skip to Main Content
Skorpios1 620×330 (1)

Κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα η τεράστια επένδυση στο Σκορπιό

Οι καλλιέργειες των αμπελιών

εξ αιτίας της κωλυσιεργείας της Περιφέρειας Ιονίων

Νήσων – Δήλωση στο lefkadapress του Sergey

Chernitsyn

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή κινδυνεύει να τιναχτεί στο αέρα εξ αιτίας της κωλυσιεργείας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ακόμη μία επένδυση δηλαδή κινδυνεύει.  Πρόκειται για την επένδυση που ετοιμάζεται στο Σκορπιό και η οποία, αν γίνει  τελικά, πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ,  να τριπλασιάσει σχεδόν τις θέσεις εργασίας στο νησί αλλά και να ανοίξει την αγορά όλης της περιοχής. Είναι καιρός τώρα, πάνω από τρεις μήνες, που έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος της επένδυσης και αναμένονται οι υπογραφές από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ότι έχει ζητηθεί, ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης , έχει κατατεθεί από την πλευρά  των συνεργατών του Δ.  Ριμπολόβλεφ. Κάθε φορά όμως και κάτι καινούριο   ζητά η Περιφέρεια με αποτέλεσμα να περνάει ο καιρός και η επένδυση να κινδυνεύει λόγω της …απογοήτευσης των επενδυτών την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για ενθάρρυνση των επενδύσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ρώσου ιδιοκτήτη του Σκορπιού,  Sergey Chernitsyn, δήλωσε  σήμερα στο lefkadapress:

Το γραφείο της  Περιφέρειας στην  Κέρκυρα μας απέστειλε  επιστολή  με ερωτήσεις προς διευκρίνιση… Αυτό έγινε μετά από τρεις μήνες συζητήσεων και των ερωτήσεων μας για το εάν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ή διευκρινίσεις. Διατηρούμε πλέον σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πιθανή αναβολή του έργου  στον Σκορπιό, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με μεγάλη χρηματική επένδυση και τη δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά για την προετοιμασία του φακέλου του έργου από τους μηχανικούς μας με μεγάλη υποστήριξη από τις τοπικές αρχές. Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι είχαμε ιδιαίτερα σημαντική και επαγγελματική υποστήριξη από τον Δήμαρχο Λευκάδας, τον αντιπεριφερειάρχη και τις τοπικές αρχές οι οποίοι επιδεικνύουν επαγγελματισμό πολύ υψηλού επιπέδου.  Λόγω της καθυστέρησης από το γραφείο της Κέρκυρας, δεν είμαστε πια βέβαιοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να ενθαρρύνει την επενδυτική πρωτοβουλία και αυτό πραγματικά το εκτιμούμε. Αναμένουμε όμως τη Δευτέρα να δούμε εάν η θέση του γραφείου της Κερκύρας είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας ή όχι. Θα σας ενημερώσω σε μερικές ημέρες εφόσον έχω νέα για την τύχη του έργου

Η επένδυση (από άρθρο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα)

Το σχέδιο του Ρώσου κροίσου, το οποίο με σεβασμό στο περιβάλλον και φροντίδα επεξεργάστηκαν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, περιλαμβάνει 20 έως 22 βίλες εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ. Μαζί με άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως σπα, προπονητικό κέντρο και εστιατόρια, υπολογίζεται να φτάσει σε προϋπολογισμό τα 100 εκατ. ευρώ. Εάν κανείς υπολογίσει και το τίμημα που κατέβαλε στην εγγονή του Ωνάση το 2012, το οποίο φημολογείται ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Ριμπολόφλεβ φείδεται χρημάτων. Τα επιτελείο των συνεργατών του νέου αφεντικού του Σκορπιού θέλει να δημιουργήσει ένα μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα αποτελέσει το πρώτο οργανωμένο ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο.Το αξιομνημόνευτο είναι ότι για την επένδυση είναι πλήρως ενημερωμένη η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όχι απλώς στηρίζουν την αναγέννηση του Σκορπιού, αλλά σκοπεύουν πολύ σύντομα να βάλουν και τις υπογραφές τους για να ξεκινήσει. Η σχεδιαζόμενη επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα έχει κινητοποιήσει από καιρό τον κρατικό μηχανισμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος, καθώς το σχέδιο του επιχειρηματία έχει υποβληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί με τις αδειοδοτικές διαδικασίες του fast track. Η πολύμηνη προετοιμασία έχει ωριμάσει το μεγάλο πρότζεκτ, και αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της Μυκήναι Α.Ε. (η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Σκορπιού που είχε ιδρύσει ο Ωνάσης), πιθανολογείται ότι θα είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια που θα κληθεί να εγκρίνει η Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων σε μια επόμενη συνεδρίασή της.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top