάνεια χαρακτηρίζονται ενήμερα, με την ευθύνη της ακρίβειας (των στοιχείων) να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις διοικήσεις των τραπεζών, που συντάσσουν τους ισολογισμούς και τους ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές που τους υπογράφουν;
 • Τόσο η KPMG, που έχει διοριστεί επίτροπος στο σχήμα της Πειραιώς (ο όμιλος περιλαμβάνει πλέον έξι τράπεζες και δίκτυα), όσο και η Grand Thornton, που έχει αναλάβει την Εθνική και την Eurobank, αλλά και η Mazars, που είναι επίτροπος στην Alpha Bank, δεν έχουν ευθύνη για τα στοιχεία ισολογισμού;
 • Επί της ουσίας, οι τρεις επίτροποι δεν μπορούν να βεβαιώσουν εάν όντως ένα κομματικό δάνειο είναι ενήμερο ή όχι, εάν καταβάλλονται τόκοι ή όχι, εάν πληρούνται οι όροι αναχρηματοδότησης ενός κόμματος, που δεν παύει να είναι ένας οφειλέτης όπως χιλιάδες άλλοι;
 • Οι σχέσεις των κομμάτων με τις τράπεζες διέπονται από διασταλτική ερμηνεία της έννοιας του «ενήμερου»;
 • Παρέχεται η ευχέρεια στη διοίκηση μιας τράπεζας να περάσει σε ειδικό λογαριασμό ακόμη και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή να το εγγράψει στο λογαριασμό προβλέψεων;
 • Μετά την έγγραφη απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη Βουλή που αναφερόταν πως η διαβίβαση των στοιχείων για το δανεισμό των κομμάτων –δάνεια, οφειλές κτλ- επιτρέπεται μόνο προς τις εξεταστικές επιτροπές, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Οικονομικοί Επιθεωρητές, ο Γεν. Γραμματέας του ΣΔΟΕ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.α. ανεξάρτητες ή ελέγχουσες αρχές εζήτησαν τα στοιχεία; Εάν όχι γιατί, δεν γίνονται επίορκοι;
 • Πως γίνεται ενώ ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε το «μαύρο χρήμα» (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Παπανδρέου), σε σύγκριση με το παρελθόν να μην έχουν ακόμα κινηθεί οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οι ανεξάρτητες Αρχές ή οι Εισαγγελείς διαφθοράς;
 • Δεν είναι αξιόποινη πράξη και πράγματι πληγή το μαύρο, πολιτικό χρήμα, η αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τους πόρους των κομμάτων και των πολιτικών, πληγή με πολλαπλές συνέπειες; Εάν ναι τότε γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα διώξεις κατά παντός υπευθύνου, μετά την συγκλονιστική δημόσια ομολογία του Θ. Τσουκάτου;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top