skip to Main Content
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (1)

ΘΕΜΑΤΑ & ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Π.Σ. 09 & 10.12.2022

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ ΠΟΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ!

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ. ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ”;

Εισαγωγικά θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής Πόρου – Λευκάδας.

Το υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο στον Πόρο δεν εξασφαλίζει την προστασία της προσάραξης των σκαφών, ενώ ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω των πιο έντονων κυματισμών είναι αδύνατη η προσάραξη, με αποτέλεσμα να αράζουν αρόδου τα αλιευτικά τους σκάφη, με τους ιδιοκτήτες τους να χρησιμοποιούν κάθε φορά βάρκα για να βγουν στην προβλήτα.

Θυμίζουμε την κακοκαιρία τον Σεπτέμβρη του 2020 (Ιανός), όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σκάφη, δίκτυα, αλλά και πέτρες πάνω στο οδόστρωμα.

 Είναι μεγάλη η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου από πλευράς Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας, μιας και μιλάμε για έργο προ 12ετίας και τόσο απαραίτητο για την ασφαλή προσάραξη των αλιευτικών σκαφών και όχι μόνο.

Γνωρίζουμε ότι διαδικασίες υπήρξαν την περίοδο 2010, όπου είχαν πραγματοποιηθεί και επισκέψεις από την τότε Δημοτική Αρχή και τον Βουλευτή Λευκάδας στο υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών για “χωροταξικές μελέτες” αρμοδιότητας των Υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς επίσης και για το θέμα της γρήγορης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αλιευτικό καταφύγιο Πόρου Λευκάδας.

Τον Ιούλη του 2021 σε θέμα του Π.Σ. για ανακατανομή των πιστώσεων από ΚΑΠ – Δράσεις της Π.Ε. Λευκάδας, όπου υπήρχε εισήγηση για να προστεθεί η Μελέτη με τίτλο “Οριστική Μελέτη Αλιευτικού καταφυγίου Πόρου και με Προϋπολογισμό 25000”, είχαμε επισημάνει την καθυστέρηση που είχε υπάρξει για την οριστική μελέτη, καθώς και την εύρεση χρημάτων για την επισκευή και επέκτασή του.

Ο λόγος ήταν, να είναι επαρκές για την προστασία των ελλιμενισμένων σκαφών των κατοίκων: επαγγελματικών, ερασιτεχνικών, καθώς και των επισκεπτών με σκάφη αναψυχής.

Στις 28 Φλεβάρη του 2022 επανήλθε το θέμα στο Π.Σ. με το ίδιο ποσό για την οριστική μελέτη, ενώ υπήρχε και κωδικός με άλλη χρηματοδότηση ποσού 6400 ευρώ για προμελέτη.

Με δεδομένο, ότι έχει περάσει από το προηγούμενο Π. Σ. ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι αφορά μια ήδη υπάρχουσα μελέτη, ότι πιθανώς χρειάζονταν επικαιροποίηση ή νέα μελέτη,

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

1.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η όλη διαδικασία και ποιος ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης του έργου;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

                                                                                         6.12.2022

                                        ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΕΚΦΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

ΑΦΟΥ ΤΟ ”ΞΕΣΠΙΤΩΣΑΝ” ΤΩΡΑ ΤΟ ”ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ”

Μετά το «ξεσπίτωμα» του ΕΚΦΕ, ετοιμάζεται η μεταφορά των επίπλων και του πανάκριβου τεχνικού εξοπλισμού του, για να αποθηκευτούν άγνωστο πού και κάτω από ποιες συνθήκες. Θα πάρετε μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης του ΕΚΦΕ Κέρκυρας και την προστασία του εξοπλισμού του;

Στην 58η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 29.11.2022, η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)  εισηγήθηκε και πέρασε κατά πλειοψηφία, ένταλμα πληρωμής 600 ευρώ, για την μεταφορά επίπλων και εξοπλισμού του ΕΚΦΕ Κέρκυρας.

