skip to Main Content
IMG 20161222 112045 (1) (Copy)

Θόδωρος Γαλιατσάτος: Είναι μια μεγάλη στιγμή για την Παλική

Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση πλήθους έργων

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης ενός μεγάλου αριθμού έργων ανοίγονται για την Παλική, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες τους οποίους θα στηρίξουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Ολοκληρωμένης Χορικής Επέμβασης που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια.

Οι 3 αυτοί άξονες είναι:

 1. Χρησιμοποίηση πόρων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας. Βασικότερο έργο αυτού του άξονα θα είναι το Διεθνές Σεισμολογικό Παρατηρητήριο που θα δημιουργηθεί στην Παλική, και για το οποίο έχει ήδη μιλήσει ο Κεφαλονίτης σεισμολόγος Άκης Τσελέντης (δείτε εδώ)
 2. Ενίσχυση απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χώρων. Ο τομέας αυτός αναφέρεται κυρίως στον τουρισμό ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών της Παλικής, αλλά και την ενίσχυση του περιηγητικού τουρισμού με την ανάδειξη γεωλογικών και πολιτιστικών στοιχείων.
 3. Αναβάθμιση δομών και υποδομών για την βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής. Σ’ αυτόν τον τρίτο άξονα περιέχεονται:
  1.  η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Ληξουρίου με τη χρήση αντισεισμικών μεθόδων,
  2. η περιφερειακή οδό Παλικής,
  3. η ενίσχυση δομών και υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο σχεδίων και ειδικού εξοπλισμού,
  4. καινοτόμα εργαλεία και εφαρμογές για τη προστασία ΑμεΑ και ειδικών ομάδων έναντι φυσικών κινδυνων (π.χ. τηλεειδοποίηση)
  5. καθώς και η θεσμοθέτηση πολιτιστικού γεγονότος μεγάλης εμβέλειας.

Μια μεγάλη στιγμή για την Παλική

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι πόροι για όλα αυτά τα έργα αλλά και για όσα σχεδιαστούν τους επόμενους μήνες είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς και οι δυνατότητες που προσφέρονται για μια ριζική αναβάθμιση της περιοχής «πρακτικά απεριόριστες», αφού θα χρησιμοποιηθούν τόσο το περιφερειακό όσο και τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Είναι μία περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί, όχι μόνο από τους σεισμούς, αλλά και από τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στα έργα αποκατάστασης και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε:
«Χρειάζεται όμως να υπάρξουν σοβαρές προτάσεις και μελέτες» και τότε θα μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για μια «μεγάλη στιγμή για την Παλική».

Πρώτη στο Ιόνιο

Η Ολοκληρωμένη Χορική Επέμβαση της Παλικής στην οποία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στα Ιόνια Νησιά.
«Πρέπει να βοηθήσουμε την περιοχή να αναταχθεί και οικονομικά, και πολιτιστικά και αισθητικά» είπε, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Με την ευκαιρία μάλιστα πρόσθεσε ότι, φέτος το καλοκαίρι, θα γίνει στην Παλική ο τερματισμός του Ράλι Ιονίου.

Πότε θα υλοποιηθεί;

Ο περιφερειάρχης είπε ότι προς το τέλος του Φλεβάρη του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, και στη συνέχεια η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων που θα προβλέπει η Ολοκληρωμένη Χορική Επέμβαση.

Τα 5εκ της Περιφέρειας Αττικής

Τέλος, αναφέρθηκε και στα περίφημα 5εκ. της Περιφέρεια Αττικής τα οποία είχε αποφασιστεί να δοθούν στην περιοχή μετά τους μεγάλους σεισμούς του 2014. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η τροπολογία που χρειάζεται προκειμένου να μπορεί μία Περιφέρεια να βοηθάει μία άλλη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει ήδη μπει σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή.
 Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top