skip to Main Content
600 400

Ιταλία – Κοροναϊός: Κλειστά σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα λόγω νέων κρουσμάτων

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ιταλία που έχουν μολυνθεί από το νέο κοροναϊό τετραπλασιάστηκε την Παρασκευή, λόγω των νέων κρουσμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τις αρχές να αποφασίζουν το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων και επιχειρήσεων.

Τα νέα κρούσματα του Covid-19 στην Ιταλία, είναι συνολικά 16.

Ειδικότερα, 14 ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, και δύο στην περιφέρεια Βένετο, στην πόλη της Πάδοβας. Πέντε είναι γιατροί και νοσοκόμοι, ενώ, όπως ανακοινώθηκε νοσεί και μια γυναίκα που κυοφορεί.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα σε νοσοκομεία της Ιταλίας, υπό το φόβο της εξάπλωσης του ιογενούς παράγοντα Covid-19.

«Η κυβέρνησή μας έχει λάβει από την αρχή όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με συνεχή κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και όλων των αρμόδιων αρχών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο ΡομπέρτοΣπεράντσα δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία βλέπει τώρα το ίδιο είδος «διασποράς» που έχουν δει η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ τα μέτρα των ιταλικών αρχών αφορούν συνολικά 10 πόλεις, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το Μιλάνο. Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα στη Λομβαρδία αναστέλλονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι εμπορικές, επιχειρηματικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των μέτρων, σημειώνοντας ότι η Ιταλία παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς και από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν.

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP1 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP2 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP3 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP4 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP5 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP6 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP7 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP8 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP9 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP10 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP11 of 12

12 Photos: Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19.000.000 άνθρωποι στην Κίνα- Πηγή: Thepaper via AP12 of 12

Στις δυο κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού, το Καστιλιόνε Ντ΄ ‘Αντα και το Κοντόνιο και σε άλλους οκτώ δήμους της περιοχής, τις επόμενες ημέρες θα μείνουν ανοικτά μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, στα οποία θα μπορούν να εισέρχονται, κάθε φορά, μόνον λίγοι πελάτες.

Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν τους εορτασμούς για το καρναβάλι στην Καστιλιόνε Ντ΄’Αντα όπου ζούσαν τρεις από τους έξι Ιταλούς που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ενώ τα σχολεία και τα καφέ μπαρ θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Καστιλιόνε Ντ΄’Αντα και του διπλανού χωριού Κοντόνιο, στη Λομβαρδία, ζήτησαν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αυστηρά και μόνο στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους, σε περίπτωση που παρουσιάσουν δύσπνοια ή πυρετό να μην μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αλλά να καλέσουν την δωρεάν ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να εντοπίσει ένα κατάλληλο κτήριο για να μπορέσουν να τεθούν σε προσωρινή απομόνωση περίπου διακόσιοι πενήντα άνθρωποι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έξι ασθενείς.

Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, από την στιγμή που και οι έξι νέοι ασθενείς δεν είχαν επισκεφθεί την Κίνα αλλά όπως όλα δείχνουν μολύνθηκαν από τον ιό στην Ιταλία».

ΠΟΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα, αλλά να μην εφησυχάζουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτήρισε ενθαρρυντική η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα. 

«Μας ενθαρρύνει αυτή η τάση, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  πως επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα του Covid-19 στο Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο ασθενείς υπέκυψαν από τον κινεζικό ιό.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top