Χωρίς να συνοδεύεται η εισήγηση, από την διακήρυξη με την οποία θα περιέγραφε και θα διασφάλιζε την ασφαλή και με επαγγελματικό τρόπο μεταφορά των υλικών του ΕΚΦΕ, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Χωρίς καμία δέσμευση και έγνοια για την αναζήτηση και διασφάλιση στέγης, για την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΦΕ.

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κέρκυρας, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια μένει άστεγο. Όλα αυτά τα χρόνια συστεγαζόταν, με το 4οΛύκειο (όλα σχεδόν τα ΕΚΦΕ της χώρας « φιλοξενούνται» σε σχολεία), καταλαμβάνοντας χώρο 300m2 στο ημιυπόγειο του κτηρίου.

 Το 4οΛύκειο, μεταφέρθηκε από τις αρχές του σχολικού έτους σε νέο κτήριο όχι όμως και το ΕΚΦΕ, κάτι που για την εκπαιδευτική κοινότητα θεωρούνταν αυτονόητο, όχι όμως για τους αρμόδιους κρατικούς, θεσμικούς παράγοντες.

Από τη μια, παρακολουθήσαμε την φιέστα των εγκαινίων στο 4ο Λύκειο, που δεν μπορεί να κρύψει την τραγικότητα στην σχολική στέγη, ακούσαμε τα μεγάλα λόγια της Υπουργού, της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής για τα μορφωτικά δικαιώματα, τα όνειρα και τους στόχους των μαθητών.

Από την άλλη, τα έπιπλα, τα όργανα και οι συσκευές του ΕΚΦΕ, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πακετάρονται, με εντολή της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, για να αποθηκευτούν άγνωστο πού και κάτω από ποιες συνθήκες, στερώντας τους μαθητές του Νομού από την ενδεδειγμένη διδασκαλία, αφού το ΕΚΦΕ είναι βασικός συντελεστής της.

Η Περιφερειακή Αρχή και Δημοτική Αρχή σφυρίζουν αδιάφορα για το γεγονός ότι η λειτουργία του ΕΚΦΕ θα ανασταλεί για άγνωστο χρόνο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλου του Νομού Κέρκυρας.

Ο χειρισμός που πραγματοποιείται για το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κέρκυρας, ισοδυναμεί με έξωση και διάλυσή του αφού όλοι γνώριζαν πολύ καιρό τώρα την μετεγκατάσταση του σχολείου.

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), τα οποία υπάρχουν σε κάθε νομό, επιτελούν σημαντικό έργο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βοηθούν σημαντικά τους εκπαιδευτικούς ΠΕ4 του κάθε νομού, σχετικά με τις πειραματικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε εκπαιδευτικός, ανάλογα με το μάθημα και την ειδικότητά του.

Επιπλέον, παρέχουν έργο, όπως η διοργάνωση διαλέξεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων, με στόχο οι μαθητές να έρθουν σε πιο στενή και ζωντανή επαφή με τις Φυσικές Επιστήμες και να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα, τον κόσμο που μας περιβάλλει και τους νόμους που τον διέπουν. Είναι λοιπόν σημαντικό το κάθε ΕΚΦΕ να έχει το δικό του χώρο αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση:

 • στο να κλείσει το ΕΚΦΕ επ’ αόριστον.
 • στην πολιτική που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο “έλεος” της υποχρηματοδότησης, των ελλειμμάτων σε μόνιμο προσωπικό, της υποβάθμισης, των διάφορων “υπεύθυνο – ανεύθυνων” παραγόντων των δήμων -περιφερειών και των υπουργείων.
 • στο μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε Δήμο, Περιφέρεια, Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και κυβέρνησης, που οδηγεί στην αναστολή λειτουργίας του ΕΚΦΕ.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

 1. Τι μέτρα θα πάρει:
 2. για την μόνιμη επίλυση του προβλήματος, με την στέγαση του ΕΚΦΕ σε έναν εξειδικευμένο, σύγχρονο και ασφαλή χώρο;
 3. για την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης του ΕΚΦΕ Κέρκυρας;
 4. Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να σταματήσει το μπαλάκι ευθυνών και να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΕΚΦΕ.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

6.12.2022

Ε.Η.Δ.

