skip to Main Content
Karamanlis Target (Copy)

Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που έριξε τον Καραμανλή!

Είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας και της πολιτικής ζωής του τόπου… τα τελευταία χρόνια. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή και την αντικατάστασή της με την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία οδήγησε την χώρα στην τροχιά των μνημονίων.

Ο άνθρωπος αυτός, που βραβεύτηκε από την CIA, για τις εξαίρετες υπηρεσίες του προς τις ΗΠΑ, ήταν εκείνος, που έστησε το περίφημο δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, 12 υπουργών της κυβέρνησής του και δεκάδων αξιωματούχων, το 2004.

Αυτός ο πράκτορας, που είναι μάλιστα ελληνικής καταγωγής είναι καταζητούμενος σήμερα από τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για τον William Basil ή Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος αποτέλεσε συν τοις άλλοις έναν από τους καλύτερους στρατολόγους του κλιμακίου της CIA, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

* Η φωτογραφία επάνω είναι από τον Λυκαβηττό

Πλέον, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” ζει σε μια ήσυχη γειτονιά του Μέριλαντ. Η νέα του ζωή, δεν διαφέρει και πολύ λένε οι πληροφορίες από τον μονίμως θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει μια μυστική βράβευση για το έργο του από την CIA και την εκπαίδευση νέων πρακτόρων στο Camp Peary, εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες.

Το μόνο που τον στεναχωρεί πραγματικά, λένε άνθρωποι, που τον έχουν ζήσει τα καλοκαίρια στην Κάρπαθο, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί που λατρεύει. Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Bil,l όπως τον φωνάζουν συγγενείς και φίλοι, ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας τον Φεβρουάριο του 2015, που ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του, αλλά και το γεγονός ότι από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του, καθιστά την επιστροφή του στην Κάρπαθο, κίνηση με τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο.

Μόνο, που ο William G. Basil έχει μάθει εδώ και χρόνια να ρισκάρει πολλά δουλεύοντας ως επιχειρησιακό στέλεχος της CIA στο κλιμάκιο της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν άρχισε να χτίζει τον μύθο του «Bill από την Κάρπαθο».

Η βράβευση και η «Φάρμα»

 

Η σκηνή θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Σε μια αίθουσα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια, με λίγους καλεσμένους, ο William G. Basil βραβεύεται λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας, πιθανότατα λένε οι καλά γνωρίζοντες από τον ίδιο τον διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το να βραβεύεται ένας πράκτορας από τον ίδιο τον διευθυντή είναι μια τιμή μόνο για τα στελέχη εκείνα που έχουν φέρει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, μείζονος σημασίας για τις ΗΠΑ.

Ο William G. Basil μπορεί να υπερηφανεύεται-αν και δεν το κάνει ποτέ- ότι ήταν ο άνθρωπος που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, με τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην στελέχη της CIA στην Αμερική, η συγκεκριμένη τελετή δεν δημοσιοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Η δράση του Basil ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές.

Θεωρείται ακόμη και σήμερα ότι ήταν ένας από τους ικανότερους στο να στρατολογεί πληροφοριοδότες για υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή την δράση της 17Ν ή παρακλάδια της Αλ Κάϊντα που δρούσαν στην Αθήνα.

Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά επεισόδια, όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, παρενόχλησε μόνος του πάνω σε μια μοτοσικλέτα, ένα αυτοκίνητο με Ιρανούς πράκτορες, που επιχείρησε να ακολουθήσει δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας, στα οποία επέβαιναν μέλη του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα και ένας υποψήφιος πληροφοριοδότης.

Ο «Bill από την Κάρπαθο» είχε σημαίνοντα ρόλο στην άκρως απόρρητη επιχείρηση «Δίκτυ» την άνοιξη του 2003, όταν σε μια κοινή επιχείρηση CIA-ΕΥΠ, απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία του Ιράκ δεκάδες κιλά εκρηκτικά και οπλισμός.

Πληροφοριοδότες ήταν δύο Ιρακινοί από το προσωπικό της πρεσβείας, τους οποίους είχε στρατολογήσει ο γοητευτικός Ελληνοαμερικανός πράκτορας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην ηγεσία της CIA και μια εύφημη μνεία στον Basil, ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ήταν ακλόνητος στην θέση του.

Άλλωστε στον ομιχλώδη κόσμο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η φράση «Μια φορά στην CIA, για πάντα στην CIA», που αναφέρεται στους πράκτορες που συνταξιοδοτούνται, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν για την υπηρεσία, ταιριάζει γάντι στον ελληνοαμερικανό.

Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.

* Η φωτογραφία είναι από τον γάμο της κόρης του

Στα μέτωπα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν

 

Η τεράστια πείρα του αλλά και το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, υπηρέτησε σε «καυτά» για την CIA μέτωπα όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν καθιστούν τον Basil έναν μέντορα της κατασκοπείας και των μεθόδων της.
Γι’ αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες ως ένας από τους εκπαιδευτές των νέων πρακτόρων της Αμερικάνικης κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στην «Φάρμα». Κάτι που έμαθε από τον μέντορά του, όταν αποφάσισε να παρατήσει την γραφειοκρατική δουλειά-υπέβαλλε τους υποψήφιους στο τεστ της αλήθειας με τον ανιχνευτή ψεύδους-ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Γκαστ Αβράκωτο.

Αυτόν που έστησε την κατά πολλούς μεγαλύτερη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, προκειμένου οι Ταλιμπάν να εκδιώξουν τους Ρώσους που είχαν εισβάλλει στην χώρα τους. Ο Γκαστ ήταν αυτός που εκπαίδευσε και τον νεαρό τότε Σαουδάραβα φονταμενταλιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα στρατόπεδα του Πακιστάν, στο αντάρτικο των πόλεων, μαθαίνοντας του πως να μάχεται όχι μόνο στο βουνό αλλά και στα αστικά κέντρα.

Η τραγική ειρωνεία είναι χρόνια αργότερα, ο μαθητής του William G. Basil, ασχολήθηκε εκτενώς με το κυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τριγυρνώντας με λευκή μακριά γενειάδα και αμφίεση Ταλιμπάν, στους σκονισμένους δρόμους πόλεων σαν το Πεσαβάρ και την Τζαλαλαμπάντ.

“Μάστερ” των μεταμφιέσεων

 

Ήταν τότε που αδημονούσε να τελειώσει την δουλειά του και να επιστρέψει καλοκαίρι συνήθως στην Κάρπαθο, εκεί που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014. Ταξίδεψε στην Όλυμπο, ένα μικρό χωριό όπου μαζί με την σύζυγό του παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του. «Τρόμαξα να τον γνωρίσω» είχε πει ένας από τους πολλούς φίλους του, που επιθυμούσε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πως αυτός ο άνθρωπος μεταμορφωνόταν, έτσι ώστε να μην τον αναγνωρίζουμε καλά-καλά ακόμη κι εμείς που τον ξέρουμε χρόνια».

* Η φωτογραφία είναι από το σπίτι του στην Κάρπαθο

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top