skip to Main Content
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΚΡΑΤΣΑ

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Παραγωγική και χρήσιμη επίσκεψη στη Ζάκυνθο.Τι απαντά η Περιφερειαρχης κ Κρατσα από την Ζάκυνθο.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Παραγωγική και χρήσιμη επίσκεψη στη Ζάκυνθο.11/01/2020

Η πρόσφατη επίσκεψη μας στην Ζάκυνθο υπήρξε εξαιρετικά παραγωγική και χρήσιμη.Στην συνάντηση μας με τον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο τον ενημερώσαμε για την έναρξη υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης που είχε υπογράψει τον περασμένο Ιούλιο η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ι. Μητρόπολη Ζακύνθου για την επισκευή συντήρηση και ανάδειξη του ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ στα Στροφάδια. Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες για την κοινή προσπάθεια απόκρουσης της παράνομης και καταχρηστικής αγοραπωλησίας στα ορεινά.

Η συνάντηση μας με τον δήμαρχο Ζακύνθου κ. Αρετάκη μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην εκτέλεση του δημοτικού έργου και να εκφράσουμε αφ’ ενός την ανησυχία μας για την εξέλιξη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και αφ’ ετέρου την ικανοποίηση μας για την αντίθεση του στην προσπάθεια υφαρπαγής της δημοτικής περιουσίας από την καταχρηστική αγοραπωλησία στα ορεινά.

Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για τα προβλήματα του νησιού με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γ. Αρμένη, και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Ανατροπή Αναγέννηση” κ. Α. Κασιμάτη και “Ζάκυνθος με Φιλότιμο” κ. Χ. Πάστρα.Επισκεφθήκαμε, εθιμοτυπικά, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου κ. Γ. Στασινόπουλο και ενημερωθήκαμε αναλυτικά για την πορεία του τεχνικού προγράμματος από τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών.

Είχαμε την απαραίτητη και επιβεβλημένη επικοινωνία με τα τοπικά ΜΜΕ κατά την διάρκεια της οποίας Γαλιατσάτος Θεόδωρος, Γαλιάτσατος Σπύρος και Μπάστας Διονύσης εκφράσαμε τις βασικές μας θέσεις για την Ζάκυνθο και την πορεία της ΠΙΝ και απαντήσαμε σε ερωτήσεις.Τέλος, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τα στελέχη της ΑΝΑΣΑ Ζακύνθου, ενημερώσαμε για την πορεία του έργου της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα και συμφωνήσαμε για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από την παράταξη σχετικά με τα προβλήματα του νησιού και των κατοίκων.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

π. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Απάντηση στον ΣΤΙΓΜΑ (10/1/2020)
Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

«Πάνε Υπουργοί στο Κατάρ, και κάθονται μία ώρα έξω από έναν μεγάλο επενδυτικό οίκο περιμένοντας να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους για μια επένδυση. Εμείς στην Ζάκυνθο, χωρίς καν να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, μπήκαμε στο κεντρικό ενδιαφέρον ενός μεγάλου οίκου από το Κατάρ, που θέλει να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση στα ορεινά το νησιού. Δεν έχω έρθει σε επαφή με τους αγοραστές και δεν ξέρω ποιο είναι το πρότζεκτ της επένδυσης που θέλουν να κάνουν, αλλά όπως με διαβεβαίωσε και ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, είναι ζωηρό, από τον νεαρό Εμίρη του Κατάρ. Βέβαια δεν είναι μια επένδυση που κάνει το επίσημο κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, η Pimana δεν είναι στον επίσημο κατάλογο των επενδυτικών funds του Κατάρ όμως εγώ προλέγω ότι πρόκειται για μια πρότυπη επένδυση και είμαι υπέρ αυτής της επένδυσης, αρκεί φυσικά να τηρηθεί η νομιμότητα.

Ο κ. Γαλιατσάτος όταν μιλά για την θέση που κατέχει η Περιφέρειά μας σχετικά με την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, κάνει τους δικούς του αυθαίρετους λογαριασμούς και αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε έναν πρώην Περιφερειάρχη. Η αλήθεια είναι, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του κ. Γαλιατσάτου, δεν υπήρξε ούτε ένα έργο. Εμείς ξεμπλοκάρουμε έργα που είχαν βαλτώσει, τώρα θα τα προχωρήσουμε.