Στην εντατική, η Δημόσια Υγεία στα νησιά μας

Επανειλημμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας. Η τεράστια υποστελέχωση των Νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, οι χιλιάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας στο εξουθενωμένο προσωπικό, οι χαμηλοί μισθοί, τα «εντέλλεσθε», οι πειθαρχικές τιμωρίες και γενικότερα ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης είναι μερικά μόνο προβλήματα που επισημαίναμε και επίμονα ζητούσαμε λύσεις.

 Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), όμως, αντί για λύσεις ή έστω κάποιες αγωνιστικές διεκδικήσεις για λύση όλων αυτών των προβλημάτων, ακούγαμε μόνο μεγάλα λόγια, συνηγορίες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ωραιοποίηση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας και ταλανίζει και τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

 Τα όποια ψηφίσματα που, κατά καιρούς, αναγκαζόταν να στηρίξει ( π.χ. να ενταχθεί και το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά ) έμπαιναν στο συρτάρι και δεν γινόταν καμία προσπάθεια προώθησης τους ή έστω δημοσιοποίησης τους.

Μοιραία η κατάσταση αυτή, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη βελτίωσης, καθημερινά επιδεινώνεται και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Έτσι έφερε το τσουνάμι των παραιτήσεων των γιατρών – στην Κέρκυρα π.χ. το τελευταίο διάστημα, πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί μη αντέχοντας τα «εντέλλεσθε» και την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους- που σε συνδυασμό με τη τεράστια έλλειψη προσωπικού καθιστά τη λειτουργία των Νοσοκομείων ακόμη πιο προβληματική αν όχι αδύνατη.

 Η κατάσταση, μάλιστα, θα φτάσει στο απροχώρητο με την αναμενόμενη αποχώρηση όλου του επικουρικού προσωπικού, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν 31.12.2022 και δεν διαφαίνεται καμία διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης όχι να τους μονιμοποιήσει — που είναι μόνιμο και επιτακτικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος– αλλά ούτε καν να παρατείνει τις συμβάσεις τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού είναι γνωστό πως, εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής δίνουν και παίρνουν. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας να αυξάνονται συνεχώς, ενώ για να συνεχίσουν τα Νοσοκομεία να λειτουργούν, έστω και στοιχειωδώς, συμπλήρωναν κάποιες κενές θέσεις με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Για τη κατανόηση του προβλήματος αναφέρουμε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γ.Ν. Κέρκυρας: Σε σύνολο 894 οργανικών θέσεων, σήμερα είναι καλυμμένες μόνο οι 436 ή το 48% !!! Το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα αλλά πρόκειται να απολυθεί στις 31-12-22, είναι περίπου 190.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση παρατηρείται και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας. Κεφαλονιά (Γ.Ν.Κ. Αργοστολίου, Μαντζαβινάτειο), Γ.Ν. Λευκάδας, Γ.Ν. Ζακύνθου. Σε κανένα από τα Νοσοκομεία των νησιών μας η πλήρωση των οργανικών θέσεων δεν ξεπερνά το 50%.

Είναι ολοφάνερο πως με την απόλυση των επικουρικών η λειτουργία των Νοσοκομείων θα παραλύσει εντελώς αφού ούτε οι βάρδιες, έστω και σαν μονοβάρδιες, στα νοσηλευτικά τμήματα δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

Την ταφόπλακα, όμως, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρα μας – και επομένως και στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας μας – βάζει οριστικά η κυβέρνηση με τον νόμο για τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη που πέρασε τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ένας νόμος που δικαίως χαρακτηρίστηκε λαιμητόμος για τη δημόσια περίθαλψη και που βρήκε καθολικά αντίθετους όλους τους φορείς των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, αλλά και τα συνδικάτα των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων της χώρας, τους Ιατρικούς Συλλόγους κ.α.) καθώς και εκατοντάδες εργατικά Σωματεία, Σωματεία Συνταξιούχων και πολλούς άλλους φορείς.

