skip to Main Content
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΜΠΙΤΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΚΙ Copy 1

Κεφαλονιά: Σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι εργάτη σε οικοδομή

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: Λ. ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 119, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 28100
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26710 22262 ΚΑΙ 6970231864
e-mail: ergatikokentroki@gmail.com και grammateiaekki@gmail.com

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο συνάδελφος οικοδόμος από το Ληξούρι, που την περασμένη Πέμπτη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος, όταν κατά τη διάρκεια ρίψης τσιμέντου με πρέσα σε οικοδομή στα Λουρδάτα, η “μπούμα” της πρέσας έσπασε και θραύσματα ελαστικού και τσιμέντο εκτοξεύτηκαν επάνω του με τρομερή πίεση.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Κ.-Ι εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο και την οικογένειά του. Απαιτεί άμεσα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.

Από τις αρχές του χρόνου σχεδόν 20 εργαζόμενοι στις κατασκευές πανελλαδικά έχουν χάσει τη ζωή τους στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ελαφρύτερα ή σοβαρότερα. Χωρίς να προσμετράμε τα δεκάδες “ατυχήματα” που έχουν συγκαλυφθεί και κανείς ποτέ δεν έμαθε γι’ αυτά.

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, αφού πρώτα και κύρια διέλυσαν όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΚΕΠΕΚ. Κανένας πλέον δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν χιλιάδες οικοδόμοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφάλειας, ποια η καταλληλότητα των μηχανημάτων της εργασίας τους.
Τα πρωτόκολλα ασφάλειας αποτελούν «κόστος» και χάσιμο χρόνου και απλά υπάρχουν για να γίνονται τελικά κουρελόχαρτο μπροστά στην “ανάγκη για να βγει γρήγορα και φθηνά η δουλειά”, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν ακριβά το «μάρμαρο» με την υγεία τους, την ασφάλεια και πολλές φορές με την ίδια τους την ζωή .

Γιατί η εντατικοποίηση και η έκπτωση στους όρους ασφάλειας για τη μεγαλοεργοδοσία σημαίνει κέρδη, ενώ για τους εργάτες και τους μικροεργολάβους, σημαίνει νεκρούς, σακατεμένους, κακοπληρωμένους, με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.-Ι καλεί όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πρωτοστατήσουν για να προστατεύσουν τη ζωή τους, επιβάλλοντας με τον αγώνα τους να παίρνονται τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Να ενισχύσουν αποφασιστικά την προσπάθεια για επανασύσταση και λειτουργία του Σωματείου Οικοδόμων, στο πλευρό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Απαιτούμε, Για να μην υπάρξει ξανά συνάδελφος που θα πηγαίνει το χάραμα για δουλειά και δεν θα ξέρει αν θα ξαναγυρίσει σπίτι του το μεσημέρι:

• Να γίνουν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αποδοθούν στο σύνολό τους τυχόν ευθύνες
• Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές
• Να προσληφθούν επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
20.11.2023

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top