Συνεχίζουμε έργα που βρήκαμε, τα οποία όμως παρότι είχαν εγκριθεί, είχαν κολλήσει, όπως το έργο της αποκατάστασης του καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Από τις 25 Οκτωβρίου 2019 ασχολούμαστε με τα Στροφάδια, και τελικά ανατρέψαμε την διστακτικότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και υπεγράφη από την αρμόδια Υπουργό κα Μενδώνη η δρομολόγηση αυτού του έργου. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε ήδη δεσμεύσει ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τις αρχικές εργασίες.

Την επόμενη εβδομάδα και μετά από συνεννόηση με τα Υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Οικονομικών, θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση έργων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την ασφάλεια του οδικού δικτύου των νησιών της Πειριφέρειας μας.

Εγώ δεν υπολογίζω με τις ημέρες την απουσία μου από την Κέρκυρα, αλλά με τις ανάγκες που υπάρχουν. Θέλω να είμαι στα κέντρα των αποφάσεων, σε Αθήνα και Βρυξέλες. Θέλω να έχουμε ισχυρή παρουσία στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Εμείς δίνουμε το στίγμα ότι είμαστε μια Περιφέρεια που αλλάζει. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι παρούσα στη τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, μια αγορά που ραγδαία εξελίσσεται και μας ενδιαφέρει. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Σπύρου Γαλιατσάτου, που έδινε 400 χιλιάδες ευρώ σε Google και CNN, χωρίς να υπάρχει μια αποτίμηση αυτών των δράσεων για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δαπάνης.

Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι υποστελεχωμένες, βρίσκονται κάτω από το 50% και αφού δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, αξιοποιούμε τον νόμο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάρουμε συμβούλους, χωρίς μάλιστα να υπερβαίνουμε τα όρια. Εγώ για παράδειγμα δικαιούμαι να έχω τέσσερεις συμβούλους και έχω έναν. Άρα, είναι ψευδή αυτά που λέει ο κ. Γαλιατσάτος. Τα κριτήρια όσων προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι ασφαλώς και είναι αυτά που αναφέρει ο νόμος.

Τολμά και μιλά ο κ. Γαλιατσάτος, όταν επί των ημερών του, η Περιφέρεια δεν είχε καν νομική εκπροσώπηση. Είναι ένα πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχε νομική υποστήριξη η Περιφέρεια και που χάθηκαν υποθέσεις στα δικαστήρια εξαιτίας αυτού. Δεν έχει νομική κάλυψη η έδρα, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος και αυτό είναι κάτι το αδιανόητο. Επίσης, δεν έχει διπλογραφικό σύστημα η Περιφέρεια. Τώρα δώσαμε εντολή για να δημιουργηθεί.

Είναι αστείο αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Γαλιατσάτος, ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ Αντιπεριφερειαρχών. Πιάστηκε από μια διαφορά που υπήρχε για ένα θέμα που αφορούσε το κλάδεμα ελαιόδεντρων, κάτι που άμεσα λύθηκε. Είμαστε μια συμπαγής ομάδα, χωρίς καμιά διαφορά μεταξύ μας.

Ήμουν παρούσα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την Πολιτική Προστασία. Απαιτείται πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση της όποιας κρίσης. Θα σχεδιαστεί στην Περιφέρειά μας, μέσω ΣΔΙΤ, ένα ειδικό κέντρο επιχειρησιακής δράσης της Πολιτικής Προστασίας, με κατάλληλο εξοπλισμό και συστήματα, όπου θα συντονίζει τις υπηρεσίες και θα αντιμετωπίζει ένα συμβάν. Στη σύσκεψη αυτή μας απασχόλησε και ο συντονισμός μεταξύ των νησιών.

Περνάμε στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης. Φεύγουμε από την εποχή των σκουπιδιών στους δρόμους. Ήδη, από 1η Ιανουαρίου 2020 έχω απαγορεύσει την χρήση οποιουδήποτε πλαστικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η πόλη της Ζακύνθου θέλει μια αισθητική παρέμβαση, θέλει μια αναβάθμιση, και εμείς είμαστε έτοιμοι στο να συμβάλουμε ώστε να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια δράση.

Δεν έχω συζητήσει με τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Αρετάκη σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, ούτε έχουμε κάποιο αίτημα από τον Δήμο, στο να συνδράμουμε για την μεταφορά απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου.»


Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top