Με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς. Διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επί της ουσίας με τον νόμο αυτό νομιμοποιεί το «φακελάκι», αφού και με τον νόμο πλέον όποιος πληρώνει θα προηγείται για να εξεταστεί, να υποβληθεί σε εξετάσεις ακόμη και για να χειρουργηθεί. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν πολλούς μήνες στις λίστες αναμονής για να έρθει η σειρά τους και αν είναι τυχεροί και ζουν ακόμη μπορεί και να λύσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Είναι φανερό πως με τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση, πατώντας σε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρεί την οριστική διάλυση όσων έχουν απομείνει από το Δημόσιο και Δωρεάν (;;;;) Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας φτάνει στο απόγειο της αφού με τους φραγμούς που τίθενται, ο λαός εκβιάζεται να στραφεί προς αυτούς για να λύσει προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Λύσεις, όμως, που θα στοιχίζουν πανάκριβα. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης πως η λαϊκή υγεία θα ικανοποιηθεί με ρυθμίσεις για τη συνύπαρξη των δημόσιων νοσοκομείων – επιχειρήσεων και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία δεν γίνονται πιστευτές ούτε από τους ίδιους.

Τελειώνοντας και πριν -για μια ακόμη φορά- παραθέσουμε τα αιτήματα των υγειονομικών τα οποία πρέπει γίνουν και δικά μας αιτήματα αγωνιστικής διεκδίκησης, θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε ως Π.Σ., την καταδίκη μας στο πρόσφατο νόμο της ΝΔ, αλλά και την αντίθεσή μας σε όλους τους νόμους που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας:

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Να δοθούν γενναία οικονομικά, επιστημονικά κ.α. κίνητρα προς τούτο. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ)
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
 • Αύξηση και όχι μειώσεις του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία.
 • Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση και που έχουν ήδη αρχίζει να εφαρμόζονται.
 • Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
 • Αναγνώριση της ασθένεια Covid-19 ως εργατική νόσος.
 • Να σταματήσουν άμεσα ο αυταρχισμός και οι διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζόμενων.
 • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με στελεχιακό δυναμικό και να εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, διασωστικές μοτοσυκλέτες και πλωτά ασθενοφόρα σε όλα τα νησιά μας.
 • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Έφτασε η ώρα που πρέπει να σημάνει συναγερμός για τη δημόσια υγεία! Η γενικευμένη απόρριψη και η κατάργηση στη πράξη αυτού του άθλιου νόμου από το λαό, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, πρέπει να μετατραπεί σε ακόμα πιο αποφασιστική αγωνιστική στάση και δράση, για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

                                                                   07.12.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΡΓΑ!

Τι μέτρα θα πάρετε για τα σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας, στον Επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας με Γιαννάδες – Μάρμαρο – Κανακάδες στην Κέρκυρα, από την έλλειψη διαγραμμίσεων και οδοφωτισμού;

Η διαχρονική απουσία έργων οδικής ασφάλειας και σύγχρονων υποδομών στο οδικό δίκτυο είναι ο πρώτος παράγοντας για την πρόκληση, φθορών, ατυχημάτων, δυστυχώς, πολλές φορές θανατηφόρων.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε, ότι και όταν τα έργα στο οδικό δίκτυο είναι αποσπασματικά, πρόχειρα και ημιτελή, υπάρχει η πιθανότητα να αυξήσουν την επικινδυνότητα για τους πολίτες.

Τέτοια περίπτωση είναι το επαρχιακό δίκτυο, στο Λιβάδι του Ρόπα. Συγκεκριμένα ο δρόμος που συνδέει την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας με τρία χωριά Γιαννάδες – Μάρμαρο και Κανακάδες. Πρόσφατα τον Σεπτέμβρη του 2022, στα πλαίσια της εργολαβίας που ανακοίνωσε η Π.Ι.Ν για το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Κέρκυρας, ασφαλτοστρώθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος από την διασταύρωση Τεμπλονίου (θέση Πολίτη).

Το έργο, όμως, σταμάτησε στην ασφαλτόστρωση παραδίδοντας, όπως είναι φυσικό, έναν κατάμαυρο τάπητα χωρίς όμως διαγραμμίσεις.

Στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, υπάρχει υψηλή ομίχλη, σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα του οδοστρώματος και την έλλειψη φωτισμού, σημάνσεων και διαγραμμίσεων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξουν ατυχήματα. Από τον συγκεκριμένο δρόμο εξυπηρετείται η καθημερινή κίνηση των κατοίκων, των σχολικών λεωφορείων, των επαγγελματιών, των επισκεπτών κ.α.

Από την επίσκεψή μας στην περιοχή και την συνάντησή μας με τους κατοίκους και το Τοπικό Συμβούλιο, μεταφέρουμε την έντονη αγωνία τους. Μας επισήμαναν, επίσης, την ανησυχία τους για την ανθεκτικότητα της γέφυρας, αλλά και την ανάγκη της λειτουργίας του παλιού δρόμου από το Golf έως τους Αγ. Αναργύρους. Για όλα αυτά τα ζητήματα όπως μας είπαν, έχουν έγκαιρα ενημερώσει την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

 1.  Τι μέτρα θα πάρετε για την οδική ασφάλεια στην περιοχή (οδοφωτισμός, σημάνσεις κ.λπ);
 2. Πότε ακριβώς, θα γίνουν οι διαγραμμίσεις στον συγκεκριμένο Επαρχιακό δρόμο;
 3. Ποια είναι η εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την ανθεκτικότητα της Γέφυρας;
 4. Στην εργολαβία του έργου προβλέπονται οι διαγραμμίσεις;
 5. Έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί το έργο και αν όχι, τι  υπολείπεται ακόμα;

                                                         07.12.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

    Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

“ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ’’ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΥ Α’ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ!

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο της Π.Υ. Κέρκυρας ώστε να μεταφερθεί στο χώρο αυτό ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός, που στεγάζεται πολλά χρόνια σε ένα ακατάλληλο και παλιό κτίριο;

Ενδεικτικά αναφέρουμε 2, χρονολογικά, μακρινές επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το 2017, με επικεφαλής το Θ. Γουλή: ‘’ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός Κέρκυρας δηλαδή το επιχειρησιακό μέρος της Π.Υ. του νομού Κέρκυρας συνεχίζει να στεγάζεται στο παλιό κτίριο στην οδό Μαρασλή, παρότι οι Διοικητικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφερθεί στο κτίριο του πρώην νοσοκομείου….» και συνέχιζε: «Γεννιούνται βάσιμα ερωτηματικά για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της μελέτης και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών στο κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου…»

Το 2020 «Καθυστέρηση της μεταφοράς του Α. Πυροσβεστικού σταθμού στο κεντρικό κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας σταθμού…». παρακάτω «Το κτήριο που στεγάζεται το πυροσβεστικό κλιμάκιο Νότιας Κέρκυρας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση…» και συνέχιζε «Να σημειώσουμε ότι το κτήριο που μέχρι τώρα στεγάζεται ο A’ Πυροσβεστικός Σταθμός είναι σε άθλια κατάσταση. Το κτίριο αυτό ανήκει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ο οποίος νοικιάζει άλλο κτίριο και μάλιστα με υψηλό ενοίκιο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του …».

Πλήθος επερωτήσεων, μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί και από την Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και από το ΚΚΕ στη Βουλή!

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Προϋπολογισμός έργου 238.500 ευρώ.

Έγκριση μελέτης: 18.11.2019.

Υπογραφή σύμβασης: 25.05.2021.

Προθεσμία λήξης με την αρχική σύμβαση: 25.05.2022.

Οι εργασίες διακόπηκαν δύο φορές λόγω μη πληρωμής του εργολάβου είτε άλλων τεχνικών δυσκολιών είτε του νόμου της Κυβέρνησης για 6μηνη διακοπή λόγω ενεργειακής κρίσης κλπ, με νέα προθεσμία την 01.09.2022!

Στην συνεδρίαση της Ο.Ε (15.11.2022), ο ανάδοχος αιτήθηκε επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης της Σύμβασης του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ Π.Υ.Κ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.» έως 06.12.2022!

