skip to Main Content
Dsc 0012 001

Κα Βουλευτής του νησιού μας, Κα Θεοπεφτάτου,

dsc_0012-001 bbk3lckn8

Ως εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Αργοστολίου, εκφράζοντας όμως πιστεύουμε τα θέλω και την αγωνία όλων των επιχειρηματιών της Κεφαλλονιάς, θέλουμε να σας καταθέσουμε και επισήμως θέσεις και αιτήματά μας που αφορούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησής σας.
Γνωρίζουμε όλοι τη δεινή οικονομική θέση στην οποία ευρίσκεται η Ελλάδα την τελευταία τουλάχιστον επταετία, και αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο να μας βγάλει από την οικονομική κρίση, για την οποία ευθύνη ουδεμία έχει!
Απαιτούμενο σε ώρες Εθνικής κρίσης είναι η συναίνεση, όχι μόνο των πολιτικών φορέων, αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν την κοινωνία καθώς και τις διαφορετικές ομάδες πολιτών. Η συναίνεση αυτή όμως, προαπαιτεί εφαρμογή μέτρων που δεν πλήττουν καίρια και ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές ομάδες.
Ο επιχειρηματικός κόσμος σε μία χώρα, είναι αυτός που συνδράμει τα μέγιστα στην οικονομική της ανάπτυξη από τη στιγμή που δεν υπάρχουν (όπως στην Ελλάδα) μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές . Ως εκ τούτου, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι υπηρεσίες, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, η βιομηχανία και η βιοτεχνία, αποτελούν για την Ελληνική οικονομία τους πυλώνες που θα βασιστεί για την ανάπτυξή της.
Οι προτάσεις μας προς εσάς και την κυβέρνησή σας, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στόχο έχουν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων και στη διεκδίκηση πολιτικής στήριξης από την Ευρώπη, ώστε να εφαρμοστούν οι πολιτικές που θα αποδώσουν τα μέγιστα στην οικονομία και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης σε όλους μας. Άλλωστε χωρίς αύξηση των εσόδων του Κράτους, τη δραστική μείωση της ανεργίας, την εισροή κεφαλαίων του εξωτερικού και την ανάταση της εσωτερικής επιχειρηματικότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική άνθηση.
Όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως θα έρθουν κυρίως, με τη μαγική λέξη « επενδύσεις», είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, μιας και, από τα υποτιθέμενα πετρέλαια και αέριο στο Ιόνιο και στην Κρήτη, εκτός του ότι θα αργήσει πολύ η εξόρυξή τους, ξέρουμε όλοι ότι το δικό μας ποσοστό θα είναι πολύ-πολύ μικρό.
Αν μάλιστα στην όλη οικονομική κρίση συνυπολογίσουμε τους ανέργους, τους συνταξιούχους που συνεχώς αυξάνονται, τα παιδιά και τους δημοσίους υπαλλήλους, καταλαβαίνουμε πόσοι λίγοι μένουν για να σηκώσουν το φορτίο που λέγεται χρέος και ταυτόχρονα ανάπτυξη.

Εν κατακλείδι και συνοπτικά οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Νησιωτικό ΦΠΑ ενιαίο στην Ευρώπη στο 7% (όπως στα Ισπανικά Κανάρια νησιά). Πώς να υπάρξει εντός της Ευρώπης υγιής ανταγωνισμός, όταν στα νησιά μας το ΦΠΑ είναι 13% & 24% και στα νησιά της Ισπανίας 7%; Η Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά, οφείλει να διεκδικήσει από την Ευρώπη ειδική φορολογική αντιμετώπιση για τα Ευρωπαϊκά νησιά.

Αφορολόγητο 12.000 + 1.500€ για κάθε παιδί στους ελεύθερους επαγγελματίες. Διότι και ο ελεύθερος επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να επιβιώσει!

Κίνητρα για ένταξη νέων στην παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και φοροαπαλλαγές – ενίσχυση των προϊόντων που εξάγονται (π.χ. επιδότηση κτήσης ISO, επιχορήγηση από τις περιφέρειες της συμμετοχής σε εκθέσεις του εξωτερικού, κ.α.).

Πιλοτική εφαρμογή στα Ιόνια νησιά (ή εναλλακτικά μόνο στην Κεφαλονιά) προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων εξωτερικού με : i) Φόρος επιχείρησης 15% σταθερός για 10 έτη , ii) ΦΠΑ νησιωτικό 7 %, iii) Εφαρμογή fast track στις αδειοδοτήσεις, iv) minimum κόστος επένδυσης 3.000.000 + ΦΠΑ και το ελάχιστο 10 θέσεις εργασίας. Εάν σήμερα στην Κεφαλονιά ξεκινούσε η κατασκευή 10 ξενοδοχειακών συγκροτημάτων συνολικού κόστους 100.000.000, πόσα λεφτά θα κέρδιζε άμεσα το Ελληνικό κράτος, πόσα οι τοπικές επιχειρήσεις, πόσοι άνεργοι θα έβρισκαν άμεσα δουλειά, πόσα λεφτά θα έπαιρναν τα ασφαλιστικά ταμεία, πόσοι θα απασχολούνταν στα συγκροτήματα αυτά, έστω σε εξάμηνη βάση,, πόσο κόσμο επιπλέον θα είχε το νησί μας κάθε χρόνο και επομένως πόσο θα αυξάνονταν ο ετήσιος τζίρος;

Σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και όχι υπερφορολόγηση που οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων!

Ενίσχυση των επιχειρήσεων για πρόσληψη προσωπικού ή διατήρηση του υφιστάμενου.

Κίνητρα (διαφορετική φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση, νησιωτικό ΦΠΑ) για εγκατάσταση βιοτεχνιών στα νησιά μας.

Λύση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα του Μουσείου Αργοστολίου.

Στελέχωση του νοσοκομείου Κεφαλληνίας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με το οργανόγραμμά του.

Εκ της ΚΡΑΝΗΣ

Ο Πρόεδρος Σταύρος Σπαθής

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top