skip to Main Content
γαλιατσατος φορτες 696×392 (Copy)

Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ – Μ. Φόρτες: 30,1 εκατ. ευρώ εξαφανίζονται από το ΕΣΠΑ

Της Περιφέρειας με οσμή σκανδάλου !

Στη σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη του ο πρώην περιφερειάρχης και τωρινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θόδωρος Γαλιατσάτος που έγινε με αφορμή την ακύρωση της απόφασης της περιφέρειας για τα υδατοδρόμια  πέταξε εισαγωγικά μια βόμβα που ομολογούμε ότι καταρχήν δεν την πιάσαμε για αυτό και του ζητήσαμε να μας στείλει γραπτώς τη δήλωσή του.

Με τη γραπτή δήλωσή του ο πρώην Περιφερειάρχης έκανε σαφή τα πράγματα

Η ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

«Εξαφανίζονται πολύτιμοι πόροι 30,1 εκατομ. ευρώ , πόροι θεσμοθετημένοι για τις ανάγκες των πολιτών των Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα:

3 εκατομ. για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

2 εκατομ. για υδρεύσεις

2 εκατομ. για σύγχρονο πολιτισμό

20 εκατομ. για λιμάνια και οδικό δίκτυο

3,1 εκατομ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε καμιά εγγύηση επιστροφής και απόδοσης των πόρων αυτών  στους πολίτες των νησιών μας με άλλο τρόπο (πχ με την μορφή επιδοτήσεων στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις)

Χάνονται στην πλημμυρίδα των χιλιάδων απ ευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης με την δικαιολογία της αντιμετώπισης του covid-19.

Η ΠΙΝ/Κράτσα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, και ταυτόχρονα δείχνει απρόθυμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών.

Η περιφερειάρχης δεν είχε καν την ευαισθησία να ενημερώσει ,έστω και εκ των υστέρων το ΠΣ.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Παρακολούθησης υπό την προεδρία της κ. Κράτσα είναι μνημείο παρατυπίας. Όπως κατήγγειλε δημόσια ο δ. σύμβουλος Αργοστολίου και εκπρόσωπος της ΠΕΔ-ΙΝ στην Επιτροπή Παρακολούθησης Μ. Φόρτες , άλλοι κλήθηκαν να παραστούν στην διάσκεψη και άλλοι εμφανίζονται ότι την ψήφισαν!»

Επικοινωνήσαμε με τον Μάκη Φόρτε, ο οποίος όχι μόνο μας επιβεβαίωσε την καταγγελία του Θ. Γαλιατσάτου αλλά μας αποκάλυψε επί πλέον ότι χθες 8 Ιουλίου έστειλε επιστολή στην Περιφερειάρχη κ. Κράτσα με κοινοποίηση όλα τα μέλη (21 στον αριθμό) του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΙΝ, η οποία 24 ώρες μετά δεν έχει απαντηθεί !! ( Διαβάστε την Επιστολή Φόρτε εδώ  Προς Περιφερειαρχη Κοινοποίηση μέλη ΠΕΔΙΝ

Προς

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Πρόεδρο Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020

Κοινοποίηση

Αλέξανδρο Παρίση Πρόεδρο ΠΕΔΙΝ

Μέλη ΔΣ ΠΕΔΙΝ

Αργοστόλι 7/7/2020

Κυρία Περιφερειάρχη

Με την 7η τροποποίηση  συγκρότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 σύμφωνα με την δικιά σας απόφαση 1214/18.6.2020, εκπροσωπώ τους Δήμους της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Η απόφαση ορισμού μου (μαζί και των εκπροσώπων από τις άλλες Π.Ε.) έγινε με την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΙΝ 9-140/29.11.2019.

Στις 12/6/2020 στείλατε πρόσκληση για συνεδρίαση της Ε.Π. με θέμα τροποποίηση του ΠΕΠ με γραπτή διαδικασία και λήξη της σχετικής διαδικασίας την 18η Ιουνίου 2020.

Την ίδια ημέρα 18/6 επισημαίνω, όπως προανέφερα, ότι έγινε η τροποποίηση της Ε.Π. με τη συμμετοχή των νέων εκπροσώπων της Αθμιας αυτοδιοίκησης.

Την επομένη 19 Ιουνίου εκδώσατε την 21η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 δια της γραπτής διαδικασίας.

Σε αυτήν και οι 4 εκπρόσωποι των αντιστοίχων Π.Ε. φερόμαστε ότι συμμετείχαμε και μάλιστα ότι έχουμε εγκρίνει (αν και αυτό πρακτικά ήταν αδύνατον όπως προκύπτει από τα παραπάνω) την 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020, την οποίας την εισήγηση ουδέποτε τουλάχιστον εγώ δεν είχα λάβει, ούτε και φυσικά την σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης.

