skip to Main Content
ιακωβάτειος (Copy)

Ιακωβάτειος: Η απίστευτη (και κωμικοτραγική) ιστορία

Θα μπορούσε να είναι ένα κακόγουστο ανέκδοτο, αν δεν αφορούσε σε έναν από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Κεφαλονιάς, την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι. Η ιστορία της επισκευής της Βιβλιοθήκης από τους σεισμούς αποτελεί άλλη μία απίθανη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, αλλά και εξωφρενικής ανικανότητας των κρατικών μηχανισμών

Την ιστορία αυτή περιγράφουν με λεπτομέρειες τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου.

Α΄.  Υποστύλωση του κτηρίου της Iακωβατείου Βιβλιοθήκης

Ι. Με παλαιότερα Δελτία Τύπου έχουμε ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την πορεία επισκευής του κτηρίου της Βιβλιοθήκης: το Υπουργείο Παιδείας τρία περίπου χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 τελείωσε την εκπόνηση μελέτης υποστύλωσης του κτηρίου (2016) και μέσα στην άνοιξη του 2017 ολοκλήρωσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ανάθεσης του έργου σε εργολάβο, ενώ στο μεταξύ, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης για την τελική επισκευή του κτηρίου!!! Αντίθετα, εμείς, ως Εφορευτικό Συμβούλιο, από την αρχή της θητείας μας δε σταματήσαμε να ζητάμε από το Υπουργείο (και επί θητείας κ. Φίλη και τώρα με τον κ. Γαβρόγλου) την επίσπευση των διαδικασιών για τη μελέτη επισκευής, ενώ διατυπώσαμε προφορικά και γραπτά τις ενστάσεις μας για τη συγκεκριμένη μελέτη υποστύλωσης.
ΙΙ. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 ήρθε και εγκαταστάθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης η τεχνική εταιρεία, που έχει αναλάβει την υποστύλωση του κτηρίου. Εμείς έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τους υπεύθυνους του Υπουργείου (την Τεχνική Υπηρεσία) ότι δε θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι εργασίες υποστύλωσης εξωτερικά και κυρίως εσωτερικά του κτηρίου, όσο μέσα στο κτήριο παρέμεναν τα έπιπλα, τα βιβλία κ.λπ. Δεν εισακουστήκαμε όμως, με αποτέλεσμα να υπογραφτεί η σχετική σύμβαση με την εργολάβο, η οποία, παρ’ όλο που τον Ιούλιο 2017 επισκέφτηκε με συνεργάτη της – και με τη δική μας παρουσία – το κτήριο και είδε την κατάσταση, θεωρούσε ότι μπορούσε να εργαστεί το συνεργείο της.
ΙΙΙ. Εμείς, στην επιμονή της τεχνικής εταιρείας για έναρξη των εργασιών και μάλιστα στο εσωτερικό του κτηρίου, όπου ακόμη βρισκόταν το πολύτιμο βιβλιακό, αρχειακό και άλλο υλικό της Βιβλιοθήκης, θέσαμε όρους, τους οποίους αναγκάστηκε να αποδεχτεί, για να μπει μέσα και να εργαστεί. Για παράδειγμα, δεν παραδώσαμε τα κλειδιά του κτηρίου, όπως μας ζητούσε, αλλά δέχτηκε εμείς να ανοίγουμε και να κλείνουμε· δε δεχτήκαμε να εργάζεται στο εσωτερικό του κτηρίου πέρα από το ωράριο της Βιβλιοθήκης, όπως μας ζήτησε στο πλαίσιο υπερωριακής εργασίας του συνεργείου· δέχτηκε να υπάρχει κατά τη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου στο χώρο των εργασιών. Τη δεύτερη, όμως, ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου, το ίδιο το συνεργείο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για εργασίες στο εσωτερικό του κτηρίου – η ύπαρξη των κιβωτίων με τα βιβλία, των επίπλων κ.λπ. το εμπόδιζε προφανώς στις εργασίες του και γενικότερα στις κινήσεις του μέσα στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης. Έτσι, το συνεργείο μάς δηλώνει ότι αποσύρεται από το εσωτερικό του κτηρίου, για να προσανατολιστεί σε προκαταρκτικές εργασίες στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης.
ΙΙΙ. Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει νέες διαβουλεύσεις της τεχνικής εταιρείας με το Υπουργείο, με αποτέλεσμα στις 18 Σεπτεμβρίου η εποπτεύουσα το έργο της υποστύλωσης μηχανικός του Υπουργείου να έρθει από την Αθήνα στο Ληξούρι και μαζί με την εργολάβο – και με τη δική μας παρουσία – να εξετάσουν επί τόπου την κατάσταση. Τελικά διαπιστώθηκε αυτό που από την αρχή υπογραμμίζαμε: μόνο όταν εκκενωθεί το κτήριο της Βιβλιοθήκης, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του οι όποιες εργασίες. Έτσι, με αυτά τα νέα δεδομένα Υπουργείο και τεχνική εταιρεία θα αποφασίσουν νέα μεθόδευση των εργασιών της υποστύλωσης.
[Αυτή ακριβώς η ρευστότητα της κατάστασης καθυστέρησε την έκδοση αυτού του Δελτίου Τύπου].
Β΄. Μετεγκατάσταση στο Μουσείο Ληξουρίου
I Με την ευκαιρία αυτής της ενημέρωσης κάνουμε γνωστό ότι υπάρχει ήδη απόφαση της ΚΕΔΗΚΕ για φιλοξενία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου, μέχρι την οριστική επισκευή του κτηρίου της. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς ανέλαβε, έχοντας εντάξει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του, την επισκευή του Μουσείου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει επιλέξει τον εργολάβο του έργου και αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται οι αναγκαίες γραφειοκρατικές/διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος για την επισκευή του Μουσείου. Νομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα έχουν ομολογουμένως καθυστερήσει το έργο της επισκευής του Μουσείου, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση των διαδικασιών, για τις οποίες καλούμε τους αρμόδιους του Δήμου να τις επισπεύσουν.
ΙΙ. Θα πρέπει, τέλος, να κάνουμε επίσης γνωστό ότι, αμέσως μετά την επισκευή του Μουσείου, θα ζητήσουμε από το Υπουργείο, μετά από την προσκόμιση Έκθεσης καταλληλότητας του κτηρίου του Μουσείου, να μας δώσει την άδεια της μετεγκατάστασης της Βιβλιοθήκης. Αλλά και η μεταφορά του υλικού από τη Βιβλιοθήκη στο Μουσείο δε θα είναι μια εύκολη ενέργεια, όπως και η διαμόρφωση του νέου χώρου, προκειμένου να δεχτεί την τοποθέτηση του βιβλιακού και αρχειακού υλικού της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε, ελπίζοντας βέβαια και στη συνδρομή φίλων και υποστηρικτών/εθελοντών της Βιβλιοθήκης.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top