skip to Main Content
20130805 140034 (Copy)

Καμπανός: Φέτος απορροφήσαμε τον ΦΠΑ, του χρόνου δεν το βλέπω…

Μπαίνουν σιγά σιγά τα τοπικά προϊόντα στα εστιατόρια


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά αυτοί των επισιτιστικών επιχειρήσεων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρκείσιος, Χρήστος Καμπανός. Ο . Καμπανός αναφέρθηκε στη σεζόν που κάθε χρόνο είναι και μικρότερη, στα τοπικά προϊόντα που πολλοί επαγγελματίες έχουν ήδη αρχίσει να τα βάζουν στα μενού τους ή στα πρωινά τους, στον ΦΠΑ που μπορεί να απορρόφησαν φέτος οι επιχειρήσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι θα κάνουν το ίδιο και του χρόνου, για τις κινήσεις που γίνονται τώρα τα Χριστούγεννα ώστε να ανέβει η ψυχολογία των αγοραστών και να κινηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις κ.α.

Τα τοπικά προϊόντα και η ποιότητα


Συνέντευξη:
Σάκης Βούτος

Πολλά μαγαζιά πλέον προσπαθούν να βάλουν τοπικά προϊόντα. «Αυτά που σέβονται τον εαυτό τους», συνεχίζει «και σέβονται και τον πελάτη τους», προσπαθούν να βάλουν τα βασικά προϊόντα που έχει η Κεφαλονιά: το λάδι, τη φέτα, το κρασί, το μέλι. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και πρέπει να τα αναδείξουμε. Γίνονται βήματα, βλέπω μαγαζιά που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό. Μπορεί οι εποχή να είναι δύσκολη και να είναι πιο φθηνά τα άλλα προϊόντα, όμως εκεί είναι το θέμα. Αν θέλεις να κρατήσεις τη δουλειά σου, πρέπει να κρατήσεις και την ποιότητά σου».

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε για τον συνεταιρισμό της Ρομπόλας από τον οποίο είχαν ζητήσει μία προσφορά για τα μέλη του σωματείου πριν από ενάμιση χρόνο, όμως απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπαζίγος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξη ότι ήδη έχουν κάνει προσφορά για τα μαγαζιά της Κεφαλονιάς σε τιμή πιο χαμηλή από αυτή που πολλές φορές αγοράζουν κρασί εκτός Κεφαλονιάς.

Ήταν το πιο παράξενο καλοκαίρι που έχω ζήσει εδώ και 25 χρόνια

Στη φετινή σεζόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος του Αρκείσιου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι το πιο παράξενο καλοκαίρι που έχει ζήσει στα 25 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά. «Αν μας λέγτε στην αρχή της σεζόν ότι θα κλείσουν τράπεζες, θα γίνουν εκλογές κ.λπ. θα λέγαμε, ‘εντάξει, ας τα κλείσουμε τα μαγαζιά μας από τώρα γιατί δεν θά ‘χει δουλειά’. Παρ’ όλα αυτά πήγε πολύ καλά το καλοκαίρι…» θα πει ο κ. Καμπανός. «Είχαν δουλειά κυρίως όσοι δούλεψαν με ξένους, αυτοί ίσως να πήγαν καλύτερα και από πέρσι. Όσοι είχαν πελατολόγιο με Έλληνες… ήταν λίγο πιο κάτω τα πράγματα … Φέτος το καλοκαίρι ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι, μακάρι να μην συμβεί κάτι, πέρσι είχαμε τους σεισμούς, φέτος τα capital controls…»

 

Το 23% απορροφήθηκε αλλά του χρόνου θ’ ανέβουν οι τιμές

Για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι η αύξηση αυτή απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις και ήταν λίγα τα μαγαζιά που αύξησαν τις τιμές τους. Όπως παράλληλα τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να κρατηθεί πολύ ακόμα, γιατί αυτές οι 10 μονάδες αύξηση είναι άλλο ένα ποσοστό που φεύγει από το κέρδος και πάει σε φόρους, και πλέον το κέρδος έχει συρρικνωθεί πολύ…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για του χρόνου έκανε την πρόβλεψε ότι θ’ ανέβουν οι τιμές αφού οι επαγγελματίες πιστεύει ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να απορροφούν όλες αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Έτοιμο το ερωτηματολόγιο για τη μεγέθυνση της σεζόν, αλλά…

Για το ερωτηματολόγιο που δημιούργησε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και είχε ως στόχο να βρεθούν οι λόγοι που συρρικνώνεται η σεζόν αλλά και τρόποι ώστε αυτό να αλλάξει μίλησε επίσης ο κ. Καμπανός. Ανέφερε ότι, πράγματι, υπάρχει ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο αλλά ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί λόγω των έκτακτων γεγονότων . Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συμπληρωθεί από όλους τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στην παραγωγή του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς (ξενοδόχοι, εστιάτορες, πράκτορες, οδηγοί ταξί κ.λπ.), στο άμεσο μέλλον. 

Το Πάσχα θα είμαστε ανοικτοί

Είπε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια από το σωματείο ώστε τα καταστήματα του επισιτισμού να είναι ανοικτά την περίοδο του Πάσχα, που φέτος συμπίπτει με την Πρωτομαγιά.
        Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top