skip to Main Content
DSC 4947 001 (Copy)

Η Dream Team της άρσης βαρών στην Κεφαλονιά…..

….Χωρίς τον προπονητή του ο Β. Γαλιατσάτος στο Παγκόσμιο;

 

Μπορεί να είναι ο μοναδικός αθλητής που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων της Μπανγκόκ, όμως, αντί να προπονείται απερίσπαστος, έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων, τόσο τοπικά, όσο και από την Ομοσπονδία. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Γαλιατσάτο, τον Κεφαλονίτη αθλητή της άρσης βαρών, που σε λίγες μέρες πετάει προς το όνειρο ενός παγκόσμιου μεταλλίου.

Ο Βαγγέλης ουσιαστικά καλείται να πάει στους αγώνες χωρίς προπονητή, αφού ο προπονητής του Νίκος Γαλιατσάτος έχει τιμωρηθεί για δεύτερη φορά με στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας από την ομοσπονδία, ενώ ο προπονητής που του πρότεινε η ομοσπονδία για να το συνοδεύσει στους αγώνες, δεν γνωρίζει το παραμικρό για τον αθλητή.

Ο κ. Νίκος Γαλιατσάτος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε ότι ο λόγος που τιμωρήθηκε την πρώτη φορά για δυσφήμηση αθλήματος ήταν γιατί «είχε αντιπολιτευτικό λόγο προς την διοίκηση της ομοσπονδίας», ενώ τη δεύτερη γιατί, παρά την απαγόρευση, συνόδευσε τους αθλητές του στους αγώνες. «Την πρώτη φορά τιμωρήθηκε μαζί με άλλους 6 προέδρους συλλόγων για δυσφήμηση του αθλήματος όμως αυτό ήταν μία πρόφαση. Ο πραγματικός λόγος ήταν να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές της ομοσπονδίας».

«Ας με συλλάβουν στην Μπανγκόκ»

Ο προπονητής που πήρε τον σύλλογο των Σβορονάτων «Κέφαλος» και τον μετέτρεψε σε μια μηχανή παραγωγής πρωταθλητών, τόνισε ότι παρά την απαγόρευση εκείνος δεν θέλει να αφήσει τον αθλητή του μόνο, και θα πάει στην Μπανγκόκ. «Μόνο αν με συλλάβει η τοπική αστυνομία δεν θα είμαι στους αγώνες», δήλωσε.

Προβλήματα και… στην Κεφαλονιά

Εκτός από τα προβλήματα με την ομοσπονδία όμως, οι αθλητές και ο προπονητής τους έχουν προβλήματα και με τον ΝΟΑ, τον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου που χρησιμοποιεί το Δημοτικό Κολυμβητήριο, στο κτήριο του οποίου προπονούνται. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαλιατσάτο, ο ΝΟΑ έστειλε έγγραφο στον Δήμο και ζητούσε να διαπιστωθεί κατά πόσο η χρήση του υπόγειου προπονητηρίου από τους αρσιβαρίστες επιβαρύνει το ίδιο το κτήριο.

Με λίγα λόγια, ο ΝΟΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει να φύγουν οι αθλητές από τον χώρο που τους παραχώρησε ο Δήμος, όταν μετά τους σεισμούς το δικό τους γυμναστήριο υπέστη ζημιές και δεν μπορούσαν να προπονηθούν.

Βαγγέλης Γαλιατσάτος: «Σαφώς και με επηρεάζουν όλα αυτά τα προβλήματα, όμως θέλω ένα μετάλλιο»

Ο ίδιος ο αθλητής πάντως, απαντώντας σε ερώτηση των Κεφαλονίτικων Νέων, είπε ότι όλα αυτά σαφώς και τον έχουν επηρεάσει, κυρίως ψυχολογικά. «Είναι πολύ δύσκολο να πάω στους αγώνες με έναν προπονητή που δεν τον ξέρω και δεν με ξέρει, αλλά δεν είναι στο χέρι μου να πω όχι», είπε, «αν μου ζητηθεί θα το κάνω».

Απ’ ότι είπε μάλιστα ο Νίκος Γαλιατσάτος, υπήρξε πρόταση μέχρι και από τον Πύρρο Δήμα να συνοδέψει τον Βαγγέλη στην Μπανκόγκ, κάτι που το θεώρησε ως όψιμο ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής. Όταν δηλαδή η Ομοσπονδία, βλέποντας και τις επιδόσεις των 500 αθλητών που παίρνουν μέρος στους αγώνες κατάλαβε ότι ο Βαγγέλης μπορεί να πάει και για μετάλλιο, θέλησε να βοηθήσει «για τις φωτογραφίες», όπως είπε.

Πέρα απ’ όλες αυτές τις ίντριγκες όμως, είναι φανερό ότι ο προπονητής που θέλει και εμπιστεύεται ο 17χρονος πρωταθλητής, γιατί μ’ αυτόν έχει δουλέψει μέχρι σήμερα, είναι αναμφίβολα ο Νίκος Γαλιατσάτος.

