skip to Main Content
ΛΙΝΤ (Copy)

Κεφαλονιά: Απόφαση – «βόμβα» για τα Lidl παρακάμπτει το Δημοτικό Συμβούλιο

Απόφαση – «βόμβα» ανατρέπει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κεφαλονιάς και δίνει το πράσινο φως σε  φαραωνικού τύπου επέκταση του Lidl στην Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα, ύστερα από προσφυγή που έκαναν τα Lidl, η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παράνομα απέρριψε αίτηση της εταιρείας για την έκδοση άδειας προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες μεγάλης επέκτασης του καταστήματος στα Κοκκύλια Αργοστολίου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με την Αποκεντρωμένη, παραβιάζει της διατάξεις του άρθρου 3 της αριθμ. Κ1-164/11 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης- Οικονομικών-Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας ( ΦΕΚ 275/Β/22-02-2011).Το Lidl, φαίνεται πως είναι έτοιμο να προχωρήσει σε επένδυση-γίγας, αυξάνοντας την έκταση του καταστήματος περίπου κατά 5 φορές, όπως τουλάχιστον ειπώθηκε στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ενώ το σημερινό κατάστημα καταλαμβάνει 500 περίπου τετραγωνικά, το νέο κατάστημα μετά την επέκταση θα ανέβει στα 2.500τ.μ. περίπου.
Σε μία από τις λίγες φορές που οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων είχαν συμφωνήσει, το συμβούλιο έκρινε ότι μια τέτοια επένδυση θα επηρέαζε την οικονομική ζωή του νησιού και είχαν εκφραστεί φόβοι ότι θα κλείσουν πολλά καταστήματα λιανικής αλλά και σούπερ μάρκετ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί στην ιδιοκτησία ανταγωνιστικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος) εμπλέκεται και η οικογένεια του Θεόφιλου Μιχαλάτου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος όμως δεν συμμετείχε, ούτε στην συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία, λόγω ακριβώς αυτής της εμπλοκής του.

Η Αποκεντρωμένη σημειώνει ότι για την έκδοση της άδειας δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη «οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία της περιοχής , στην απασχόληση και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων κ.λ.π.». Με ειδική ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, όλα αυτά πλέον δεν αποτελούν λόγο απόρριψης της άδειας. Και προσθέτει: « οι λόγοι απόρριψης της αίτησης της προσφεύγουσας που αναφέρονται
στις παρ. 5, 6 & 7 του διατακτικού μέρους της προσβαλλόμενης απόφασης και συγκεκριμένα « 5.θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των οχημάτων προς και από το κατάστημα – 6.θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της συγκέντρωσης και αύξησης της κυκλοφορίας – 7.θα επιβαρυνθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και οι πιθανότητες ατυχημάτων στον οδικό άξονα, ο
οποίος από μόνος του παρουσιάζει αύξηση της κυκλοφορίας» δεν είναι ειδικά αιτιολογημένοι δοθέντος ότι δεν στηρίζονται ούτε σε ειδική μελέτη με θέμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς και της κυκλοφορίας επί της επαρχιακής οδού Αργοστολίου – Πόρου στην οποία υφίσταται και ήδη λειτουργεί το κατάστημα της προσφεύγουσας. Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αναιτιολόγητη παραβιάζοντας την αρχή της νομιμότητας, και ως εκ τούτου άκυρη. »

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Κεφαλονιάς είχε εξετάσει τον φάκελο της αίτησης της εταιρείας και δεν είχε εντοπίσει κάποιο κόλλημα. Παρ’ όλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο την απέρριψε αν και από τότε είχαν ακουστεί φωνές ότι μια τέτοια απόφαση δύσκολα θα περνούσε από την Αποκεντρωμένη.

Μένει να δούμε τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση, τόσο από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και από τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο του νησιού.

Δείτε το ρεπορτάζ από την απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top