Ανάμεσα στα άλλα η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της μεταφοράς συνολικών πόρων ύψους 30,1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠ- ΑΝΕΚ για δράσεις αντιμετώπισης συνεπειών Covid-19.

Η σχετική μεταφορά των 30,1 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 30.112.370 ευρώ) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 προέρχεται από τους θεματικούς στόχους 4, 6, 7 και 10 και συγκεκριμένα από τις εξής δράσεις:

3 εκατ. ευρώ από την δράση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων 

2 εκατ. ευρώ από την δράση για τις Υδρεύσεις

2 εκατ. ευρώ από την δράση για το Σύγχρονο Πολιτισμό

3,6 εκατ. ευρώ από την δράση για Λιμενικά έργα

16,4 εκατ. ευρώ από την δράση για Οδικά έργα και

3,1 εκατ. ευρώ από την δράση για τις υποδομές Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων διαμορφώνεται πλέον στα 201.696.536,00 € από 231.808.906,00 €.

Η δε επιλογή της πρακτικής των υπερδεσμεύσεων ως αντιστάθμισμα στην περικοπή πόρων, μπορεί μεν να μην επηρεάζει των πορεία των έργων, αλλά όπως διδάσκει η εμπειρία από το παρελθόν οι υπερδεσμεύσεις μεταθέτουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων από την επόμενη προγραμματική περίοδο (στην προκειμένη περίπτωση στο ΕΣΠΑ 2021 -2027) αφού γίνεται πρώιμη δέσμευση πόρων και στην προκειμένη περίπτωση τα 30,1 εκατ. ευρώ αν δεν λείψουν από το τρέχον πρόγραμμα αυτό θα συμβεί στο επόμενο.

Κυρία Περιφερειάρχη

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η 4η αναθεώρηση του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, είναι δυστυχώς ατυχής για το κύρος της αυτοδιοίκησης αφού  – και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά – έγινε όχι μόνο ερήμην του εκπροσώπου των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ αλλά και φέρομαι στην απόφαση  να υπερψηφίζω την αναθεώρηση και μαζί την περικοπή των πόρων, όταν ενημερώθηκα στις 3 Ιουλίου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 15 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης  από εσάς, οπότε και η φερόμενη έγκρισή μου στην 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020 (Α.Π. οικ. 1248/19-06-23020) δεν υφίσταται.

Επί πλέον αυτού και επί της ουσίας, η μείωση κατά 30 εκατ. του προγράμματος (το 13% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ) και μάλιστα από ζωτικής σημασίας δράσεις δίχως κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και των Δήμων.

Στη διάθεσή σας

Γεράσιμος Φόρτες

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και μέλος ΔΣ της ΠΕΔΙΝ

Εκπρόσωπος των Δήμων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020

Μας χαρακτήρισε δε την υπόθεση «πρωτοφανές σκάνδαλο με πολλαπλές πολιτικές και αναπτυξιακές – οικονομικές διαστάσεις για τα Ιόνια Νησιά».

Και αυτό όχι μόνο, γιατί όπως μας τόνισε τουλάχιστον αυτός και σύμφωνα με πληροφορίες του και τα υπόλοιπα μέλη εκπρόσωποι των Δήμων από τα άλλα νησιά, δεν είχε ενημερωθεί ούτε καν του είχε σταλεί πρόσκληση για την 21η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της οποίας είναι μέλος εκπροσωπώντας τους Δήμους της Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αλλά φέρεται επί πλέον ότι έχει εγκρίνει (!) την απόφαση περικοπής κατά 30,1 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Ιονίων νήσων 2014 – 2020 και μάλιστα σε ζωτικής σημασίας δράσεις όπως η οδοποιία (16,4 εκατ.), τα λιμενικά έργα (3,6 εκατ.), τα σχολεία (3,1 εκατ.) κ.ά.

Τα 30,1 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκαν από το ΕΣΠΑ των Ιονίων νήσων για να μεταφερθούν στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης υποτίθεται για δράσεις αντιμετώπισης συνεπειών Covid-19 και συνολικά από τα 13 Περιφερειακά προγράμματα έγιναν περικοπές 1,2 δις ευρώ, δίχως όμως να έχει ανακοινωθεί που και πως θα γίνει η αξιοποίησής τους !

Επί πλέον αυτών, ο Μ. Φόρτες χαρακτήρισε τη φημολογούμενη πληροφορία ότι δήθεν δεν επηρεάζεται η πορεία των έργων γιατί γίνονται υπερδεσμεύσεις, ως επιβαρυντικό στοιχείο για την ενέργεια της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας να περικοπούν πόροι και μάλιστα από ζωτικής σημασίας δράσεις, αφού η πρακτική των υπερδεσμεύσεων, όπως διδάσκει η πείρα από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, θα επιβαρύνει το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027 μειώνοντας αντίστοιχα τις συγκεκριμένες δράσεις !

Η συνέντευξη του κ. Γαλιατσάτου

πηγη

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top