Τα έχω θυσιάσει όλα για να γίνω αυτό που είμαι

«Έχω θυσιάσει τα πάντα, προσέχω και το παραμικρό, ακόμη και ένα σκαλί, μη χτυπήσω, μην τραυματιστώ. Δεν μπορώ να πάω σε ένα πάρτι, σε μια γιορτή, σε γενέθλια, δεν έχω αργίες, γιορτές, δεν μπορώ να ξενυχτήσω», μας είπε για τις θυσίες που χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής για να φτάσει ψηλά. Κι όταν τον ρωτήσαμε να μας πει, αφού χάνει τόσα πολλά, τελικά τι κερδίζει, εκείνος είπε αποφασισμένος: «τα μετάλλια».

Ο ίδιος, αλλά και οι συναθλητές του στο υπόγειο γυμναστήριο που τους βρήκαμε,  είναι μια ζωντανή απόδειξη που καταρρίπτει όλους τους αστικούς μύθους για την άρση βαρών που θέλει τους αθλητές να μένουν κοντοί, να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη, να ντοπάρονται κ.λπ. Είναι όλοι τους ψηλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια είναι ομορφόπαιδα, και από δύναμη… ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα.

Αντίθετα, το γυμναστήριο ήταν στο κακό του το χάλι. Όχι εξαιτίας των παιδιών φυσικά, το αντίθετο. Η ομάδα καθάρισε το χώρο, τον περιποιήθηκε, έστρωσε τους τάπητες, έκανε ότι μπορούσε.

Αρκεί να πούμε μόνο ότι, όπως θα δείτε και στο βίντεο, οι τοίχοι είναι γεμάτοι υγρασία, ενώ μέσα στο χώρο υπάρχει μία στέρνα, ναι στέρνα,(!) που την έφτιαξαν για να μαζεύονται τα νερά που κυλούν από παντού.

Μια παρέα, μια οικογένεια, μια… Dream Team

Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια της παρέας, δείχνουν πολύ δεμένα μεταξύ τους. Πότε σήκωναν τα δικά τους βάρη, και πότε βοηθούσαν τους συναθλητές τους στις δικές τους ασκήσεις μέσα σε κλίμα διασκέδασης που έμοιαζε με παιχνίδι. Μόνο που τα παιχνίδια τους ζυγίζουν 100 και 200 κιλά…

«Ντόπινγκ υπάρχει σε όλα τα αθλήματα»

Ο Νίκος Γαλιατσάτος είναι ένας πολύπειρος προπονητής αλλά και αθλητής αφού συμμετέχει σε αγώνες βετεράνων (διαχρονικοί αθλητές) μέχρι και σήμερα. Υπερασπίζεται το άθλημα και λέει ότι όσοι κατηγορούν την άρση βαρών ότι φτιάχνει… κοντά και υπέρβαρα παιδιά, απλώς είναι αδαείς ή ανεγκέφαλοι. Όσο για το ντόπινγκ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ντόπινγκ υπάρχει σε όλα τα αθλήματα (και δεν έχει άδικο).

 

Ο ίδιος έχει βγάλει ουκ ολίγους πρωταθλητές από την Κεφαλονιά, κι επειδή είναι αγύριστο κεφάλι, δεν διστάζει να πει τα πράγματα ακριβώς όπως τα αισθάνεται.
Κι αυτό τον έχει φέρει σε κόντρα πολλές φορές με την Ομοσπονδία αλλά και τον ίδιο τον Πύρρο Δήμα.

Ο Ν. Γαλιατσάτος κατηγορεί τα στελέχη της Ομοσπονδίας ότι έχουν δημιουργησει «μαγαζάκι» και ότι λειτουργούν με «κλίκες». Στο παρελθόν έχει πει ακόμη περισσότερα.

Ο μόνος Έλληνας – Καλή επιτυχία Βαγγέλη

Αυτό που δεν μπορεί όμως κανείς να αμφισβητήσει είναι τις επιτυχίες που έχει ως προπονητής όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταία αυτή του Βαγγέλη Γαλιατσάτου, ο οποίος στις 6 του μηνός φεύγει για την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και στις 10 Απριλίου αγωνίζεται στα 94 κιλά.

Και μην ξεχνάμε…
Θα είναι ο μόνος Έλληνας.
Καλή επιτυχία Βαγγέλη. Όλη η Κεφαλονιά θα είναι μαζί σου. Σου ευχόμαστε να πετάξεις όλα τα… «περιττά βάρη» της ελληνικής κακοδαιμονίας και να σηκώσεις μόνο αυτά που σου χρειάζονται για το μετάλλιο ή όποια άλλη θέση κατακτήσεις.

Η… παρέα, ή καλύτερα η οικογένεια ή, ακόμη καλύτερα, η Dream Team της άρσης βαρών στην Κεφαλονιά, που σάρωσε πρόσφατα τα μετάλλια και στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, αποτελείται από τον Βαγγέλη, την Ελευθερία και τον Γεράσιμο Γαλιατσάτο, την Αναστασία Μεταξά και τον Παναγή Μινέτο.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top