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Π.Υ, διαπιστώσαμε ότι ούτε και αυτή προθεσμία έχει ικανοποιηθεί. Πολύ φοβούμαστε, ότι το επιχείρημα του Χειμώνα και των βροχοπτώσεων θα είναι η νέα δικαιολογία των καθυστερήσεων, αλλά δεν μας πείθει όταν στην ίδια εποχή και με τον ίδιο καιρό κτίζονται τεράστια ξενοδοχεία για να είναι έτοιμα στην νέα τουριστική σεζόν.

Σήμερα στην αυγή του 2023, παρά τις υποσχέσεις, τις δηλώσεις, τις συναντήσεις, τα συγχαρητήρια και τα μπράβο, όχι μόνο δεν έχει μεταφερθεί ο Α’ Π.Σ., αλλά έχουμε και την αναστολή λειτουργίας του Π.Σ Αργυράδων, τα δε προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης συνεχίζονται:

 1. Έλλειψη προσωπικού, με αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα στελέχωσης περισσότερων περιπολιών της ΠΥ σε όλο το νομό ιδιαίτερα στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
 2. Μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο της Π.Υ. ώστε να μεταφερθεί στο χώρο αυτό ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός, που στεγάζεται πολλά χρόνια σε ένα ακατάλληλο και παλιό κτίριο.
 3. Μεγάλο πρόβλημα στην στέγαση σε ακατάλληλο κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων, το οποίο ανέστειλε την λειτουργία του με απόφαση του αρχηγού της ΠΥ. Η αναστολή λειτουργίας του Κλιμακίου αυτού δημιουργεί μεγάλο κενό στην πυροπροστασία μιας μεγάλης περιοχής όπως είναι η Νότια Κέρκυρα, δηλαδή σχεδόν στο 1/3 της έκτασης του νησιού.
 4. Οι συνθήκες εργασίας στις υπηρεσίες της Π.Ε Κέρκυρας, για εργαζόμενους και πολίτες παραμένουν αναχρονιστικές και προσβλητικές
 5. Συνεχίζεται η καταβολή των υψηλών ενοικίων από Δήμο και Περιφέρεια, με χρήματα φυσικά του Κερκυραϊκού λαού.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των Τοπικών Αρχών (Περιφέρειας και Δήμων) για την περιφρόνηση που δείχνουν στις συνθήκες εργασίας και διαμονής των πυροσβεστών. Είναι η πολιτική που διαχρονικά ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση που δεν θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, δέσμια των εργολαβικών συμφερόντων. Μια κρατική μηχανή, γρήγορη στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, πολύ αργή για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Επερωτάται η Κα Περιφερειάρχης:

 1. Ποια είναι η πορεία των έργων και τι μέτρα παίρνετε για την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους;
 2. Πότε θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το έργο;

                                                             08.12.2022

                        Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

   Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά. Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

                                                                     ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ.

Οξύνονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στην Π.Ι.Ν. Μετά την πολιτική κατάργησης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, περικόπτονται και οι προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ. για το 2022. Από 37 προσλήψεις, οκτάμηνης διάρκειας, για όλη την Π.Ι.Ν. εγκρίθηκαν από την  κυβέρνηση μόλις 13 για όλα τα νησιά, με την Περιφερειακή Αρχή να παραμένει σιωπηλή και υπάκουη.

Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), όπως και η προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ως μια βασική αιτία που επικαλούνται όταν δεν υλοποιούνται έργα, δεν επιλύονται βασικά λαϊκά προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποστελέχωση. Παρουσιάζουν αυτό το γεγονός ως κάτι ουδέτερο, ανεξάρτητο από τις κεντρικές πολιτικές που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις, από τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα μέσα από την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Προσπαθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια έως σήμερα η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να αποκρύψει την ταύτιση της, την συναντήλιψη της και την στήριξη της στην παραπάνω γραμμή. Όταν αναγκαστικά πρέπει να πάρει θέση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, παίζει τον ρόλο του δημοσιογράφου και του «Πόντιου Πιλάτου» περιγράφοντας το πρόβλημα, για να αποστασιοποιηθεί από τις δικές της τεράστιες ευθύνες. Μάλιστα δεν μένει εκεί , αλλά με διάφορους τρόπους ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους , ειδικά όταν ο λαός απαιτεί να μάθει γιατί δεν γίνονται έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες και δεν επιλύονται προβλήματα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει  επανειλημμένα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο , όσο και στην Οικονομική Επιτροπή με Επερωτήσεις και Θέματα τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Π.Ι.Ν. όσο την συνεχή μείωση του μόνιμου προσωπικού και την τραγική υποστελέχωση. Ποτέ ως Περιφερειακή Αρχή δεν έχει φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά ούτε το έχει διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως εκχωρεί συνεχώς σε ιδιώτες μια σειρά υπηρεσιών και έργων όπως φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κτιρίων και οδών, αποχιονισμό, Πολιτική Προστασία, δακοκτονία, κωνωποκτονία, σχολικές μεταφορές κ.α., παρακαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να εγκρίνει μερικές θέσεις συμβασιούχων ή στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Αυτή η πολιτική έφτασε στο απόγειο της , με την επικύρωση και την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 19.11.2022 από την Περιφερειακή Αρχή που μαζί με την ΑΝΑΣΑ δέχτηκαν την περικοπή από την κυβέρνηση των προσλήψεων του 2022 για τις Ορισμένου χρόνου προσλήψεις εργαζομένων οκτάμηνης διάρκειας. Ενώ οι ανάγκες είναι πάνω από 200 άτομα σε όλη την Περιφέρεια, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου με τα από 26.12.2021 και 29.12.2021 έγγραφα και εγκυκλίους ενέκρινε 37 προσλήψεις, όπου με απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ι.Ν. στις 21.01.2022 επικύρωσε. Μετά από 6 μήνες στις 23.06.2022 ήρθε η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλαξε την προηγούμενη της απόφαση και ενέκρινε τελικά 13 προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ. με διάρκεια 8 μηνών για όλα τα νησιά. Να επισημάνουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας των 37 εργαζομένων θα γίνει από τα ίδια έσοδα της Περιφέρειας και υπήρχαν οι σχετικές βεβαίωσης διάθεσης πίστωσης από την Οικονομική υπηρεσία. Η ευθύνη κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί ενώ οι διαδικασίες αυτές είχαν ολοκληρωθεί στις 21.01.2022, η τελική έγκριση των θέσεων και ειδικοτήτων έγινε μετά από 11 μήνες και ενώ ονομάζονται προσλήψεις για το 2022 θα γίνουν το 2023.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει σοβαρές και χρόνιες ευθύνες για την μη διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα των προσλήψεων. Είναι επιτακτική ανάγκη το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει σήμερα διεξοδικά το θέμα και να αποφασίσει την διεκδίκηση με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη και μόνιμη εργασία για την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια.

Για αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτεί και διεκδικεί:

 • Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
 • Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που υπηρετούν σήμερα στην Περιφέρεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Την διακοπή της ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες της καθαριότητας, της φύλαξης των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας και την πρόσληψη  προσωπικού με μόνιμη και πλήρη εργασία.
 • Την προμήθεια μέσων και εξοπλισμού με την ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των σχετικών ειδικοτήτων για την Πολιτική Προστασία, τις Σχολικές Μεταφορές, τις συντηρήσεις του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου κ.α.
 • Την δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένες στις Διευθύνσεις Υγείας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στελεχωμένα με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν έγκαιρα όλο το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, των κουνουπιών και το υπόλοιπο διάστημα θα ασχολούνται με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων σε δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.λ.π.
 • Την διεκδίκηση όλων των παραπάνω με αγωνιστικό τρόπο στο αμέσως προσεχές διάστημα.
 • Την δημοσιοποίηση της απόφασης στα ΜΜΕ.
 • Την αποστολή της στην ΕΝΠΕ ζητώντας να πάρει ανάλογη θέση.
 • Την αποστολή της στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

                                                          08.12.2022

                        Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

          Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top